Fortsätt till huvudinnehåll

Höst + Bio + Böcker = Sant

Äntligen är hösten här!

Efter en dag med 15 grader och mer eller mindre konstant regn kan jag med gott samvete glatt utbrista just det. Hösten är är. Äntligen! Hur fantastisk den svenska sommaren än är med sina långa sköna kvällar och nätter så längtar jag ändå just nu efter tända ljus, en stor kopp te, ett glas god rom och att få krypa upp i soffan med en riktigt bra bok.

Finns det något bättre än det? Knappast, men bio är i alla fall en stark konkurrent till det och precis lika förknippat med höst och vinter för mig, även om vi i ärlighetens namn går på bio även under resten av året.

Kombinationen bok och film är kanske den ultimata snackisen. Få träffar är så mysiga som våra läs-en-film-kvällar. När vi alla har läst en bok för att sedan se filmatiseringen av den och efteråt diskutera, och ibland dissekera sönder den fullständigt. För boken är ju som vi alla vet ALLTID bättre än filmen. Eller....?

Den här hösten är en bättre läs-en-film-höst än på länge, vi bjuds på äventyr, thrillers, romantik, klassiker, tecknat, svenskt och utländskt. Det finns något för alla. Nu lägger jag ett antal titlar i att-läsa-högen och håller tummarna för att Biostaden i Uddevalla visar filmerna.


Här kommer en lista på höstens bokfilmer, jag har säkert missat några, men det är en början:
(Alla böckerna finns på svenska utom Rowlings, se länkarna)

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg - 9 september
Miss Peregrines Hem för besynnerliga barn av Ransom Riggs - 30 september
The Girl With All The Gifts av M R Carey - 7 oktober
Inferno av Dan Brown - 14 oktober


Jack Reacher - Never Go Back av Lee Child - 21 oktober
Kvinnan på tåget av Paula Hawkins - 9 november


Fantastic Bests & Where To Find Them av J K Rowling - 16 november


Kommentarer

  1. Många som jag vill se :) Lite extra spänd är jag nog på Inferno :)

    SvaraRadera
  2. Samma här, men jag är också väldigt nyfiken på Miss Peregrine (jag älskade boken) och Fantastic Beasts (har en lite svag ådra för Eddie Redmayne).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …