Fortsätt till huvudinnehåll

Kontakt

Min första egna läsupplevelse är långt ifrån något positivt minne. Jag kan väl ha varit i fem, sexårs åldern när pappa för femtioelfte gången gick upp på vinden och hämtade ner de Kalle Ankatidningar ha lagt undan där för något år sedan. Han gjorde så min far, la undan serietidningarna tills man hunnit glömma dem och hämtade då ner dem igen. Det blev som att få en kartong helt nya serier. Lycka!

Trodde han ja! Och i ärlighetens namn så var det säkert så, till en början i alla fall. Men just den här dagen blev annorlunda. Jag öppnade kartongen, valde noga och började läsa. Och blev rent ut sagt skitförbannad. Någon hade ändrat i tidningarna medan de låg på vinden. Bilderna var de samma som sist jag läste dem men orden var helt annorlunda.

Jag minns fortfarande hur arg och besviken jag blev. Idag inser jag naturligtvis att vad som hänt under tiden tidningarna legat där på vinden och samlat damm var att jag lärt mig läsa. Året innan kunde jag inte läsa och hade helt enkelt hittat på en egen historia till bilderna. Nu hade jag lärt mig och plötsligt var det en helt annan historia som spelades upp.

Som tur var avskräckte upplevelsen mig inte från fortsatt läsande. Från Kittyböcker, via Allersromaner till fantasy och deckare, jag har läst och med glädje sparat veckopengen för att kunna sluka den ena boken efter den andra. Men science-fiction och biografier är inte och har aldrig varit min grej. Skräck är däremot en genre jag börjat nosa lite försiktigt på igen , även om tonårens besvikelser över Koontz och Kings slemmiga monster i underjorden fortfarande skaver i bakhuvudet.

Idag är jag en riktig fåtöljresenär. För mig är läsandet en utflykt som tar mig med till nya platser och upplevelser. Kriteriet på en riktigt bra bok är för mig att jag fullständigt förlorar tidsuppfattningen och att sidorna bara rinner genom händerna. Sedan spelar det ingen roll om det är spännande, romantiskt, nervpirrande, sexigt eller bara alldeles underbart. Glömmer jag bort tid och rum får boken högsta poäng av mig.

Trevlig läsning!
Jenny


Du når mig på jc.magnusson[a]gmail.com eller på www.facebook.com/bokmalen

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …