Fortsätt till huvudinnehåll

Tjusningen med noveller

A good hanging är en novellsamling med Ian Rankins Edinburghpolis John Rebus i huvudrollen. Det ska kanske tilläggas att jag är mycket förtjust i tv-serien om den lite buttre polisen med den skrynkliga linnekavajen och den härliga skotska dialekten. Så visst, Rankin började på plus från sidan 1.

Däremot var jag inte lika positivt inställd till novellformatet. Korta historier om tjugo-trettio sidor, kan det verkligen funka? Kan en bra deckarhistoria berättas på så få tecken? Det kan den visade det sig. Jag gillade faktiskt formatet och jag gillade att jag var tvungen att sakta ner läsningen. Det går inte att sträckläsa noveller. Man kan inte konsumera hundra sidor på raken då försvinner berättelserna in i varandra och blir bara tunna fragment. Tar man sig däremot tid och läser en eller ett par åt gången så lyfts varje historia. Varje mysterium får komma till sin rätt. 

Det är första gången jag läser något av Ian Rankin och jag måste säga att jag gillar hans sätt att med små medel teckna en annan bild av Skottland än den som fyller åtminstone min fantasi. Det är rått, det är smutsigt och bitvis våldsamt utan att författaren frossar eller ens är särskilt detaljerad i sina beskrivningar, och ändå på något sätt väldigt lätt att tycka om. Och jag gillade också att Rebus är den röda tråden i novellerna men att han får ta olika stor plats. Ibland är han nästan en bifigur som bara nämns i förbifarten.

Till min förvåning visade det sig att jag både gillade att läsa om John Rebus och att jag lät mig tjusas av den långsamma novelläsningen. Jag rekommenderar varmt den här boken, även till dig som inte är så van att läsa på engelska. 

John Rebus gestaltad av Ken Stott

Betyg: ****
Antal sidor: 272

Förlag: Orion

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …