Fortsätt till huvudinnehåll

Jag bor för nära jobbet, eller Det är något visst med Anders

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Ja, båda skulle vara utmärkta rubriker för att beskriva min lyssnarupplevelse av David Nicholls bok En dag. Den låg som en mp3-bok i min goodie bag från höstens ReadTreat och jag kan inte för mitt liv begripa varför jag inte lyssnat på den tidigare. Enda nackdelen hittills är att jag bara hinner lyssna 30 minuter på väg till jobbet sedan är jag framme. Tänk om man ändå bodde längre från jobbet...

Jag har precis börjat lyssna, men än så länge har Emma och Dexter tillbringat sin examensnatt tillsammans bara för att gå skilda vägar dagen efter. De inleder en relation som just nu består av brevskrivande och vi kommer att få följa dem under en tjugoårs period. Än  så länge är det välskrivet, träffsäkert och roligt. Jag hoppas det fortsätter så.

Här kan du smyglyssna på en bit av boken.

Att sätta hörlurarna i öronen och inse att det är Anders Ekborg som läser var en mycket trevlig överraskning. Ända sedan sista året på gymnasiet har jag varit lite svag för Anders.

Det var på en obligatorisk teaterresa till Göteborg och hans tolkning av Puck i En midsommarnattsdröm som jag insåg vilken duktig skådespelare han är. Det var en fantastisk uppsättning i den speciella teaterlokalen Bulten på Backateatern. Det fanns inga kulisser i den gamla industrilokalen förutom det som de mycket skickliga ljusteknikerna fick oss att se, eller inte se. Skickligt! Men det var Anders utstrålning på scen som gjorde föreställningen oförglömlig.

Att han dessutom är en duktig sångare är ju allmänt känt och en av mina favoriter är onekligen hans tolkning av En irländsk ballad. Älskar den och önskar den fanns inspelad, men jag har inte lyckats hitta den, men här kan ni själva njuta av den.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …