Fortsätt till huvudinnehåll

Öster om heden

Det var många som kände stor saknad när serien om Saltön tog slut. En saknad efter karaktärerna som blivit en del av vardagen, som man upplevde som vänner eller bekanta. Själv läste jag bara en av böckerna men satt liksom de flesta bänkad framför tvn. För trots att intrigen egentligen inte är särskilt märkvärdig så faller man väldigt lätt för Viveca Lärns karaktärer. De är skapade med en värme och känsla för detaljer som gränsar till karikatyr men som samtidigt gör dem så mänskliga. Jag kan förstå det tomrum många läsare och tittare kände.

När Viveca nu berättar en ny historia är det med en stor portion humor, ironi och ett självutlämnande som berör och samtidigt känns så hemtamt. Det här är den Viveca vi lärt känna och tycker så mycket om.

Mitt eget förhållande till Viveca, som då hette Sundvall, började redan i unga år. Jag älskade böckerna om Tekla Tedin och hennes konstnär till pappa och har faktiskt investerat i dem igen. De har nu en hedersplats i bokhyllan. Därefter tog Kitty och Tvillingdeckarna över, men jag återknöt bekantskapen med den ljuvliga Så länge solrosorna blommar, som jag älskade men tyvärr lånade ut och aldrig fick tillbaka.

I Öster om heden lär trogna läsare känna igen Samantha från Den blå vänthallen. Hon har nu gift sig med en betydlig äldre man som köpt en fotvårdssalong åt henne. Samantha är den röda tråden i den här berättelsen. Det är hennes idé att grannarna i huset ska bege sig ut på safari sedan de alla vunnit på Postkodlotteriet. Det är hennes förälskelse i författaren med de dåliga tänderna som är gnistan till hela händelseförloppet.

Men vi kommer även de andra karaktärerna mycket nära. Att läsa eller lyssna på Viveca Lärns böcker är som att följa en dokusåpa på tv. Man kommer personerna så nära inpå livet att det ibland kryper lite i kroppen, en känsla av voyeurism sprider sig samtidigt som man inte kan sluta.

Den här gången känns det också lite extra personligt och utlämnande efter avslöjandet i tidningarna om författarens egna alkoholproblem när tre av karaktärerna uppenbarligen inte riktigt har kontroll över sitt alkoholintag men hanterar det på helt olika sätt. Allra obehagligast var nog Margaretas relation till alkoholen. Den kändes så uppriktigt, ärligt och trovärdigt beskriven. Jag led med henne och blev förbannad på en och samma gång. Skickligt av författaren!

Av det här skulle man kanske kunna tro att Öster om heden är en dyster bok men så är naturligtvis inte fallet. Det är inte så Viveca skriver. Det är en härlig bok, en bok som får en att le många gånger, som får en att må bra. Historien är fylld av dråpliga situationer men med det så typiska Lärnska allvaret gömt inunder. Du kan missa det om du är slarvig, men det finns där och tillför en extra dimension till berättelsen.

I en riktigt bra dokusåpa slutar avsnittet abrupt, liksom mitt i handlingen och man suckar över att man måste vänta en hel vecka till nästa avsnitt när man åter får vara en del av karaktärernas liv. Så är det även här. Man lämnar invånarna Öster om heden mitt i livet och känner en blandning av saknad och förväntan inför nästa bok när man åter ska få stifta bekantskap med dem. Jag hoppas det blir så.

Betyg: ***+
Förlag: Bonnier audio

Andra som tyckt till om boken:
Litteraturmagazinet
Bokparet
Morran och lilla my
SvD
Veteranen

Kommentarer

  1. Annorlunda layout, men man vänjer sig nog. Snyggt i alla fall!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst är det snyggt. Jag gillar tidningskänslan över det hela, men saknar som sagt en del funktioner. Jag vet inte, får prova ett tag och se hur det känns.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …