Fortsätt till huvudinnehåll

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Livet vi drömde om
av Anna Gavlada
Anna Gavalda är en stor favorit hos mig. En dag till skänks och Hjärtat i vår vänskap är två av mina favoriter och Tillsammans är man mindre ensam är en bitterljuv historia. Jag älskar den fysiska känslan av Gavaldas böcker, det mindre formatet tilltalar mycket. Det obestrukna omslaget och de vackra bilderna. Allt tilltalar mig. Så ni förstår att det var med stor förväntan jag slog upp först asidan i Livet vi drömde om.

Livet vi drömde om är en historia om kärlek och vänskap, hur irrationella de kan vara och att man ofta finner dem när och där man minst anar det. Små underverk händer i den grå vardagen, underverk som förändrar livet för de inblandade.

Historien är det inget fel på, som vanligt tar Gavalda de små små händelserna som är så lätta att förbise och ger dem en dramatsik inverkan på karaktärernas liv. Och hon gör det så bra. Jag älskar hennes finstämda sätt att göra vardagen guldkantad.

Men, och här kommer min invändning, den här gången klarar jag inte riktigt av sättet hon skriver på. Vilket annars är en stor njutning i min läsning av hennes böcker. Den här gången låter hon Mathilde berätta historien för oss, och hon berättar den som hon tänker den och pratar med sina väninnor om den. Det som till en början känns som ett nytt, modigt och kreativt sätt att berätta en historia på blir ostrukturerat, lite tröttsamt och faktiskt ganska svårläst.

För första gången någonsin blir jag besviken när jag läser en historia av Anna Gavalda och det beror inte på historien i sig som är lika ljuvlig som vanligt, jag älskar hennes sätt att ta små händelser och lyfta fram dem, visa vikten av dem och vilken enorm inverkan de har på våra liv, det är sällan de stora händelserna som är livsavgörande faktiskt. Men språkligt blir jag irriterad och det är synd, det var itne det jag hade tänkt mig när jag förväntansfull gick hem från bokhandeln med min nyinköpta bok i handen.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …