Fortsätt till huvudinnehåll

Fredagsfrågan: Vem är hon?

Så var det dags för en ny klurighet. Den här helgen söker jag namnet på en hjältinna som älskats av tjejer runt om i världen. Bland sina fans kan hon bland annat räkna stora namn som Laura Bush, Hillary Clinton, Sonia Sotomayor och Diane Sawyer.

Den här 18-åriga tjejen bor tillsammans med sin far advokaten och deras hushållerska i en amerikansk småstad. Pengar verkar inte vara något problem. Vår hjältinna går inte i skolan och hon kör en fräck sportbil. Tillsammans med sina två väninnor löser hon de gåtor och problem de ofelbart snubblar på.

Bara i Sverige har det getts ut mer än hundra titlar med vår hjältinna i huvudrollen. En period gick spekulationerna höga om vem som egentligen skrev böckerna. Det borde ju vara omöjligt för en ensam person att ge ut så många böcker.

Som en liten kuriosa kan nämnas att hjältinnans förnamn skiftar beroende på vilket land boken getts ut i. Hon har inte samma namn i Sverige som i USA och finnarna har döpt henne till Paula medan hon i Frankrike heter Alice. Norrmännen har däremot valt att behålla hennes förnamn.

Vem är hon?

Lämna ditt svar i kommentarfältet, och du... tjuvkika inte på de andras svar.

Trevlig helg!


Kommentarer

 1. Hon är ju Kitty (som egentligen heter Nancy Drew)!

  SvaraRadera
 2. Det kan ju bara vara Kitty :)

  SvaraRadera
 3. Kitty:-)
  Minns att hon heter Nancy Drew i original, men de andra språken visste jag inte om.

  SvaraRadera
 4. Kitty - min barndoms idol!

  SvaraRadera
 5. Kitty, jag som samlade på hennes böcker.

  SvaraRadera
 6. Kitty tror jag.

  SvaraRadera
 7. Jag är också ganska säker på att det är Kitty. Det var längesen man läste de böckerna. Undrar om man fortfarande skulle tycka lika mycket om dem.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …