Fortsätt till huvudinnehåll

Gröna boktips dagen till ära

Idag klär vi oss i grönt och firar med våra vänner i väst. Happy St Patrick's Day to you all!
Och kom ihåg, om man ser någon som inte bär vare sig kläder eller accessoarer i grön har man tillåtelse att nypa dem, det är sedan gammalt.

Jag har inte lärt mig det där med Guinness så jag håller mig till den gröna klänningen och en whisky istället. Och böcker så klart. Idag fokuserar jag lite extra på lite gröna boktips ur bokhyllan.

Gröna boktips - Happy St Patrick's Day

The Cat Who Ate Danish Modern av Lilian Jackson Braun är nog det grönaste jag har i min bokhylla. Den är en i en lång rad i feelgoodkriminalromanerna om journalisten och enstöringen Jim Qwilleran och hans brottslösande siameskatter. Som moderna, sköna måbrakrimmare i bästa Agatha Christie-anda. Jag älskar att läsa om de här lite då och då. 

Nordiska väsen. Man bara måste älska den här underbara boken av Johan Egerkrans. Jag kan ta fram den och bara sitta och bläddra i den. Som en korsning mellan ett uppslagsverk och en riktigt mustig skröna. Helt underbar. 

Vad kan väl vara grönare än Greenpeace? Jag är inte mycket för dokumentärer och biografier, men när Rex Weyler som var med och grundade den kända miljöorganisationen i USA beskriver hur det gick till och varför så fastnade jag. Det här är superintressant och jag böjer huvudet för alla eldsjälar runt om på vår jord som finner kraft, styrka och ork att engagera sig och kämpa för det de tror på, att stå upp för orättvisor, om det så vara månde mot människor, djur eller vår natur. 

Brobyggarna av Jan Guillou är rejält tjock men riktigt bra och intressant. Den är första delen av hans serie om 1900-talets Europa. Jag läste och tyckte om av de första böckerna, därefter har annat kommit emellan, men Brobyggarna och Dandy tyckte jag mycket om. Dandy har dessutom ett fantastiskt snyggt omslag, men det är rött så den får inte vara med idag. 

Tamarinerna - regnskogens lejon är en bok jag är lite extra glad för att ha i min bokhylla. Här visar Tom Svensson sina världsunika bilder på de skygga djuren. Den är så fin, bilderna är fantastiska och lite extra kul är det att jag på nära håll fick vara med när boken blev till. Jag är så stolt över den här mannen, en fin vän och eldsjäl. 

Neil Gaimans bok är väl snarast blågrön men fick slinka med på ett hörn för att han är så fantastiskt bra. Fragile Things är en samlig kortare historier att njuta av. Som en ask lyxiga choklaspraliner. 

Sist ut idag är en bok ur Att-läsa-högen. Roslund och Hellströms bok Tre minuter kommer att bli min första bekantskap med herrarna. Ja, ja, jag vet, jag är sist på bollen när de kommer till den här hyllade författarduon, men om den nu är så bra som alla säger så kan jag väl skatta mig lycklig att jag har den läsupplevelsen kvar. 

Så nu mina vänner, slå er ner i en skön fåtölj ikväll, häll upp något gott att dricka och läs något grön.
Sláinte!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …