Fortsätt till huvudinnehåll

Spökryttarna från Ordebec

Spökryttarna från Ordebec av Fred Vargas
Socker. En misshandlad duva. En vuxen son. En polis med napoleonvansinne. Adamsbergs truliga envishet och bångstyrighet som den här gången får honom att hjälpa en misstänkt att fly från häktet. Som vanligt bjuder Fred Vargas oss på en historia fylld av underbara, till synes små och ovidkommande detaljer.

Med Spökryttarna från Ordebec, eller L'armée furieuse som den heter på franska (visst är det vackert), bjuder Vargas än en gång på en kriminalroman i en klass för sig. Vargas böcker och karaktärer påminner inte om någon annans, hon har sin alldeles egna stil. På ett lugnt och odramatiskt sätt berättar hon den här gången historien om en medeltida sägen som sprider skräck och för med sig ond bråd död till det lilla samhället Ordebec i Normandie.

Jag gillar verkligen det här. Trots det lugna tempot och tillsynes odramatiska skeendet så rinner sidorna fram. Jag är mycket förtjust i Adamsberg och hans avighet. Hans ovilja, eller kanske snarare oförmåga att vara som alla andra. Att inte passa in i mallen. Att se det inte andra ser. Att följa sin övertygelse, kosta vad det kosta vill. Men också hans värme och medmänsklighet som den här gången illustreras fint i ansträngningarna för att hjälpa den lilla duvan och tålamodet och omtanken om Leo som ligger i koma. Adamsberg ger inte upp.


"Det är inte bara en synvilla, det är en sägen som präglat Ordebec i tusen år."

En ugn kvinna ser spökryttarna, en hord levande döda på vildsint jakt efter fyra ostraffade brottslingar i det lilla samhället. Och så var bollen satt i rullning. Det dröjer inte länge innan den förste av brottslingarna hittas död och Adamsberg kopplas in på fallet. Ett fall där en medeltida sägen blandas med högst reella brott. Men vem är den skyldige och vad har det hela att göra med den kände bilbrännaren Mo?

Åter har historikern och medeltidsarkeologen Fred Vargas skrivit en riktigt bra kriminalroman som jag njuter i fulla drag av att läsa. Jag förstår varför hon 2013, för fjärde! gången fick motta CWA Dagger Award. Fred Vargas är en av Frankrikes mest lästa författare med fem miljoner sålda ex. Fantastiskt!

Precis som vanligt har Sekwa gett ut boken i danskt band. Detta underbara bokformat!


Betyg: ****
Förlag: Sekwa
Antal sidor: 430


Favoritcitaten:
"Man tänker aldrig på hur man går, utom när man känner sig iakttagen, av polisen eller sin kärlekspartner."

"När kroppen försätts i larmberedskap reagerar vi människor lika besinningslöst som oförutsägbart."


Extra:
Läs mer om CWA här.

Fyra av historierna om kommissarie Adamsberg finns filmatiserade och tillgängliga på DVD under "The Italian Mysteries". Filmerna är på franska men textade på engelska.
samlingsnamnet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …