Fortsätt till huvudinnehåll

Drömbokhandeln

En av våren mest omtalade böcker i bloggosfären måste vara Drömbokhandeln av Laruence Cossé. Det har hypats och pratats, det har röstats om verklighetens drömbokhandel och alla som läst den verkar älska den. Urskiljningslöst.

Jag är inte lika entydig i mina tankar runt boken. Visst har den, liksom alla andra franska pärlor jag upptäckt tack vare Sekwa, en air av något speciellt. Något i berättandet som jag har svårt att sätta fingret på men som jag gillar jättemycket. Kanske ligger det i miljöerna, i karaktärerna eller i berättartekniken. Vad det än är så faller det mig i smaken. Mycket.

Den här gången öppnar vi en bok som handlar om två personer som bestämmer sig för att öppna en bokhandel tillsammans, men inte vilken bokhandel som helst, utan en drömbokhandel med bara goda romaner. Det borde passa mig som handen i handsken, och det gör det också till viss del, men all namedropping och ströandet av titlar som inte säger mig någonting förtar en del av läsupplevelsen. Jag vet att andra blivit oerhört inspirerade och gett sig ut på nätet för att leta upp alla dessa fantastiska böcker, men jag hakar upp mig. Läsrytmen störs. Tyvärr!

Men grundhistorien om Ivan och Francesca som tillsamman öppnar Au Bon Roman är härlig, och skrämmande på en och samma gång. Den nyöppnade bokhandeln gör succé, något som inte gillas av konkurrenter/ kollegor i branschen och det dröjer inte länge förrän de blir motarbetade, hotade och utsatt för mördande konkurrens. Om den bild som målas upp av bokhandelsbranschen är sann så blir jag mörkrädd. Samtidigt känns det väldigt trovärdigt och människans oginhet och den (kanske trots allt inte så svenska) jantelagen är ju tyvärr ingen nyhet.

Som alla Sekwas böcker är Drömbokhandlen ett danskt band med ljuvlig omslagsbild. Så fin, det är nästan synd att sätta in den i bokhyllan.

Betyg: ***
Antal sidor: 457

Förlag: Sekwa

Andra som tyckt till om drömbokhandeln:
Spetsig - som fick sina skyhöga förväntningar infriade.
Mimmimarie - som inspirerades att skriva en egen lista över de böcker hon blev inspirerad att läsa.
Bokparet - som avslutar med att fundera över sina drömbokhandlar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …