Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från maj, 2012

Irland otippad favorit

Jag vet att det är nordiskt tema på bokmässan i år, men halvvägs genom seminariekatalogen inser jag att en helt annan favorit har seglat upp på första platsen - Irland. En förvånansvärt stor andel av mina favoritseminarier handlar om den gröna ön på ett eller annat sätt. Lustigt!

Drömbokhandeln

En av våren mest omtalade böcker i bloggosfären måste vara Drömbokhandeln av Laruence Cossé. Det har hypats och pratats, det har röstats om verklighetens drömbokhandel och alla som läst den verkar älska den. Urskiljningslöst.

Jag är inte lika entydig i mina tankar runt boken. Visst har den, liksom alla andra franska pärlor jag upptäckt tack vare Sekwa, en air av något speciellt. Något i berättandet som jag har svårt att sätta fingret på men som jag gillar jättemycket. Kanske ligger det i miljöerna, i karaktärerna eller i berättartekniken. Vad det än är så faller det mig i smaken. Mycket.

Den här gången öppnar vi en bok som handlar om två personer som bestämmer sig för att öppna en bokhandel tillsammans, men inte vilken bokhandel som helst, utan en drömbokhandel med bara goda romaner. Det borde passa mig som handen i handsken, och det gör det också till viss del, men all namedropping och ströandet av titlar som inte säger mig någonting förtar en del av läsupplevelsen. Jag vet att andr…

En positiv överraskning

På ett språklabb i usa har man lyckats lära bonoboer (en slags dvärgschimpanser) att tala teckenspråk. Under de gångna 8 åren har aporna blivit som Isabelas familj. När labbet bombas och aporna "befrias" av djurrättsaktivister krossas hennes hjärta. Och när de efter ett tag dyker upp i en dokusåpa bestämmer hon sig för att rädda dem. Till varje pris.Jag vet inte vad jag hade väntat mig, men inte var det att svepas med så här. Kan. Inte. Sluta. Läsa.Borde släcka snart. Ska bara läsa liiiite till...

Superhjältar med oanat djup

Den lilla boken Alla mina vänner är superhjältar av Andrew Kaufman har figurerat på olika bloggar en längre tid nu. Även i min bokcirkel har vi gläntat lite på förlåten och börjat pratat om boken. Den gemensamma nämnaren  i alla omdömen verkar vara "rolig". Och det är den, rolig alltså, men det finns så mycket mer i den här förrädiskt banala lilla historia. Ett djup som tog mig på sängen. Jag var inte beredd,  fick pausa lite och sakta ner lästakten för att hinna reflektera över det jag läste.

Historien handlar om Tom, en helt vanlig kille i Toronto. En vanlig kille med ovanliga vänner. Det visar sig snart att alla hans vänner är superhjältar. På riktigt! Inte så att de springer runt i lustiga trikåer med mask för ansiktet, utan de är personer med superhjältekrafter. Krafter som inte alltid är så lätta att hantera.

Vi möter bland annat Perfektionisten, Hypno, Grodkyssaren, Bäraren, Härmapan och Humörsvängaren. När jag läste om dem så insåg jag att jag mött flera av dem i ve…

Mord i blått

Mord i blått är en historia fylld av intriger. Den här gången är det ett stort svenskt modeföretag som får agera fond. Swede fashion ska fira sitt 50 års jubileum och Johan Kristian Homan och hans fästmö följer med på jubileumsresan som går till Marrakech. Men som vanligt när Homan är i närheten som går det inte riktigt enligt planerna. Företagets styrelseordförande hittas mördad under själva jubileumskvällen och nu nystas en historia fylld av intriger, korruption, knark och smuggling upp.

Jan Mårtensson har sedan 1973 gett ut en Homandeckare om året fram tills dags dato. Det är naturligtvis imponerande även om jag kanske tycker att kvaliteten fått stryka på foten till förmån för kvantiteten. Men den här gången lyckas han behålla mitt intresse genom hela historien. Till viss del tack vare Thomas Bolmes uppläsning. Som vanligt gör han ett bra jobb och jag har kommit att förknippa Thomas med Homandeckarna.


Betyg: ***+
Antal timmar: 13

Förlag: Bonnier audio
Uppläsare: Thomas Bolme

Häxmästaren

Peter Bergting har nästan tjugo års erfarenhet som illustratör. Han har en internationell karriär med förlag som Mattel, Penguin och de flesta stora svenska förlagen i ryggen. Bland annat är det Peter som illustrerat omslaget till Harry Potter och dödsrelikerna och det var Peter som illustrerade Jens Lapidus grafiska roman Gängkrig 145. Trots det är han kanske inte så känd för gemene man.

Nu kommer Peter ut med sin egen fantasyserie, Legenden om Morwhayle. Den första boken i serien heter Häxmästaren och handlar om en ovillig hjälte. Den här gången är det den unge pojken Arteil som levt hela sitt liv i en lugn liten by när han en dag dras in i ett äventyr på andra sidan havet. Ett äventyr han inte kunnat föreställa sig ens i sin vildaste fantasi. Farorna hopar sig och deras väg till häxmästarens borg utanför de dödas stad blir både skrämmande och omtumlande för Arteil. Men på vems sida står de båda syskonen egentligen?

Det här är en klassisk fantasysaga om kampen mellan de onda och de …

En enda sanning

Finns det något sådant som en enda sanning? Naturligtvis inte. Min sanning är inte samma som din sanning. Ingen av oss kan någonsin ha hela sanningen. Ingen kan se alla bitar av pusslet och därför blir också vår tolkning av sanningen olika.

Det här är något som Olle Lönnaeus tagit fasta på i sin nya bok En enda sanning. Jag träffade honom på ett författarmöte härom sistens och vi fick där veta att av historierna som triggade igång honom handlade om hans morfar (eller om det var farfar). En morfar som visade sig ha haft två familjer som inte kände till varandra. En som upplevde honom som en riktig pina som söp och var elak och en som avgudade honom och tyckte han var världens bäste make, pappa och farfar. Så olika kan det vara, även om detta säkert och förhoppningsvis är ett extremfall. Det man inte vet kan inte påverka ens bild av sanningen. En enda sanning handlar om en man och hans sökande efter sanningen om sin far.

Att som jag läsa de första kapitlen av den här boken i strålande s…

Rekviem i Villette

På ReadTreaten tidigare i höstas benämnde jag Ingrid Hedströms böcker om undersökningsdomaren Martine Poirot som "böcker med mysiga mord". En formulering som det fnissades ganska rejält åt. Jag menade naturligtvis inte att morden är mysiga utan att historierna är det. Det finns en Christiekänsla över dem som gör dem... mysiga att läsa.

Även den senaste, nummer fem i ordningen, Rekviem i Villette passar in i beskrivningen. Jag mår helt enkelt bra när jag läser dem. Den här gången får vi i en återblick bättre förståelse för vad som driver Martine i hennes yrkesutövning och får veta mer om de händelser i hennes ungdom som tidigare bara antytts. På en skickligt sätt vävs nutid ihop med dåtid och ett gammalt fall får till slut sin lösning. Det här är i mitt tycke nog den bästa av de fem böckerna.

Ingrid har valt att förlägga handlingen i böckerna till Belgien och den fiktiva lilla staden Villette-sur-Meuse. En ljuvlig liten pärla som fått låna drag från flera platser i Europa som…

Gift för nybörjare

Igår var det kärlek för hela slanten, idag - Gift!

Härom dagen var jag på författarträff på Bokia i Göteborg. Förutom ett mycket intressant möte med Olle Lönnaeus var jag ju tvungen att scouta runt lite i butiken. (Vem kan låta bli det när man kliver in i en bokhandel? Va?) Och då snubblade jag över en liten pärla, Gift för nybörjare av den isländske författaren Eirikur Örn Norddahl. Jag föll pladask för det fina omslaget och baksidestexten. Förhoppningsvis landar den i brevlådan vilken dag som helst.

Lite extra kul var det att få veta att Eirikur kommer till Bokmässan i höst. Och av beskrivningen av honom inser jag att det är en karl jag måste försöka lyssna på.


"Gift för nybörjare handlar om Halldór som är arbetslös och bosatt i Reykjavik. Någonting är fel i hans liv, men han måste lista ut vad. Halldór delar lägenhet med filosofistudenten Dísa som nyligen har förlorat sin dot- ter i en tragisk bilolycka. Vad som är fel i hennes liv är uppenbart. Efter att Dísa dragit hem en synn…

Det är kärlek i luften

På stadens uteserveringar har vårflirten inte riktigt kommit igång, det är väl det svala vädret som lagt lite sordin på stämningen kan jag tänka. Ute i naturen flörtar djuren däremot hej vilt och man får rodnande slå ner blicken inför den ogenerade kurtis så pågår i buskar och snår.

Även på internet surrar det av rykten. Vampyrer, monster och änglar är passé. Nu är det kärlek som gäller. Förlagen letar med ljus och lykta efter nästa stora kärleksroman. I DN kunde man häromsistens läsa en artikel om att romantiken kommer att ta över efter deckarna. DN glömde dock nämna att vi redan har två svenska författare i genren, dels Simona Ahrnstedts vars bok Överenskommelser renderade en hel del uppmärksamhet när den kom ut på Damm förlag men även Frida Skybäck som gett ut sin bok Charlotte Hassel som kommit ut på det lite mindre Frank förlag. Båda kommer med sin andra bok under sommaren och hösten.

Redan för två år sedan kunde man i NY Times läsa om romantikens, eller romance som genren heter p…
Tack Forma books och olle lönnaeus för en trevlig kväll med intressant bokprat. Recension av En enda sanning kommer inom kort.
Hann läsa den första novellen medan jag fikade. Lysande! Skrämmande! Otroligt starkt! Och det berör på djupet. Och jag älskat det. Vill kunna skriva som honom. Von Schirach är min nya husgud.

Årets bästa bok

Igår läste jag årets bästa bok. Det var historien om Anna skriven av en debutant. Vi får följa Anna under en dag i skolan och när hon hälsar på sin nyfödda lillebror Linus på BB. En söt liten historia som bådar gott inför framtiden. Bra jobbat Elin!


Va? Vad då? Partisk? Jag? Bara för att Elin är min rara systerdotter? Inte då! 

Och vinnaren är...

Fredagens Novellixtävling var populär och alla tävlande hade alla rätt!!!! Fantastiskt! Med datorns hjälp slumpades vinnaren fram. Och vinnaren är....

Kerstin Brorson
Grattis Kerstin! Ett paket från Novellix kommer med posten.

En längtan efter jord

Trots anor att vila tungt på både från morfar och farmors sida så är mina fingrar inte särskilt mycket grönare än dina. Eller ja, jag brukar inte ha problem att få saker att börja växa, men sedan, ack ja, fladdrar koncentrationen och intresset likt en osalig fjäril vidare till något annat intressant projekt. Och de stackars blommorna får inte den uppmärksamhet de förtjänar.

En brist - jag inser det och insikten borde hindra mig från att sätta nya plantor till livet för att sedan glömma bort dem. Men när jag lyssnar till Karin BerglundsBlombok så får jag en nästan oemotståndlig lust att köra ner händerna djupt i myllan och locka den ena blomman vackrare än den andra att växa sig stora på min balkong. Den är så inspirerande och att höra Karin själv läsa lyfter boken ytterligare ett snäpp. Ljuvlig!

Jag är ganska övertygad om att man inte måste vara odlare, jag är ju inte det, för att uppskatta den här boken. Vi får följa med Karin under ett år, från den egna stökiga trädgården med skatbo…

Tävling!

Det var länge sedan vi hade en tävling så när det allt dags igen - eller hur?!

Gnugga dina dina små grå celler för den här gången kan du vinna ett fint pris från Novellix. Besvara de fyra frågorna så har du chansen att vinna fina noveller att njuta av.

1. Vad har Novellix för slogan?
2. Vad heter novellen som Jonas Karlsson har skrivit för Novellix?
3. Hur många noveller har Novellix gett ut hittills?
4. Vad har de fyra senaste novellixerna gemensamt?


Lämna svaren som en kommentar här eller mejla till jc.magnusson [at] gmail.com. Du har fram till på söndag kväll på dig. Måndag morgon drar jag vinnaren bland de rätta svaren. 


Lycka till!När skönheten kom till Bro

I När skönheten kom till Bro är det sommar på Gotland. Medeltidsveckan pågår och den här gången möter vi lajvare som spelar upp det mystiska ödet hos paret som ligger begravt i Sankt Clemens ruin. För drygt ett år sedan totalförlamades en kvinna av en rattfyllerist som nu hävdar att hon är oskyldig. Vi möter Botel, en osteologistuderande som visar sig ha svårt att skilja på fantasi och verklighet. När sextonåriga Malva försvinner blandas Maria Wern in och de olika historierna visar sig hänga samman.
Det här är Anna Janssons trettonde (!) bok om Maria Wern. Jag har väl läst ett par tre stycken tidigare och minns att jag tyckte att de var helt ok. När skönheten kom till Bro är dock bättre än bara ok. Det här är en riktig sommardeckare. Perfekt för hängmattan eller stranden. Det är en spännande och bra berättad historia med bra driv och intressanta karaktärer. 

Betyg: *** Antal sidor: 288
Förlag: Norstedts
Andra som läst boken: Lottens bokblogg