Fortsätt till huvudinnehåll

80 grader från varmvattnet

(klicka för att läsa inlägget i sin helhet)


Karin Alfredssons bok 80 grader från varmvattnet kan väl knappast räknas som en ny bok, den kom ut första gången 2006. Men den hamnade i mina händer först i november och då fick jag den i ReadTreatens generösa goodie bag. Sedan har den legat och väntat på att få bli läst, eller snarare lyssnad på, jag fick den som mp3.

Jag hade egentligen ingen som helst uppfattning av vilken typ av bok det här var, läste inte ens baksidestexten innan jag satte den i spelaren. Och med facit i hand är jag glad för det. Jag är ganska säker på att jag valt bort den om jag vetat.

80 grader från varmvattnet ska väl närmast klassas som en dramadokumentär och som sådan ligger den en bit bortom min bekvämlighetszon. Jag läser främst för att bli underhållen.

I bokens inledning förblöder en 14-årig flicka i Zambia under tragiska omständigheter samtidigt som en amerikansk domare dör en till synes naturlig död i sin säng. Som om inte det var nog träffas tre aktivister i en lägenhet i Stockholm samtidigt som någon bygger häxpyramider av sten på gräsmattan utanför barnmorskans bostad. Mitt i händelsernas centrum står Ellen Elg, en svensk läkare på oklart uppdrag i Zambia.

Det är på många sätt en grym och osentimentalt berättad historia om människors fanatism och hur långt de är beredda att gå för det de tror på. Och den blir inte mindre grym när man får reda på att de allra flesta karaktärer och händelser i boken är sanna. Visst har författaren tagit sig en del friheter för att skapa en sammanhållen historia, men ändringarna i huvudsak är marginella.

Det här är en bra och viktig historia, och jag är glad att någon valt att berätta den och att den kom i min väg. Men det är sorgligt att människan är beredd att orsaka sina medmänniskor så mycket lidande. Och det är är obehagligt att läsa/ lyssna på, och blir som sagt ännu mer obehagligt när man inser att det är sant. All form av fanatism är läskig och när den övergår i ondska blir jag mörkrädd.

När jag lägger ifrån mig boken är det med en känsla av att vilja göra något. Jag inser att man borde engagera sig mer. Vi kan alla, tror jag, göra mer än vi gör för att hjälpa våra medmänniskor. På nära håll och ute i världen.

Betyg: ****-
Förlag: A Nice Noise


Kommentarer

 1. Jag tycker egentligen det är synd att de kallar Karin Alfredssons böcker för deckare, de är så mycket mer än så. Och viktiga.

  SvaraRadera
 2. Jag håller med, deckare känns inte rätt. Som sagt, jag tycker dramadokumentär eller möjligen dokudrama är bättre. En dramatiserad sann historia helt enkelt.

  SvaraRadera
 3. Tack ska ni ha! Jag använder spänningsromanmodellen just för att nå sådana som du, Jenny. Läsare som aldrig frivilligt skulle välja en bok som handlar om våld mot kvinnor i världen. De andra, de som väljer dokumentärböcker, är en annan - ofta redan informerad - sort. Roligt att ni tyckte om boken. Läs gärna de fyra senare böckerna om Ellen, när hon är i Vietnam, Polen, Indien och Dubai/Pakistan. Eller titta på det projekt jag ägnat de senaste 1,5 åren åt, nyligen lanserat på en världskongress i Washington DC: www.causeofdeathwoman.com
  Varmaste hälsningar
  Karin Alfredsson

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …