Fortsätt till huvudinnehåll

Lotte

Lesley Pearse
(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Med sina hittills 20 utgivna böcker är Lesley Pearse värd en eloge. Själv har jag bara läst en, Elizabeth, om den unga irländskan som på 1800-talet emigrerar till USA och blir indragen i mängd möjliga och omöjliga situationer. Jag tyckte mycket om den. Damerna i bokcirkeln har dessutom pratat sig varma för flera av Ms Pearse övriga titlar så när Lotte låg överst i läshögen var det med förväntan jag öppnade den.

Boken börjar med att en ung kvinna hittas ilandfluten på en sandstrand i England. Men vem är hon och vad har hänt henne? Varför minns hon inte vem hon är? 

Det har alla förutsättningar för att bli en riktigt bra historia, och ändå håller det inte hela vägen ut. Någonstans på slutet tappar jag intresset. Inte tillräckligt mycket för att sluta läsa helt, men jag väljer att skumma igenom de sista kapitlen, något jag väldigt sällan gör. Och det är värt det. Jag ville verkligen veta hur historien hängde ihop, men av någon anledning engagerar inte Lottes öde på samma sätt som Elizabeths gjorde. Det är något som saknas, men jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är. Kanske är det så enkelt att jag föredrog det historiska perspektivet framför det nutida.


Betyg: ***-
Antal sidor: 400

Förlag: Damm

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …