Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från december, 2011

Nyårskryss

Så här under årets sista skälvande timmar bjuder Bokmalen på lite klurigheter för de små grå. Det är vår ReadTreatvän Gunilla Clevström som konstruerat ett aktuellt korsord med litterär anknytning och generöst delar med sig till oss.   Skriv ut och sätt i gång och lös!
Lycka till så ses vi nästa år!

Geniet

På en resa för några år sedan lyssnade jag på David Baldaccis bok Kamelklubben och gillade den mycket. Tyckte om de udda karaktärerna och drivet i handlingen. Uppföljaren Samlarna var inte lika bra och jag har därför inte återvänt till Baldacci förrän nu.

Härom veckan var jag på Jul på Liseberg och fyndade Geniet för ynka 69 kr och den har i mellandagarna fått hålla mig sällskap till och från jobbet. Även det här är en spänningsroman där CIA inte nödvändigtvis står på de godas sida. Det är dock inte Kamelklubbens härliga karaktärer som handlingen utspelar sig kring utan den före detta Secret Serviceagenten Sean King och hans problemtyngda partner Michelle Maxwell.

Michelle bär sedan barndomen på djupa sår inombords, något som till slut får henne att fullständigt explodera och hon beger sig till en skum bar och muckar gräl med en bjässe till karl. Sean hjälper henne att skriva in sig på en psykiatrisk klinik för att försöka bli bättre. Väl där upptäcker Michelle snart att allt inte st…

Läs en film

Det nya året bjuder på flera filmatiseringar av mer eller mindre kända böcker. Det brukar ju gå så där med sånt, böckerna är ju nästan alltid bättre än filmen. I höstas försökte jag mig på en utmaning som gick ut på att vi skulle läsa boken bakom filmen, gå på bio och sedan diskutera om filmen eller boken var bäst. Det gick så där får jag väl erkänna. Tiden sprang iväg, men nu är jag redo att ta nya tag och försöka läsa boken bakom åtminstone några av vårens filmer. Någon som vill vara med?


Vårens filmer:
I januari visas Hamilton - i nationens intresse av Guillou och The Rum Diary av Hunter S Thompson. Jag ska definitivt gå och se den sista. Johnny Depp i huvudrollen kan inte bli fel, ska dessutom försöka hinna läsa den också, helst innan.

I februari går Mästerkatten upp. Känns inte riktigt som något jag kommer att rusa till

I mars visas Nobels testamente av Liza Marklund, Wuthering Hights av Emily Brontë, Hugo Cabret av Brian Selznick och Hungerspelen av Suzanne Collins. Jag hoppar n…

Sankta Psyko - ett mörkt nutidsdrama

Nästa gemensamma läsprojekt i bokcirkeln är Sankta Psyko av Johan Theorin. Jag öppnade boken med glada förväntingar om igenkännande, staden boken utspelas i har enligt säker källa min egen hemstad som inspirationskälla, men också med förväntan om att få läsa en psykologisk halvskräckis.

Var jag hade fått den bilden ifrån kan jag inte riktigt komma ihåg, men den visade sig vara felaktig. Det här är ingen psykologisk halvskräckis, det är ett mörkt nutidsdrama om sargade människor. En genre jag normalt håller mig undan. För mig ska läsning vara underhållande. Spännande, romantisk, skräckinjagande eller rolig, det spelar inte så stor roll men att jag för en stund får bege mig till en annan värld, en annan tid är viktigt.

Att Theorins tidigare böcker om Gerlov Davidsson som utspelar sig på Öland höjts till skyarna av såväl kritiker som läsare har väl inte gått någon förbi. Kanske inte heller att Sankta Psyko hade väldigt högt ställda förväntningar som den inte riktigt levt upp till. Jag …

En julhälsning

Vill passa på att skicka en julhälsning till er alla och ställa den ultimata julfrågan:
Vad läser du i jul?
Överst i min hög ligger Johan Theorins bok Sankta Psyko med tydliga hemstadsvibbar, ska bli spännande. Den ska vi ha läst till nästa bokträff i början av januari så där börjar jag. Sedan får vi se, kanske något juligt och snöfyllt i brist på äkta vara utomhus.
Ha en riktigt härlig julhelg och för att citera Tiny Tim: God bless us everyone!

[geim] - set and match

Med ett snabbt servess hade han fullkomligt nockat mig, denne nya bekantskap, herr Anders de la Motte. Det tog inte många sidor i boken om hur HP på ett suggestivt och effektivt sätt sugs in i en fullkomligt främmande värld av lajvspel innan jag var fast. Lika fast som HP i sin spelvärld, jag kunde inte sluta läsa.

Boken känns väldigt osvensk och annorlunda samtidigt som konceptet känns obehagligt välbekant. Jag får omedelbara associationer till den suveräna filmen The Game med Michael Douglas. Det ska tas som en komplimang och inget annat.

I [geim] möter vi Henrik Pettersson, en udda figur som mest driver runt och ägnar dagarna åt i stort sett ingenting. Han tar inte, och har aldrig behövt ta, livet på allvar. Så en dag hittar han en kvarglömd mobiltelefon på tunnelbanan och kan naturligtvis inte hålla fingrarna i styr. Han plockar upp den och när displayen plötsligt frågar om han vill vara med och spela svarar han ja. Ett svar som visar sig få ödesdigra konsekvenser inte bara för …

Ny info

För trogna läsare som läste gårdagens inlägg om det nya bokformatet Excess kan jag berätta att Mica på Pocketförlaget var snabb att svara på mina två "invändningar". Här kommer hennes svar:

När det gäller bokmärkessnöret:
"Angående det lilla boksnöret, så kommer det från och med nästa excess-släpp i början på mars, att finnas bokmärken som man fäster på ryggen med en klämma och på klämman sitter ett sånt fint psalmbokssnöre som du pratar om."

Toppen! Ska bli spännande att se hur de ser ut.


När det gäller den upp och nervända loggan och ryggtexten:
"Angående ryggtexten, så är detta något vi har vridit och vänt på, excessstandarden är att texten ska vara åt det här hållet, anledningen är att om du håller boken framför dig med framsidan mot dig och sen vinklar boken så att du ser ryggen, så kommer texten att vara upp och ner OM texten är åt det "vanliga" hållet, men om man har texten enligt excessstandarden så blir texten åt rätt håll.

Vi reagerade till …

Bilbo - äntligen

Nu är den här! Trailern för nästa års storfilm. Som gammal Tolkienfan och älskare av de tre Sagan om ringen filmerna är det kanske inte kostigt att det börjar pirra lite när man ser den här trailern. Det bådar gott. Att få ge sig ut på ett lika snyggt förpackat äventyr som sist i regi av Peter Jackson.

Wow! Jag längar!

Den som väntar på något gott väntar som bekant ALLTID för länge, och den här gången mer än annars. Det är nämligen exakt 12 månader tills filmen har premiär. Suck!

Älskar XS

Efteratt ha varit lite skeptisk återstår nu inget annat än att erkänna att jag fallit helt och fullt för det nya bokformatet excess. (Excess som i XS, dvs extra small om någon händelsevis skulle missat det.) Det är bara att lyfta på hatten och gratulera Pocketförlaget som plockat upp denna holländska idé och introducerat den här i Sverige. Äntligen! säger jag bara.

Excess ryms faktiskt i fickan och är lätt att ta med sig i väskan. Med sina 8x12 cm är den inte större än en halv pocketbok men eftersom man läser på "fel" ledd blir varje sida lika stor som i en pocketbok. Formatet är läsvänligt och enhandsgreppet (se bilden) gör att den är lätt att läsa överallt, även i sängen och på bussen. Det tunna pappret och trådbindningen i ryggen ger en känsla av kvalitet och lyx, och jag vill verkligen spara de här böckerna i bokhyllan.

Men allt är naturligtvis inte rosenrött, det finns ett par saker som stör mig. Det ena är att den exklusiva känslan gör att jag plötsligt inser att saknar…

Grattis!

Igår var årets adventstävling avslutad och jag skulle ha dragit och grattat årets sista vinnare. Nu blev det inte så utan istället passar jag på att gratulera Karin som datorn drog som vinnare i den sista adventstävlingen.

Stort grattis! Ett bokpaket kommer med posten!

Dödsdriften

Den 16 september 1920 detonerar en bomb mitt på Wall Street, en bomb som sätter hela USA i gungning. Ett gigantiskt utredningsarbete drar igång där spekultionerna går höga om huruvida de skyldiga är kommunister, italienare eller terrorister. Än idag är brottet, och kommer naturligtvis att förbli, ouppklarat.

Inte långt ifrån bombexplosionen står tre vänner och samtalar. Kommissarie James Stratham, läkaren och krigsveteranen Stratham Younger och den franska strålningsforskaren Colette Rousseau. Efter explosionen kidnappas den unga Colette och jakten på de skyldiga tar sin början.

På pappret är det ett intressant koncept Jeb Rubenfeld bjuder på i Dödsdriften och som borde tilltala alla älskare av historiskt förankrad spänningslitteratur. Och till viss del gör det det. Det är spännande och Jed väver samman en historia som friskt blandar verkliga händelser och personligheter som Marie Curie och Sigmund Freud med helt påhittade.

Bokens brist är dess pratighet. Det är alldeles för många or…

Adventstävling - sista dagen

Så har vi kommit fram till den allra sista deltävlingen. Idag gäller det att plocka fram vilken bok det gäller, men även vem som skrivit den.

VET VIRCA TOG BORT RYMDEN
Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Passa även på att gå in och besvara veckans tidigare deltävlingar. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Kom ihåg att det här är näst sista deltävlingen. Lycka till!

Adventstävling - del 18

Varje år delas en rad litteraturpriser ut världen över. Författare och illustratörer premieras för sitt arbete. Så också i Sverige. Har du koll på vem som fått vilka priser år 2011?

Litteraturpris
1) ALMA - Litteraturpriset till Astrid Lindgrens Minne
2) Augustpriset
3) Deckarakdeminspris
4) Nobelpriset
5) Sveriges Radios romanpris

Författare
A) Shaun Tan
B) Arne Dahl
C) Tomas Tranströmmer
D) Beate Grimsrud
E) Tomas Bannerhed


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Kom ihåg att det här är näst sista deltävlingen. Lycka till!

Lejon under granen

Årets vackraste julklapp är nog utan tvekan De vita lejonen av Tom Svensson. Är du fortfarande på julklappsjakt så rekommenderar jag dig att genast kontakta Tom så kommer ett signerat ex på posten. Om inte annat så tycker jag att du ska unna dig själv denna fantastiska bok.

Boken tecknar ett mycket vackert porträtt av en mycket speciell art, Afrikas vita lejon. Arten är tvärtemot vad man kan tro inte albinos utan en ljusare färgvariant av de vanliga bruna lejonen. Arten är mycket sällsynt och man beräknar att det totalt finns mindre än trehundra vita lejon i hela världen. De hotas framför allt av tjuvjakt och jägare är ofta beredda att betala upp till en miljon kronor (!) för att få skjuta en vit lejonhane. Det var en bidragande orsak till att Tom blev mordhotad när han ville ta reda på mer om arten och han avråddes från att resa till Afrika. Under flera år planerades resan som skulle ge honom chansen att dokumentera de vita lejonen. .

När det kommer till naturfoto är Tom inte precis …

Adventstävling - del 17

Vi börjar närma oss slutet på tävlingsveckan, bara ett par dagar kvar. Idag är det en ny bildgåta som gäller. Vilken julig bok kommer det här omslaget ifrån?Som vanligt lämnar du ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket med generösa gåvor av Norstedts och Semic på söndag. Lycka till!

Valhall - den samlade sagan del 2

Jag har säkert sagt det förr, men tecknat och jag har en speciell relation. Inte alltid friktionsfri, men alltid fylld av värme och glädje. Min barndom är fylld av minnen av pappas gamla Astrixalbum, han hade alla, som genom åren åkt upp och ner på vinden fler gånger än Mariahissen i Stockholm. De var roliga, lättlästa och har antagligen utbildat flera generationer i romarrikets historia och en uppsjö latinska citat. Jag kan än idag rabbla ett antal som den träbente lille piraten brukade muttra när skeppet sjönk efter ett möte med galningarna. För att inte tala om ett antal frågor på historieproven som avklarats just på grund av minnet av de sönderlästa albumen. Inget andrahandsvärde på dem inte.

Men som sagt, relationen har inte alltid varit friktionsfri. Jag minns än idag men ilska och besvikelse när de gamla Kalle Anka tidningarna kommit ner från vinden efter att ha legat där ett tag. Jag hade precis lärt mig läsa och slukade nu orden i pratbubblorna och... döm om min förvåning nä…

Adventstävling - del 16

Jag blir så imponerad över hur duktiga ni är. Jag försöker verkligen klura till det, men ni knäcker deltävlingarna ändå. Idag handlar det om första meningarna igen. Nedan finns fem boktitlar, fem författare och fem första meningar, det gäller att para ihop rätt mening med rätt titel och författare.


Titel:
1) Doft av rosor
2) Från de döda
3) Även tystnaden har ett slut
4) Det du inte såg
5) Charmören


Första mening:
A) Beslutet att fly var fattat.
B) Det var en kraftansträngning bara att ta sig upp i sittande ställning och få benen över sängkanten.
C) Romantik gjorde det speciellt att vara kvinna, enligt Emmas sätt att se på livet.
D) I några sekunder efter att bensintanken exploderar är skogen tyst av chocken.
E) Den lilla enmotoriga Cessnan vinglade och rullade oroväckande över träsken väster om Miami.


Författare:
Danielle Steele
Ingrid Betancourt
Patrik Sjöberg
Nora Roberts
Mark Billingham


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i…

Adventstävling - del 15

Igår vad det visst lite klurigt. Få se om det går bättre idag. En vinterdag 1793 kommer Friedrich Meisner till Seefond. Det dröjer inte länge innan han helat doktorns dotter.

VE MIN METER I GNETAS FÖR STEN

Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket med generösa gåvor av Norstedts och Semic på söndag. Lycka till!

Adventstävling - del 14

Julsagornas julsaga måste väl vara Dickens En julsaga. Den finns i en mängd översättningar, tryckningar, som talbok och en ett oräkneligt antal filmer. Men har du läst den? Vet du egentligen vad den handlar om? Veckans första deltävling handlar om just En julsaga.

1) Den julhatande mannen som boken handlar om har tidigare haft en affärspartner. En partner som nu är död. Vad hette han?
a) Ebeneezer Scrooge     b) Jacob Marley   c) Ephraim Scrooge    d) James Marley

2) Under natten mellan julafton och juldagen får den julhatande mannen besök av ett antal andar. Hur många?
a) En   b) två   c) tre   d) fyra

3) De förflytna jularnas ande tar med honom till...
a) hans gamla skola   b) till hans födelse   c) till kyrkogården   d) till lille Tim

4) Boken slutar med lille Tims ord. Hur lyder de?
a) Gud välsigne Mr Scrooge!   b) Gud välsigne er och fred på jorden.   c) Gud välsigne Mr Marley   d) Gud välsigne oss allihop!

5) När den julhatande mannen omvänts köper han mat till sin fattige bokhållare. Va…

Grattis!!!

Andra veckans adventstävling är över och flera av er hade svarat rätt på fler än de tre deltävlingar som krävdes för att delta. Kul och grattis till er alla.

Idag har jag lärt mig en ny funktion i excel. En funktion som jag passade på att utnyttja när det var dags att utse veckans vinnare, nämligen slump.mellan-funktionen. Med datorns hjälp fick jag veta att veckans vinnare heter Gunilla på Bokparen. Stort grattis! Ett bokpaket är på väg hem till dig!

Vann du inte? Misströsta inte, det finns en ny chans nästa vecka. Var med från början, första tävlingen är i morgon.

Adventstävling - del 13

Så var det dags för en bildfråga. Vad heter den här lilla pärlan till bok och vem är författaren?

Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket med generösa gåvor av Norstedts och Semic på söndag.

Har du missat några av veckans tidigare tävlingarna? Leta upp dem och svara på dem idag, imorgon lottar jag ut bokpaketet. Lycka till!

Gåvan

December är romantikens högtid i min värld. Jag blir alldeles rörd och stjärnögd av stämningsfulla julsagor med moraliska lärdomar instoppade i slutet. Julfilmer, julmusik, glögg och pepparkakor och jag fullkomligt älskar att köpa julklappar. Inte många, men väl genomtänkta gåvor. Sådan är jag, julnörd ut i fingerspetsarna.

Det är kanske därför inte så konstigt att Cecelia Aherns bok Gåvan om den stressade affärsmannen vars liv ställs på ände en jul tilltalar mig. Redan omslaget tilltalar mig. En julig gåva i danskt band som lockar mig att öppna den.

Aherns böcker är ju alltid väldigt rakt och enkelt skrivna, och den här gången passar det. Visst blir det lite sötsliskigt på slutet, men det är ju så den här typen av böcker ska vara. Chic-lit förpackat i juligt rött papper med vita snören. Jag gillar det och blir lite varm inombords när jag läser.

Frågan är kanske om jag hade känt likadant om jag läst boken mitt i sommaren. Jag tror inte det. Den här typen av historia kräver sin inra…

Adventstävling - del 12

Dagens tävlingsmoment handlar om att identifiera boktiteln som döljer sig nedan.

DRÖJ EJ FULLE FULN  Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Lycka till!

Du gamla du fria

Du gamla, du fria av Liza Marklund kändes när jag läste den som en väldigt aktuell bok. De fruktansvärda händelserna på Utöya och de svenska journalisterna i Afrika ligger så färskt i minnet att det var omöjligt att dra paralleller. Det kändes så aktuellt att jag slogs av tanken på om det ens är möjligt att skriva en bok så snabbt, att få med så aktuella händelser och ändå bibehålla kvaliteten. Går det eller blir det bara ett hafsverk?
Jag vet inte, men det här är nog den första av böckerna om Annika Bengtzon som faktiskt engagerat mig. Annika och Thomas har hittat tillbaka till varandra igen efter en tid isär. Eller hände det kanske till och med i en tidigare bok som jag missat att läsa? Hur som helst, Thomas har begett sig till Afrika med jobbet och det hela slutar inte bättre än att han kidnappas på gränsen mellan Kenya och Somalia och en stor lösensumma krävs. En summa som Annika naturligtvis omöjligt kan betala. Hon måste förhandla med kidnapparna och får hjälp av Thomas chef.
Para…

Adventstävling - del 10

Under 2011 har flera biografier getts ut om intressanta svenskar. Vet du vilken bok som handlar om vem?

Titel
1) Djävulspakten
2) Höggradigt jävla exentrisk
3) Jag
4) Du furste av det väldiga Pampas
5) Den döende dandyn
6) Midnatt i Kongo

Person
A) Dag Hammaskjöld
B) Evert Taube
C) Fredrik Roos
D) Gösta Ekman
E) Bo Widerberg
F) Carl Larsson


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Lycka till!

Adventstävling - del 9

Av någon anledning så verkar deckare och thrillers alltid komma ut i serier. Ju fler böcker desto bättre. Det gäller inte bara internationella storheter som Connelly, Robinson och Cornwell utan även våra svenska författare följer samma mönster. Tänk bara på Läckberg, Mårtenson, Rudberg och Kepler.

Idag handlar adventstävlingen om att para ihop rätt huvudperson med rätt deckarförfattare.

Karaktär 1) Anders Knutas 2) Maria Wern 3) Fredrik Broman 4) Sebastian Bergman 5) Malin Fors
Deckarförfattare A) Mons Kallentoft B) Håkan Östlundh C) Marie Jungstedt D) Anna Jansson E) Hjorth & Rosenfeldt
Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Lycka till!

Två gånger är en vana

Elegant crime. Smaka på ordet. Det ligger ganska bra i munnen eller hur? Lovar en hel del. Exklusiva miljöer, vackra människor, bubblande champagne, fantastisk mat, lyxiga kläder... Tyvärr lever inte Denise Rudbergs senaste bok Två gånger är en vana upp till vad genren lovar. Det är inte riktigt så elegant som jag föreställt mig. Jag saknar lyxen även om vi får en smak av den när bokens huvudpersoner firar nyår i guldsalen på operan.

Den här gången får Marianne Jidhoff och hennes kollegor ett riktigt känsligt fall att ta hand om när en man hittas brutalt misshandlad på ett av Stockholms främsta och mest hemliga finansbolag. Vad är det som har hänt och vem är den skyldige, det är frågor som är centrala i en kriminalhistoria. I Två gånger är en vana finns en grundhistoria med potential, en potential som inte riktigt får blomma ut. Precis som sin kollega Läckberg har Rudberg den här gången valt att fokusera mer på huvudpersonernas inbördes relationer än på själva gåtan. Det är synd, för …

Adventstävling - del 8

Så var det dags för en bildfråga. Här ser ni ett utsnitt ur en bok med vintrigt omslag. Boken är skriven av en engelsk författarinna och handlar om en sorgtyngd ung man på resa genom Frankrike i början av 1900-talet. Vilken är bokens titel?


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Lycka till!

Adventstävling - del 7

Vilken titel döljer sig i orden nedan? En extra guldstjärna om du vet namnet på den manlige författaren, som för många kanske är mest känd för sina prestationer på musikscenen. Jag minns diskussionerna om att en av hans mer kända låter borde bli vår nya nationalsång.

Via spriten tar i de

Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Lycka till!

Juldoftande bok

För ett tag sedan efterlyste Helena tips på juldoftande litteratur. Ett inlägg som tilltalade mig av flera skäl. Dels var det underbart att hitta en julgalning till ute i bloggosfären. Dels fick jag flera bra tips på böcker som om jag har rätt kommer att dimpa ner i brevlådan vilken dag som helst.

Själv hade jag inget spännande nytt tips att dela med mig av, utan kom bara på de vanliga tipsen som en julsaga och andra självklarheter. Döm då om min förvåning när jag upptäckte att en av böckerna jag fått med mig hem från ReadTreatens bokbytarbord utspelas under just jul. Jag borde i och för sig fått en ledtråd av omslaget, men... Det är Cecilia Aherns Gåvan som just nu gör mig sällskap i badrummet. (Danska band är perfekta i badkaret. Lätta och inte så tjocka.) Än har jag bara läst två sidor, så omdömet återkommer jag om, men stämningsmässigt lovar det gott.

Grattis!

Första veckans adventstävling är över och flera av er hade svarat rätt på fler än de tre deltävlingar som krävdes för att delta. För att göra dragningen så rättvis som möjligt skrev jag alla namnen på små lappar och la i en påse, blundade och drog en vinnare. 
Grattis till Marie på Underbara böcker!!! Om du mejlar mig din adress kommer ett fint bokpaket på posten.

Adventstävling - del 6

Gårdagens deltävling verkade vara lite i klurigaste laget (eller så var alla och åt julbord och struntade fullständigt i att tävla :-)

Idag är det dags att hälsa på våra engelskspråkiga vänner. Uppgiften är att para ihop rätt julig titel med rätt författare.

Titel
A) Adventure of the Christmas Pudding

B) Letters from Father Christmas

C) The Christmas Train

D) One Christmas

E) Shakespeare's Christmas


Författare
1) Truman Capote

2) Charlaine Harris

3) Agatha Christie

4) J.R.R. Tolkien

5) David Baldacchi


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket med generösa gåvor av Norstedts och Semic på söndag. Har du missat några av de tidigare tävlingarna? Leta upp dem och svara på dem idag, imorgon lottar jag ut bokpaketet. Lycka till!

Adventstävling - del 5

Är de små grå ordentligt uppvärmda? Idag blir det lite klurigare. Nu gäller det att koppla ihop rätt bokliga citat med rätt person.

CITAT
A) "En av de bästa sakerna med böcker är att det ibland finns fantastiska bilder i dem."

B) "Jag läser inte böcker. Jag skriver dem."

C) "En klassiker är en bok som folk berömmer, men inte läser."

D) "Jag har aldrig kunna tåla journalister, så i mina böcker har de alltid fått lida en fasansfull död."

E) "Det äro egentligen bara dåliga böcker som är i behov av förord."


PERSON 1) Agatha Christie
2) George W. Bush

3) Vilhelm Moberg

4) Henry Kissinger

5) Mark Twain


Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket med generösa gåvor av Norstedts och Semic på söndag. Har du missat några av de tidigare tävlingarna? Leta upp dem och svara på dem idag. Du har till lördag på dig. Lycka till!

Huset du älskade

Det är underligt det här med förutfattade meningar. Innan jag började läsa Tatiana de Rosnays nya bok Huset du älskade hade jag en ganska tydlig bild av vad den skulle handla om. De många lyriska omdömena hade alla bidragit till den bilden. En bild som inte alls visade sig stämma.
Jag hade uppfattat att det här var en bok om Rose som i 1800-talets Paris kämpade till sista blodsdroppen för att rädda sitt hus. Det hus där hon levt lycklig med sin make i så många år. Men så var det ju inte alls. Det handlar inte om en kvinna som kämpar, det handlar om en kvinna som minns. I ett skriftligt "samtal" hon för med sin döde make får vi glimtar av det liv hon levt, både innan äktenskapet och efter makens död.
Som vanligt berör Tatianas ord. Det är en vacker och samtidigt ganska sorglig historia om en kvinna som varken kan eller vill släppa det förflutna. Hon griper tag i det med alla kraft hon förmår uppbåda och hon gör det genom att vägra lämna huset på Rue Childebert. Ett hus som ä…

Adventstävling - del 4

Idag handlar adventstävlingen om inledningen på böcker. Nedan finns fyra första meningar ur fyra olika böcker. Det gäller att para ihop rätt mening med rätt bok.

1) "Plaskandet fick honom att tänka på barn som leker i ett badkar."

2) "Det var andra gången i livet jag besökte Stockholm för ett jobb."

3) "Julie snubblade ur taxin och såg den köra iväg."

4) "Skaran av vandrare tog sig fram på stigen mellan Gräsfloden och den svartstrimmiga vita kalkstensklippan."
Lämna ditt svar i kommentarsfältet och delta i ytterligare två av veckans tävlingar så är du med i utlottningen av ett bokligt adventspaket på söndag. Såväl Semic som Norstedts har bidragit till paketet. Lycka till!