Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2011

Skicka vidare

Härom sistens fick jag två härliga utmärkelser av de underbara bloggarna Svägerskorna och Bokbrus.

Det värmer. Att skriva en blogg är på något underligt sätt både social och ensamt. Medan man sitter på sin kammare och knåpar ihop det ena inlägget efter det andra så händer det ju att man undrar om någon någonsin kommer att läsa alla dessa kloka ord eller om de bara försvinner ut i cyberspace oändlighet. Att då få, inte bara en utan två bevis på att det man gör är uppskattat lägger sig som bomull runt hjärtat.

Och kärlek och uppskattning mångfaldigas som bekant om man skickar den vidare så det hade jag tänkt att göra till tre av mina favoriter ute i bloggosfären. Om du har missat de här tre pärlorna kan jag bara säga lyllos dig som har dem kvar att upptäcka! Tre bloggar med helt olika inriktning som på olika sätt förgyller min vardag.

Bokfink
Stainless steel droppings
Flickan & böckerna

Ett lyckat arrangemang

Bokens dag i Uddevalla igår blev lika lyckat som förra året. Något färre deltagare slöt upp i S:t Mikaelsgården vid 19-tiden, men de som kom blev säkert nöjda. En bra blandning författare gjorde att det borde funnits något för alla.

Vår egen lokalförmåga Gösta Unefäldt, 85-år och still going strong har kommit med sin 15:e (!) bok om den sympatiske polisen i Strömstad, Den röda nyckeln. Ni vet, polisen som förevigt kommer att vara förknippad med Per Oscarsson sedan de oförglömliga Polisen som filmerna som gått på tv i omgångar.

Efter Gösta presenterades en alldeles färsk debutant, Fredrik Grannas vars bok Rånet var så färsk att man packat upp den bara timmar innan vi träffades. Rånet är en roman om det spektakulära helikopterrånet i Stockholm som var så fräckt genomfört att polisen stod handlingsförlamade. Ni minns det. Romanen är enligt författaren sann till 85-90% och skrivet utifrån helikopterpilotens perspektiv.

I pausen bjöds vin och snittar och författarna sålde och signerade böc…

All Hallows Read - skrämmande boktips

Redan förra året skrev jag om Neil Gaimans initiativ att skapa traditioner som innebär att man ger bort böcker. Han kallar det All Hallows Read och uppmuntrar var och en att ge bort böcker, skrämmande böcker till nära och kära i samband med Halloween. Ett initiativ jag applåderar och enda anledningen jag ser till att fira denna osvenska helg.

I år kan jag rekommendera Mystiska Milla som gåva till alla barn och barnsliga vuxna. Inte direkt skrämmande och spöket Millas äventyr Spanien. Helt underbar bok med text av Unni Lindell och teckningar av Fredrik Skavlan, man blir aldrig för gammal för spöken!

En lite läskigare bok för oss vuxna är utan tvekan Evig natt av Michelle Paver, Boken beskrivs som en arktisk spökroman och beskriver en smygande galenskap som smyger sig på Jack när han befinner sig ensam i en öde vik på Svalbard. Spökar det verkligen eller är det huvudet som spelar honom ett spratt.

Ett annat för mig helt okänt tips kommer från The Guardian som läst Andam Nevills The Rit…

Rikitikitavi

Idag är det Gunilla som står för funderingarna kring  Rikard Wolffs självbiografiska bok Rikitikitavi
Rikitikitavi börjar 1955 då Rikards föräldrar fattar tycke för varandra och gifter sig. Mamman, Anna-Lisa Ekeberg kommer från en vanlig arbetarfamilj. Hon är inte intresserad av religion och tro. Pappan kommer från en borgerlig, judisk familj, som inte gillar detta blandäktenskap. Axel , Rikards pappa bär på en stor sorg som han ärvt efter sin mamma, som dött av sorg när hennes syster med man dog i Auschwitz.
Anna-Lisa är hemmafru under Rikards barndom, men vill helst ut i arbetslivet. Samtidigt är hon rädd för att inte räcka till för den man som hon upplever att hon inte förtjänade. Pappans arbete gjorde att de var tvungna att flytta från storstaden till Karlstad. Viss trygghet fanns i sommarvistelser på Tomta vid Grisslehamn.
Självbiografin är en återblick på 1900-hundratalets historia om klass, kön, etnisk tillhörighet och sexualitet. Barndomens händelser, sökandet efter närhet, kä…

Bokens dag 27 oktober

På torsdag är det Bokens dag i Uddevalla. Den lokala Bokiahandlaren har bjudit in Karin Brunk Holmqvist, Thomas Bodström, Fredrik Grannas och Gösta Unefäldt till S:t Mikaelsgården kl 19.00 för att prata om sina nya böcker. I pausen bjuds förtäring och det finns möjlighet att köpa böcker av författarna. Passa på att få dem signerade också.

Biljetterna kostar 150:- och säljs av Hallmans Bokhandel inne i stan.

Missa inte det! Jag ska gå. Syns vi där?

Mitt i läsningen

Som vanligt befinner jag mig mitt i läsandet av inte en, inte två utan (minst) tre böcker på en gång och det är härligt och lite frustrerande på samma gång. Man får njuta av många olika historier på en gång, samtidigt som det tar längre tid att läsa färdig varje historia.

På badrummet (det låter mycket finare än toaletten eller hur ;-) ligger En liten smula underbar av Dawn French, denna underbara engelska komedienne. Den här historien handlar om en helt vanlig engelsk familj där vi får inblick i livet hos mamma Mo, snart femtio och psykolog. Dottern Dora som precis går ut skolan och ligger i ständig kamp med mamman och livet i största allmänhet. Den unga sonen Peter beter sig som om han var Oscar Wild reinkarnerad och faller handlöst för mammans manlige praktikant. Det är en härlig och dråplig historia som får mig att le åtskilliga gånger. På ett mycket skickligt sätt gestaltar Dawn French de olika personernas röster och inre tankar.

I bilstereon snurrar nu Umberto Ecos senaste roman,…

Klassiskt äventyr om mod, spänning och kärlek

För tillfället är mp3spelaren laddad med ett riktigt klassiskt äventyr som jag minns från barndomen och oräknat antal filmer. Filmer som varit boken mer eller mindre trogen, men inte desto mindre spännande.

De tre musketörerna är en historia om den unge mannen som tar sig till Paris för att bli en av kungens musketörer och därmed uppfylla sin högsta önskan. Som den hetsige yngling han är hamnar han i en det ena äventyret efter den andra och till sin hjälp får han snart de främsta musketörerna av dem alla, Athos, Portos och Aramis. Ja, ni känner till historien. Det är äventyrens äventyr. En pojkdröm om mod, spänning och kärlek.

Det är utan tvekan en klassiker som stått sig genom åren och jag njöt av Thomas Bolmes uppläsning. Han gör sig extra bra i pojkboksäventyren av någon anledning.

Min plan var att återuppleva Dumas bok för att sedan gå och se filmen på bio och till slut jämföra vilken som var bäst, boken eller filmen. Men som med tidigare böcker i årets höstutmaning så föll tanken p…

I det förflutna

Min att-läsa-hylla innehåller många böcker som slåss om uppmärksamheten. Härom sistens så vann Kate Mortons bok I det förflutna kampen, efter god draghjälp av det norska tvprogrammet,  och fick följa med när jag kröp ner i sänghalmen. Den har varit ett mycket trevligt sällskap under en långdragen förkylning som gjort läsorken skrämmande dålig. Men nu är jag på gång igen och har läst de sista kapitlen.
I det förflutna är en roman som utspelar sig i England dels under andra världskriget och dels i nutid. Edie och hennes mamma har egentligen aldrig stått varandra särskilt nära och när ett brev som varit på villovägar sedan 1940-talet dyker upp och får mamman att brista ut i gråt utan närmare förklaring är Edies nyfikenhet väckt och hon börjar forska i saken. Spåren leder henne ut på den engelska landsbygden till den lilla byn Milderhurst. Det dröjer inte länge innan Edie upptäcker att hennes mamma under andra världskriget evakuerades hit och fick bo hos tre systrar på traktens slott. De t…

Ny bokcirkelträff

Härom dagen var det åter dags för en härlig träff med alla glada bokmalar. Som vanligt blev det en trevlig kväll med god mat, gott vin och massor av boktips. Och precis som vanligt rann tiden iväg för oss och vi hann inte prata om till närmelsevis så många böcker som vi skulle vilja. Och stackars Birgitta fick inte ens prata om en av sina böcker, En dag av David Nicholls, men A Nice Noise har varit generösa och bidragit med den till ReadTreatens goodie bags så den får förbli lite hemlig en så länge.

Här är böckerna som tipsades om:
Devils Peak av Deon Meyer - en fruktansvärt spännande bok med svåra moraliska frågeställningar
Hitta vilse av Carin Hjulström - jätterolig tyckte Eva som skrattade gott
Evig natt av Michelle Pavers - en långsamt uppbyggd spökhistoria.
Två gånger är en vana av Denise Rudberg - strået vassare än den första.
I det förflutna av Kate Morton - Birgitta gillade den mycket.
En dag av David Nicholls - trots att hon inte fick säga så mycket framgick det att hon gillade den…

En ny enkät jag inte kunde motstå

Snubblade över den här enkäten hos Helen's Book Blog och kunde inte motstå den.  Så här är mina svar. Vilka blir dina?

1. Vilken bok har stått  längst i din bokhylla?
Jag antar att det måste vara Agnes Cecilia. Den har jag ägt sedan jag var liten. Den är ljuvlig och jag kan inte förmå mig att packa undan den.

2. Vad läser du just nu, vad läste du senast och vad kommer att vara din nästa bok?
Just nu läser jag I det förflutna av Kate Morton och En smula underbar av Dawn French. Senast avslutade bok var Miss Peregrine's Home for Peculiar Children, helt underbar. Nästa... det blir svårare. Kan bli Den frusna trädgården eller The Flower House eller Revolt eller... vi får se vilket humör jag är på helt enkelt.

3. Vilken bok avskydde du som alla andra älskade?
Jag är lite fånig med det där. Om en bok eller film hissas alltför mycket brukar jag utgå från att jag inte gillar den och helt enkelt låta bli att läsa/ se den. (Därför är jag väl den enda på den jord som inte såg och älskade Titan…

I love dreams

“I love dreams. I know enough about them to know that dream logic is not story logic, and that you can rarely bring a dream back as a tale: it will have transformed from gold into leaves, from silk to cobwebs, on waking.”
~Neil Gaiman
Introduction to “Feeders and Eaters”
Så vackert att kommentarer är överflödiga.

PD James tar sig an Jane Austen

Det är dags att glädja alla PD Jamesfans där ute. Den 91-åriga damen är still going strong och kommer ut med en ny bok lagom till jul. Den här gången har hon tagit sig an en Jane Austen klassiker, författarens egen favorit Stolthet och fördom. Efter att i flera år funderat på vad som hände sedan, efter Elizabeth och Darcys bröllop har hon ägnat de två senaste åren åt att skriva en fortsättning.

"Jag kunde helt enkelt inte låta bli", säger Ms James. "Det var underbart att få kombinera mina två passioner, mord och Jane Austen. Men jag kommer aldrig mer att göra om det." Det var uppenbarligen ett gediget arbete som krävdes för att få alla fakta och tidstypiska detaljer rätt.

Death Comes to Pemberlay som den nya boken heter inleds, som sig bör när det är Ms James vi talar om, med ett mord. Det är oktober 1803 och släkt och vänner har samlats hos Elizabeth och Darsy för den årliga höstbalen när en vagn i full karriär kör in på gården. Ut stormar Lyda Bennet Wickham, El…

Änglamakerskan

Camilla Läckberg är en dam som väcker känslor. Starka sådana. Mest upprörda verkar det som. Innan jag ger mig in i själva omdömet om den senaste boken, Änglamakerska, så ska jag kanske lägga korten på bordet. Jag har bara läst de två första böckerna. Gillade Isprinsessan jättemycket. Tyckte inte lika mycket om Predikanten. Mina invändningar då hade inte så mycket med språk att göra, något som annars verkar vara favoritämnet när Camillas böcker diskuteras. Nej jag var just då trött på alla böcker som handlade om barn som behandlades illa av män från olika religiösa sekter. Det kändes lite uttjatat. De följande böckerna har sedan inte hamnat i min läshög, inte genom något särskilt aktivt val från min sida dock, det har helt enkelt inte blivit så.

Men så damp Änglamakerskan ner i brevlådan som talbok och jag tänkte att jag skulle ge den en chans. Lite småskeptisk var jag efter att flera bokbloggare rapporterat att de lagt den ifrån sig ganska snabbt. Men jag stoppade cd 1 i bilstereon oc…

Miss Peregrine's home for peculiar children

En avlägsen och ödslig ö.


Ett övergivet barnhem.


En underlig samling gulnade foton.

Jag kan inte nog tacka Calliope för att hon den där dagen smet in på SF-bokhandeln och fascinerades av Ransom Riggs debutroman Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. Jag blev nyfiken, surfade in på Quirk books, beställde hem boken och började läsa.

Och det här är inte en bok som alla andra. Det är en saga, en skröna, på gränsen till skräck med tydliga fantasyinslag. Men framför allt är det en berättelse om en ung pojke på gränsen mellan pojke och man.

Den unge Jacob växer upp med morfaderns fantastiska historier om en ö där väldigt speciella barn står under den mystiska Miss Birds beskydd. Historierna är lockande och fantasieggande, men i takt med att Jacob växer upp börjar han tvivla på dem. Driver morfadern med honom? Det kan ju omöjligt vara sant. Börjar morfadern bli gammal och gaggig? Det verkar inte bättre. Så dör morfadern plötsligt och tragiskt och Jacob får ser något som skrämmer honom…

En arktisk spökroman

1937 beger sig en grupp engelsmän ut på en arktisk expedition. Under ett år ska de bo i den öde viken Gruhuken på Spetsbergen och genomföra en rad geologiska, glaciologiska och meteorologiska undersökningar. Men allt går inte som planerat och efter en kort tid lämnas Jack Miller kvar ensam i det öde arktiska landskapet med flera mil till närmsta granne, en enstörig pälsjägare. Som enda sällskap har han de draghundar expeditionen haft med sig.

Sakta kryper den arktiska vinter närmare och solen försvinner mer och mer för varje dag. Det dröjer inte länge förrän den är helt borta och den arktiska natten sänkt sig över Gruhuken.

I det eviga mörkret är det svårt att hålla ordning på dagarna och Jack är mycket noga med att utföra sina dagliga arbetsuppgifter. Rutinerna hjälper honom när ensamheten blir för stor. Men är han verkligen ensam? Låg det något i de norska sjömännens historier? Är Gruhuken hemsökt eller är det bara fantasin som spelar Jack ett spratt?

Jag har precis slagit ihop den…

De nya dameromanene

Söndag kväll, uppkrupen i soffan lagom snuvig med fjärrkontrollen i högsta hugg. Zappardjävulen grabbar tag i mig och kanalerna flimrar förbi i vad som känns som en oändlig ström och inte bara de 12-13 stycken jag faktiskt har. Reklam, reklam, sport, kulturprogram om Gibraltar.... Inget lockar, inget fångar min uppmärksamhet när jag plötsligt slutar zappa på NRK.

I den, av mig, nyupptäckta pärlan Bokprogrammet berättar Kate Morton precis för en norsk journalist att hon vill ge sina läsare samma upplevelse som hon hade när hon läste Enid Blyton som barn. Den där känslan av att dras in i historien så till den grad att den världen blir din. Det var inte förrän någon dum förälder ropade på henne som och slungades tillbaka till den här världen. Åh Kate, precis så var det för mig också och precis den känslan önskar jag mig varje gång jag tar upp en ny bok.

Nu var jag fast, jag har aldrig tidigare sett Bokprogrammet men det lär jag ju göra i fortsättningen. Superintressant! Den här veckan var …

Söndagslänken

Det var länge sedan sist, men nu kändes det både aktuellt och roligt att ta tag i söndagslänken igen. Det finns så oerhört många lockande, mysiga och intressanta bokbloggar där ute och jag delar gärna med mig av mina fynd.

Idag är det Flickan och böckerna som lyser upp vår söndag.

Flickan är en teälskande, bakande bokmal med anglofila tendenser och en förkärlek för cozy crime. Något som är tydligt i hennes boktips som ofta har tydliga kopplingar till något av ovanstående. Eller vad sägs om Boktips för book lovers (en mysdeckare med en bokmal i huvudrollen), Bibliotikariemys (deckare i biblioteksmiljö), Chocoholic-tips (chic lit med chokladiga förtecken).....


Vän med fienden

Idag har vi besök av vår gästbloggare Jarl som läst Vän med fienden av Paul Briscoe som är en sann och ovanlig historia om författarens egna upplevelser under andra världskriget.

Paul föddes i England 1930. Fadern dör något år efter födelsen och Paul växer upp hos sin mor Norah, en oförstådd författare i vardande. Under sin uppväxt får inte Paul mycket kärlek av modern – den enda som bryr sig om honom är en barnflicka.


1934 beger sig Norah till Tyskland där hon blir övertygad nazist och en tid senare tar hon med sig sonen till staden Miltenberg i Bayern för att därifrån åka runt och göra reportage. Paul följer med henne i början med när det blir dags att börja skolan får han på hos en familj i Miltenberg. Paul  beskriver sitt liv i Tyskland under sent 30-tal där han gör allt för att anpassa sig och bli som en av de andra tyska pojkarna. Hos familjen möter han för första gången kärlek och det gör att han känner sig mer och mer tillfreds. 


Pauls liv beskrivs i enkla fängslande ordalag. Pr…

Nobelfunderingar

Som bokbloggare vore det nästan att begå tjänstefel att idag inte kommentera dagens nobelprisvinnare. Men jag har svårt. Genom åren är det få nobelpristagare jag läst och ännu färre som jag läst och gillat. Dessutom finns det så många bokbloggare som gör det så mycket bättre än jag så jag lämnar det till dem.

För mig är läsning ett nöje. Jag vill svepas med av en spännande, rolig eller intressant historia. Kännetecknet på en riktigt bra historia är i min värld när timmarna runnit iväg utan att jag märkt det eller när boksidorna plötsligt tagit slut och jag längtar efter fler. För att citera en liten del av Thomas Erikssons inlägg i dag:

"... jag vill ha underhållning, bli insvept i den där förtrollande världen som skapar verklighetsflykt. Jag umgås hellre med hobbitar än med poeter..." 


Jag vet att många vill utmanas, vill ha fantastiska formuleringar att fundera på, men jag är inte sådan. Gör det min läsning simplare, kanske men vem bryr sig.


Men visst är det roligt att nobel…

Författartomma öar?

Den här gången tänkte jag vara ute i god tid och redan smyga igång med förberedelserna inför Bokmässan 2012 där temat är Norden.

För att komma igång börjar jag lista nordiska författare och tycker det går ganska bra, tills jag kör fast. Rejält. Jag kan inte komma på en enda författare från varken Grönland eller Färöarna. Ja, jag vet, de tillhör kungariket Danmark, men båda är självstyrande danska territorier så de borde få egna grupper. Och Åland, vi ska inte glömma ön i Östersjön, även den självstyrande.

Någon som har tips på författare? Gärna från samtliga nordiska länder, men det är de tre öarna jag har problem med.

Mystiska Milla

Mystiska Milla och jordgubbsgiftet är den fjärde boken om det lilla spöket Millas öden och äventyr. Den här gången beger hon sig till Spanien tillsammans med sin farbror Torres Damast som i sin ungdom var tjurfäktarskynke. De flyger efter textilfabrikör Mysac som tagit med sig familjen och hunden Grymma Gräll till Spanien där han hoppas få sälja en stor order tjurfäktarskynken.
Väl framme går Milla på konstmuseeum och får möta storheter som Dali och Picasso. När det sedan är dags för den stora tjurfäktningen ser Milla till att få en stund ensam med tjuren Fedo som är väldigt konfunderad över den lilla trasan som kommer och stör honom. Något liknande har han aldrig sett tidigare. Milla försöker förklara för Fedo hur farlig den här dagen kommer att vara för honom men han verkar inte förstå. När det är dags för den stora tjurfäktningen blir det en upplevelse de sent kommer att glömma och allt beror naturligtvis på Milla.

Författarna behöver ingen närmare presentation. Det är den inte helt…

Babylon

På pappret verkade allt så bra. Babylon av Camilla Ceder handlar om en kriminalkommissarie och hans flickvän som ska åka på sin länge efterlängtade skärgårdssemester hittas en student och hans lärare, en forskare i arkeologi, brutalt mördade på en av Göteborgs finare adresser. Det verkar vara ett svartsjukedrama, men ju längre efterforskningarna pågår desto mer lutar det åt illegal handel med antika föremål.

Det låter så bra, och ändå får jag inte till det. Det är inte dåligt, men mitt intresse svalnar och jag kan inte behålla koncentrationen när jag läser. För att ge den en andra chans satte jag den i händerna på pappa. Vi har oftast samma smak när det kommer till deckare så om han inte gillade boken så skulle det med min oomkullrunkeliga logik innebära att boken faktiskt var dålig. Annars vore det ju mig det var fel på och... hemska tanke. :-)

Hur löd då pappas omdöme?

"Boken är en typisk sommardeckare. Ingen höjdare men kan läsas med god behållning under en tågresa – för att se…