Fortsätt till huvudinnehåll

Kärlekens olika villkor

Kabusa böcker har flera titlar i sin utgivning som helt enkelt får mig som läsare att må bra. De skrivande systrarna som går under pseudonymen Claude Iznér är ett exempel med sina böcker från 1800-talets Paris. J'adore!

En annan ny bekantskap är Farahad Zama vars första bok Mr Alis äktenskapsbyrå föll den här Bokmalen på läppen. Kärlekens olika villkor som är den andra boken i serien handlar förvisso även den om äktenskapsbyrån, men den här gången ligger fokus på Mr Alis son Rehman och kärleksliv. Men även om Mr Alis assistent Aruna som efter att bara ha varit gift ett år fortfarande svävar på små moln. Men säg den lycka som varar för evigt. Bekymren hopar sig runt Aruna och Rehman och personerna i deras närhet.

Det här är inte spännande, inga brott begås, inga poliser är inblandade och ändå, är det en bra bok. Trots att det är svårt att egentligen sätta fingret på vad den handlar om så finns här inte en enda tråkig sekund. Inga passager att skumma igenom. Jag läser varje ord och njuter av dem. Jag njuter av sättet författaren lotsar mig i en ganska främmande kultur och får den att kännas välbekant och hemma.

Det här är en bok att njuta av, en bok som får dig att må bra. Att bläddra igenom Kabusa böckers boklistor är alltid lika spännande och jag kommer även i fortsättningen att se fram emot deras utgivning.

Betyg: ****-
Antal sidor: 279

Förlag: Kabusa böcker
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …