Fortsätt till huvudinnehåll

Det är kärlek i luften

På stadens uteserveringar har vårflirten inte riktigt kommit igång, det är väl det svala vädret som lagt lite sordin på stämningen kan jag tänka. Ute i naturen flörtar djuren däremot hej vilt och man får rodnande slå ner blicken inför den ogenerade kurtis så pågår i buskar och snår.

Även på internet surrar det av rykten. Vampyrer, monster och änglar är passé. Nu är det kärlek som gäller. Förlagen letar med ljus och lykta efter nästa stora kärleksroman. I DN kunde man häromsistens läsa en artikel om att romantiken kommer att ta över efter deckarna. DN glömde dock nämna att vi redan har två svenska författare i genren, dels Simona Ahrnstedts vars bok Överenskommelser renderade en hel del uppmärksamhet när den kom ut på Damm förlag men även Frida Skybäck som gett ut sin bok Charlotte Hassel som kommit ut på det lite mindre Frank förlag. Båda kommer med sin andra bok under sommaren och hösten.

Redan för två år sedan kunde man i NY Times läsa om romantikens, eller romance som genren heter på fackspråk, uppsving tack vare e-böckernas intåg på marknaden. Enligt artikeln finns det i första hand två orsaker till det. Dels, och jag måste hålla med här, brukar omslagen till romanceböckerna vara... hur ska jag säga... något man kanske inte vill skylta med på bussen eller tunnelbanan. De är i ärlighetens namn ganska gräsliga. Ett utmaning till alla omslagsdesigners. Att skapa ett omslag utan upphöjda bokstäver med metallickänsla, utan män med bar överkropp och kvinnor med svällande barmar. Det måste gå att göra smakfulla och snygga omslag.

Den andra orsaken till genrens uppsving menar artikeln är att många författare inom genren är väldigt produktiva och när man hittat en författare man gillar vill man gärna läsa deras tidigare böcker. Böcker som kan vara svåra att få tag på, men som e-bok går det utmärkt! Och det måste ju vara ett plus för förlagen och författarna om böckerna får ett förlängt liv.


Kommentarer

  1. Kanske ligger problemet även i namnet "Romance". Det låter måhända inte tillräckligt sofistikerat eller lockande, eller så kopplas det samma med litteratur som saknar psykologiskt djup.

    Jag kallar hellre mina böcker för "historiska kärleksromaner".

    Ska verkligen bli spännande att se vad som händer framöver!

    Vänligen Frida

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …