Fortsätt till huvudinnehåll

Tigern - en förtrollande historia

Det ska erkännas redan från början, jag ville ha Tigern redan när jag såg omslaget. Den var så vacker! Och det tycker jag fortfarande att den är. Att det dessutom är en liten pärla som Kate Dicamillo skrivit gör ju inte saken sämre.

För den tolvårige Rob har livet inte så många ljuspunkter. Hans mamma är död och förhållandet till pappan ganska stelt. I skolan blir han mobbad och utslagen på benen bara kliar och kliar. Men så en dag stöter han på en bur i skogen och i den sitter en stor och vacker tiger. En tiger som kommer att förvandla Robs liv.

Det här är historien om Rob, tigern och den blixtrande Sixtine som skrattar åt mobbarna och slår tillbaka när någon ger sig på henne. Hon är allt det som Rob inte är och tillsammans beslutar de sig för att ge tigern friheten åter.

Det är i grunden en enkel historia, men enkelheten är skenbar, här finns ett djup och ett allvar som griper tag i mig som läsare. Mycket skickligt har Kate vävt en historia som förtjusar och förtrollar, som får en att skratta och gråta med Rob och Sixtine. Den är ljuvlig!

Betyg: ****
Antal sidor: 160

Förlag: Kabusa


Andra som läst och tyckt till om boken: 
DN - verkar lika tagen som jag
Ge mig boken - som är lite mer reserverad och har svårt för de religiösa undertonerna (dem missade jag helt)
Bokmamma - som inte vet riktigt vad hon ska tycka

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …