Fortsätt till huvudinnehåll

De la Motte tar över världen

Inte bara den stora vida utan även min med sina böcker om HP. Efter att i höstas ha fallit som en fura för [geim] och samtidigt blivit kär i det nya bokformatet Excess var det med dubbla känslor jag väntade på uppföljaren.

Förväntan var enorm och jag ville veta NU vad som skulle hända sedan. Hur det skulle gå för HP och Rebecca. Samtidigt var jag nervös. Skulle De la Motte kunna leverera ytterligare en lika högklassig och unik läsupplevelse?

Det korta svaret är: Det kunde han. Det något längre svaret är att uppföljaren [buzz] är en mycket lyckad uppföljare. Snabb och rapp både i språk och handling. Inte lika unik i konceptet som [geim], men hur skulle den kunna vara det? Det är ju en uppföljare i samma serie. Som läsare har jag mer kunskap om HP och det spel han motvilligt har dragits in i och det gör att nyhetens behag inte är lika stor som tidigare.

Å andra sidan förs historien den här gången in på en ny nivå. HP tar, stundtals i alla fall, mer kontroll över handlingen och sitt liv. Även om det börjar trassligt med ett ökenäventyr som slutar i tortyr och ett dödsfall. Det är en ganska skrämmande värld som målas upp i böckerna och om ens en bråkdel är sant om hur internet och datavärlden funkar har vi anledning att vara på vår vakt.

Jag gillar verkligen Anders böcker och förstår att land efter land köper rättigheterna till böckerna. Och jag slår vad om att det inte dröjer länge innan vi får se dem på filmduken också.

Enda problemet jag har med [buzz] är att den liksom [geim] tar slut innan jag kan lägga händerna på fortsättningen. I det här fallet är det inte så konstigt eftersom [bubble] inte kommer ut förrän i höst. Då vill jag ha den, i Excess, och sedan ska jag läsa alla tre böckerna i följd.

Betyg: ****
Antal sidor: 637

Förlag: Excess

Kommentarer

 1. Jag har både [geim] och [buzz] stående olästa i hyllan. Nu när du säger att tredje delen kommer i höst så kanske man skulle vänta på den innan man börjar läsa.

  SvaraRadera
 2. Om du har karaktärsstyrka nog att vänta så tror jag läsupplevelsen blir suverän av att läsa alla tre i följd. Jag hade aldrig klarat av att vänta :-), men kommer ändå att läsa om de två första när bubble kommer.

  SvaraRadera
 3. Då tror jag att jag väntar på tredje delen. Det är ju inte som att jag lider brist på böcker som står och skriker "VÄLJ MIG!" i hyllan :)

  SvaraRadera
 4. Jag hade helt och hållet glömt bort att jag har Buzz! Men nu fick jag en påminnelse. Kanon! :-)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …