Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2011

Vill ha!

Idag har Calliope ett härligt inlägg om sina mystery-cravings efter att ha gjort ett besök i bokhandeln. Båda böckerna hon föll för blir jag omedelbart sugen på. Mycket för de snygga omslagens skull. Visst spelar framsidan stor roll?! Men även baksidestexten passar mig perfekt. Vill ha!

Baksidestext saxat från Bokus:
A mysterious island. An abandoned orphanage. And a strange collection of very curious photographs. It all waits to be discovered in "Miss Peregrine's Home for Peculiar Children", an unforgettable novel that mixes fiction and photography in a thrilling reading experience. As our story opens, a horrific family tragedy sets sixteen-year-old Jacob journeying to a remote island off the coast of Wales, where he discovers the crumbling ruins of Miss Peregrine's Home for Peculiar Children. As Jacob explores its abandoned bedrooms and hallways, it becomes clear that the children who once lived here - one of whom was his own grandfather - were more than just peculia…

Konstiga djur!

Jag har sagt det förr, men jag gillar verkligen Provläs och Smakprov. Två sajter på nätet där man kan smygläsa/ provläsa ett eller ett par kapitel ur aktuella böcker. Ett bra sätt att testaköra boken medan man funderar på att köpa den.

Idag är det en ny barn och ungdomsbok som lyser upp morgonen. Konstiga djur av Lotta Olsson med illustrationer av Maria Nilsson Thore verkar vara en liten pärla. Den stackars jättemyrsloken får ständigt höra att han är konstig och ser konstig ut. "Det beror väl på vad man jämför med, tänkte jättemyrsloken." Och snart bjuder han in till den allra första konstiga djur-tävlingen.

Den verkar helt underbar och enligt förlaget riktar den sig till barn mellan 6-9 år så det är perfekt för mitt lilla smultron. Ska försöka få tag på ett ex se om hon kanske vill läsa den med mormor.

Förgyll morgonen lite med att läsa ett provläsningsavsnitt ur boken.

Recensioner av boken:
DN
SvD

Härlig bokcirkelträff

Nyss hemkommen från en härlig bokmal. Fem pratglada damer som träffas för första gången efter sommaruppehållet. God mat och vin och massor av boktips. Kan det bli bättre? Dessutom planering av höstens ReadTreat och, inte att förglömma, höstutmaningen. Nu blir vi fler som för en gång för alla ska besluta vilken som är bäst - boken eller filmen? Kul!

Drömmer du om att bli författare?

Går du som så många andra runt och när drömmar om att bli författare? Läste precis på facebook att man då bör passa på att ta chansen att presentera ditt manus på bokmässan. I Kabusa Böckers monter (B09:01) finns Kerstin Aronsson och Ebba Berg mellan kl 10.00 och 12.00 för att höra dig presentera din manusidé. Det framgår inte vilken eller vilka dagar det gäller så jag utgår från att det är torsdag-söndag.
Varje presentation är på 5 minuter så tänk noga igenom hur du vill lägga upp det. Så har du en manusidé inom fack- och skönlitteratur för vuxna och barn? Ta chansen! Kanske gör jag det själv, om jag törs.
Antalet platser är begränsat och förhandsanmälan sker i Kabusa Böckers barnboksmoter.Kärlek i krigets skugga

Sönderfall av Horacio Castellanos Moya är en vacker och tragisk familjehistoria från sextio och sjuttiotalens Honduras och San Salvador. Det är Leopard förlag som genom denna lilla pärla ger mig möjligheten att möta en kultur och en del av historien som jag i ärlighetens namn inte vet någonting om.

Centralt i historien är konflikten mellan de båda länderna som överskuggar allt från politik till vanliga människors vardag. Vi möter Teti, dotter till den framstående honduranske politikern Erasmo och hans hustru Lena. När Teti bestämmer sig för att gifta sig med den 20 år äldre kommunisten Clemente från det förhatliga San Salvador får den redan nervsvaga modern ett sammanbrott och bryter helt med dottern. När till slut krig bryter ut mellan länderna vädjar föräldrarna Teti om att hon ska komma tillbaka till säkerheten i Honduras. Hon vägrar men när Clemente plötsligt mördas ställs allt på ända...

Det här är en historia berättad i tre delar. I den första, som utspelar sig under Teti och Cl…

Släktet

Det är länge sedan jag läste en bok med så spännande inledning som Släktet av Guillermo del Toro och Chuck Hogan. På ett mycket skickligt sätt dras jag in i en historia som vanligtvis inte borde tillhöra mina favoriter.

Allt börjar med att en jumbojet från Europa landar i New York. I samma ögonblick som planet tar mark dör det. Bokstavligt talat. All kommunikation med planet försvinner, allt blir becksvart och all planets teknik slås ut. Man skickar såväl terroristteam som smittskyddsexperter för att undersöka saken. När de väl lyckas ta sig in i planet upptäcker man att alla är döda. Men vad har dödat så många människor inom loppet av några minuter? Det verkar inte finnas någon uppenbar orsak.

Så här långt kunde det vara vilken thriller som helst man höll i händerna, men så är naturligtvis inte fallet. Guillermo del Toro är ju som bekant regissör till de inte helt okända skräckfilmerna Hellboy och Pans labyrinnt. Så det faller sig enbart naturligt att även hans bok hamnar inom den g…

Tyskt besök på Bokmässan

Temat på årets bokmässa är tyskt, Ett språk - Tre länder. Mina erfarenheter av det tyska språket är, milt sagt, små. Min allra första PRAO-plats var på den lokala turistbyrån. Jag var fjorton år och blev instruerad att svara "Moment mal bitte" (om jag minns rätt) när det ringde någon som talade tyska. Och där slutar mina erfarenheter. Tyvärr. Jag fokuserade på franska och spanska i skolan vilket, tillsammans med den svenska anglofieringen, har gjort att mina kontakter med den tyskspråkiga litteraturen genom åren har varit minimala.

Inför mässan var min målsättning att läsa flera tyska böcker. Och som så många andra goda intentioner så rann även den här ut i sanden. Men nu ska jag försöka ta tag i det igen. Och jag börjar med att gå igenom Bokmässans lista över tyska författare som kommer att besöka mässan i höst.

Resultatet är beklämmande svagt och jag kan bara lova bot och bättring. Känner du till författarna? Kan jag få tips på vilka jag bör läsa och varför?

Allemann-Ghi…

Fenomenet Nora Roberts

Nora Roberts är en författare som ofta förknippas med harlequin och kiosklitteratur av den typ som får många av oss att plocka fram skämskudden. Det vill säga, böcker man helst läser i ensamhet på sin kammare medan en svag rodnad färgar kinderna vackert rosa. Men hon är mycket mer än så. Detta fenomen till kvinna har sedan debuten 1981 klämt ur sig inte mindre än 195 romaner (obs! siffran är från februari 2011) och ett antal kortare texter, såväl under eget namn som under pseudonymen J D Rudd.

Här sätter ofta den svenska jantelagen in och syrliga kommentarer om bokindustri och att hon omöjligt kan ha skrivit alla böckerna själv osv är inte ovanliga. Jag väljer att tro gott om folk och att vara glad över den otroliga produktiviteten och önskar samtidigt lite avundsjukt att jag haft en bråkdel av hennes drivkraft.

Noras böcker kan lite grovt delas in i två kategorier; dels de romantiska trilogierna med starka, handlingskraftiga kvinnor med dåliga erfarenheter av män som till slut finner…

Låna & Läs - ett fantastiskt koncept

Bokhandlarnas olika varianter på Låna & Läs-konceptet är lysande! Att kunna gå till bokhandeln, låna hem en bok, läsa den och sedan gå tillbaka och byta den. Runt 400 kr kostar det, lite mer hos vissa kedjor och lite mindre hos andra, och för det får du läsa 60+ böcker. Generöst!

Det är ganska intressant att bläddra igenom de olika utbuden. Många böcker är naturligtvis samma Viveca Lärn, MajGull Axelsson, Jan Guillou, Annika Thor mfl. Det är böcker på tapeten och nästan självskrivna, men mindre aktörer som tex Partille bokhandel som erbjuder hela 100 böcker har även plockat med klassiker som Den unge Werthers lidanden, Kvinnor och äppleträd av Moa Martinsson samt Elin Wägners Norrtullsligan. Kul! De kommer även att stoppa in Nobelpristagare och Augustpristagare. Dessutom är det extra roligt att de har med cdböcker, böcker på norska, danska, franska, tyska, spanska och engelska. En stor eloge till dem, jag önskar jag bodde närmare Partille.

Årets nyhet hos Akademibokhandeln är Läsbo…

Homicide in hardcover

Sensommarregn inspirerar till läsning i soffhörnet under en filt och med en stor kopp te som sällskap. Så jag plockade fram Homicide in Hardcover av Kate Carlisle. Den första i en mysig deckarserie om Brooklyn Wainwright och hennes smått excentriska familj.

Brooklyn arbetar med att restaurera gamla böcker. Ett arbete hon älskar och lärde sig som ung av sin mentor Abraham Karastovsky. Brooklyn bli inbjuden till en stor fest för att fira Abrahams senaste bokrestauration, men istället för fira så hittar hon honom brutalt mördad. I sin jakt på att finna den skyldige får Brooklyn finna sig i att inte bara själv anklagas för mordet utan det verkar även som om mördaren är ute efter henne.

Ett klassiskt upplägg för en klassisk mysdeckare i bästa pusselstil. Det är naturligtvis inte stor litteratur vi pratar om här, men det är mysigt och lättläst och alldeles perfekt för den här årstiden. Dessutom har den en alldeles förtjusande framsida. Den åker definitivt inte in i hyllan på ett tag utan f…

Vinn en iPad!

Ja, inte här hos bokmalen. Det är Deckarhuset som firar sitt 3årsjubileum med att lotta ut en iPad 2 Wi-Fi 16 GB. Allt du behöver göra är att skriva en kort recension av en deckare du läst eller sett och skicka in den till dem senast den 25/8 kl 20.00, alltså i morgon. Skynda skynda!

Sovrum de luxe!

Det är inte helt ovanligt att på diverse olika bokbloggar snubbla över bilder på fantastiska bokhyllor. Men Calliope Books har hittat den, i mitt tycke, ultimata bilden. Det är måste vara mitt önskesovrum. Jag älskar det här rummet. Sängen, fönstret, hyllorna, böckerna... Allt. Jag kommer att printa bilden och använda som inspiration när jag får tid och råd att göra om lite här hemma. Underbart!

Böcker för män

Det är ett tragiskt men sant faktum att endast 28% av de svenska männen läser varje vecka och nästan 25% läser aldrig en bok. Aldrig!?!? Det är ju fruktansvärt. I en artikel i DN härom veckan funderar representanter för några svenska förlag över mäns läsning och "manliga böcker".

Vad funkar då hos den svenske mannen, nu generaliserar vi jag vet så häng mig inte. Det verkar som om brott och krig är säkra kort. Särskilt andra världskriget, den undre världen och maffian lockar till läsning. Sådana böcker tenderar att få manligare utseende på omslagen och i höst är det flera företag vars utgivning känns lite riktad mot just den målgruppen. Det är mycket verkliga brott och krigshistorier på tapeten just nu. Trots att inget av förlagen tillstår att de satsat särskilt på den manliga målgruppen i höst.

 Eva Gedin på Norstedts tillstår att ljudboksutgivningen har en något manligare prägel på titlar och utseenden. Något som troligen beror på att en stor del av ljudböckerna säljs på ma…

Min första enkät

Bokbloggosfären är fylld av enkäter av olika slag. Jag är lite tveeggad till dem. Ibland är de kul att läsa, men allt för ofta hoppar jag över dem. Men den här snubblade jag över hos Enligt O och den fick mig att fundera på hur många böcker jag faktiskt läser på en och samma gång. Jag har dessutom lagt till två tekniska punkter.

Den engelska: Homicide in Hardcover av Kate Carlisle. Mordmys i bokmiljö. Extra plus för det vackra omslaget och för katterna.

Vid sängen: Släktet av Guillermo del Toro. Skrämmande men lovande.

I väskan: Just nu får den engelska följa med över allt.
På toaletten: Historia. Jag är ett magasinfreak och den här har massor med kul små inslag. Senast, kakaons historia. Intressant!

Talbok i bilen: Jane Eyre. Ingår i höstutmaningen och den börjar ta sig.

I läsplattan: Brobyggarna av Jan Guillou. Fantastiskt bra!

Borde börja med: Håller med Enligt O om att borde är ett obekvämt ord, men jag borde verkligen ta tag i bokhögarna. Justin Croning väntar på mig, men jag avs…

Jag har teknifierats!

Böcker ska läsas i pappersform. Det har jag alltid tyckt och kommer nog alltid att tycka. Men det senaste året har jag blivit mer och mer nyfiken på dessa läsplattor som så många av er verkar ha anammat. Jag bestämde mig för att hoppa på tåget men jösses! Att välja modell var inte precis lätt. Så många modeller, så lite info om vilken som är bäst, och dessutom snygg i designen. Det är också viktigt!

Jag var nära att ge upp många gånger. Man borde ha möjlighet att testköra flera olika, men så funkar det ju inte. Jag läste, diskuterade och jämförde och till slut föll valet på en HTC Flyer som ju är en surfplatta och inte bara en läsplatta, men extrafunktionerna var avgörande. Jag älskar pennfunktionen som låter mig ta med manus för redigering utan att behöva släpa en massa papper.

Nu har jag ägnat en dryg vecka åt att läsa på den och jag är imponerad. Läsbarheten är suverän! Den kommer definitiv att bli en vän som följer med mig i väskan. Men, och det här är viktigt, den kommer INTE at…

Vid vägs ände

Jag har läst en film. Det är det bästa sättet jag kan beskriva Vid vägs ände av Björn B Jakobsson. Som en skrämmande actionfilm som bitvis flirtar ganska rejält med Tarantinos våldsfyllda filmer.

Till en stuga ute på landsbygden har Ivona och hennes femtonåriga styvdotter Polly begett sig för att under några dagar få rätsida på sin relation. Det är Ivonas sista desperata försök att åter få kontakt med Polly som den senaste tiden börjat umgås med dödsmetallare, målat sig svart och verkar skära sig. Men, det går inte riktigt som Ivona tänkt sig. En snöstorm och en trasig bil stänger in dem på gården de hyrt. Samtidigt som de försöker freda sig från de väl närgånga grannarna Adrian och Karsten får de reda på att två mycket farliga fångar rymt från Hall och under flykten mördat en kvinna. Enligt Adrian är de på väg åt deras håll.

Det här känns som en väldigt osvensk roman och kanske gjorde ovanliga namnen det lättare att glömma de svenska skogarna och i stället se den amerikanska ödemark…

Bokmässan 2011

Dags att börja förbereda sig. Knappt sex veckor kvar och det är dags att börja välja bland alla intressanta programpunkter. Seminarierna varierar från det lärorika via intressanta till det roliga. Naturligtvis finns även en hel del som jag finner totalt ointressant, men med alla hundratals seminarier att välja på fylls min agenda just nu med fler än jag kan gå på.

Några handlar om bokcirklar och bokbloggande. Intressant och nära min verklighet. Andra är genreknutna, fantasy och deckaren ligger mig om hjärtat, men även ett par om barnböcker. Två seminarier om fotoböcker får ni inte missa; Brutus Östlings "Under asfalten vilar en strand" och Tom Svenssons "De vita lejonen". De kommer att vara fantastiska.

Sedan har vi ju den stora gruppen - de titelspecifika. Här presenterar författarna sina nya böcker och jag har svårt att välja. Många krockar ju!!! Vill gärna, liksom många andra, höra Guillou, Nesser, Cirkeln, Morden i Sandhamn, Läckberg, Mårtensson, Wolff, Schyff…

The tiny wife

Jag förstår inte! Bloggosfären svämmar över av hyllningar över denna lilla bok. Men jag förstår inte och det gör mig ledsen.

The Tiny Wife av Andrew Kaufman bedårande till formatet. En 10x10 cm liten lila pärla som tilltalar mitt estetiska sinne och jag vill verkligen gilla den. Att överskåttet från sålda böcker går till SKETCH, ett projekt som riktar sig till hemlösa och lösdrivande ungdomar i Toronto. Beundransvärt!

Historien börjar med ett bankrån. Men inte vilket bankrån som helst, för den här rånaren är inte intresserad av pengar. Istället får bankkunderna lämna ifrån sig en sak som betyder vädligt mycket för dem och samtidigt deklarerar han att "I will be taking 51% of your souls with me. This will have strange and bizarre conseqences to your lives. But more importantly, and I mean this literally, learn how to grow them back, or you will die."

Som sagt inget vanligt rån och de tiotal personer som befann sig i banken den dagen påverkas på olika sätt. En kvinna blir överf…

Julia

Den största kärlekssagan av dem alla, den om Romeo och Julia ligger till grund för danska Anne Fortiers roman Julia. Skickligt väver författaren samman nutid med händelser som utspelas i 1300-talets Siena.

När moster Rose dör delas arvet på ett till synes orättvist sätt mellan tvillingsystrarna Julia och Janice. Den vackra, populära och världsvana Janice ärver huset och alla tillgångar medan den tillbakadragna och lite alldagliga Julia bara ärver ett brev. Men det är naturligtvis inte vilket brev som helst utan ett brev som för henne ut på en resa till Siena i Italien. Det blir en resa fylld av faror och äventyr. I Siena stöter Julia på ledtråd efter ledtråd som leder henne allt närmare svaret på gåtan: Är hon verkligen släkt med unga Giulietta vars tragiska kärlekshistoria ligger till grund för en av världens mest kända tragedier?

Julia är en spännande romantisk saga som på ett skickligt sätt för samman medeltid och nutid med dofterna av den italienska kulturen som en extra krydda. D…

Jag blir så upprörd!

Om det inte hade varit för att jag dragit igång höstutmaningen så skulle jag sluta lyssna med en gång! Första boken i höstutmaningen är Jane Eyre av Charlotte Brontë. En klassiker som alla borde ha läst, jag vet! Men av någon anledning så har jag inte gjort det. Den har gått mig förbi.

Visst har vi läst om den i skolan, men någonstans har mitt minne och det lärarna måste ha sagt passerat varandra på vägen. Det jag hör från talboken i Katarina Ewerlövs eminenta uppläsning skiljer sig ganska markant från min bild av vad boken ska handla om. Som jag minns det får den fattiga unga kvinnan Jane Eyre anställning som guvernant eller liknande hos den mörke (till sinnet) mannen som har sin galna fru inlåst på vinden. Skrämmande och läskigt! Ja just det, brinner inte huset ner också...?

Men så här sju spår in i lyssnandet är Jane en tioårig föräldrarlös flicka som efter att ha vuxit upp hos sina förskräckliga släktingar nu hamnat på en uppfostringsanstalt där flickorna får svälta och bli upptuc…

Röda tråden - del 1

Många gånger när jag läser slår det mig att saker och ting hänger ihop. Jag kommer på mig själv att snöa in på olika teman. Ett tag var det många hemliga sällskap med religiösa undertoner, a la Da Vincikoden. Senare blev det vampyrer och andra varelser, säkert efter Twilight-serien. Det är inte medvetet jag väljer teman, och det kan också vara så att det går mode i olika teman och därför helt enkelt finns många böcker om samma ämne ute.
Men det är inte alltid klockrena teman som ger "höra ihop" känslan. Här ovan ser ni ett exempel på hur min lilla hjärna länkar ihop olika böcker jag läst.
I Julia, som jag läser just nu, finns kopplingar mellan huvudpersonen och Shakespears inte helt okända pjäs Romeo och Julia. Gamla dagböcker och brev från 1300-talet och framåt spelar stor roll i boken...
... liksom i The Mozart Conspiracy. Ett actionfyllt äventyr där ett brev som Mozart själv uppges ha skrivit verkar sprida ondbråd död runt sig.
Breven i Brev från en bruten horisont leder inte…

Fallet med mannen som dog skrattande

Tarquin Hall är min nya indiska favoritförfattare, deklarerar jag utan att för ett ögonblick reflektera över om jag ens kände till någon indisk författare innan mötet med Tarquin, som dessutom är engelsman men gift med en indiska, så det räknas ändå. Nästan.

Fallet med mannen som dog skrattande är Mr Halls andra bok om indiens mest diskrete detektiv Vish Puri, förvillande lik Mrs Christies något mer kände Poirot. Den första boken, Fallet med den försvunna tjänsteflickan, ingick i Bokmalens bokcirkel i vintras och uppskattades mycket och fick en klockren 4 i betyg.

Den här gången inleds boken med ett mystiskt dödsfall. En framstående forskare dör i ett hysteriskt fnissanfall mitt i parken. Vittnena är rörande ense om att det var den hämnande gudinnan Kali som tog livet av honom. Det finns till och med en videofilm som bevisar det. Men är gudomliga ingrepp verkligen möjliga? Och vad har den enormt populäre gurun Maharaj Swami med det hela att göra?

Mannen som dog skrattande lever inte r…

Myter när de är som bäst

Under trettio års tid har den danske illustratören Peder Madsen arbetat med att teckna de nordiska gudasagorna och myterna. Mellan 1979 och 2010 skapade han 15 seriealbum om Valhalla och våra nordiska gudar och gudinnor.

Jag minns med glädje mammas Danmarksresor på 80-talet. Inte för att hon reste bort utan för att när hon kom hem hade hon med sig en ny Valhallaserie. På danska förvisso, men de var så underbart tecknade att det inte gjorde något alls. Dessutom var antagligen tanken att vi skulle lära oss ett eller annat danskt ord på köpet. Just det gick kanske inte så bra, men jag älskade dem och har fortfarande kvar seriealbumen i bokhyllan.

Nu har förlaget Ekholm & Tegebjer samlat de tre första historierna Ulven är lös, Tors brudfärd och Odins vad i serieboken Valhalla - den samlade sagan 1. Dessutom har man lagt till en massa "behind the scenes" information som illustrerar arbetet med serierna, olika varianter av omslagen och hur urvalet av historier gått till. Mycke…

Stal Barbara Cartland?

Säga vad man vill, men ett fenomen var hon, denna den rosa romantikens moder, Barbara Cartland. Med mer än 700 historiska kärleksromaner utgivna under eget namn måste hon vara en av historiens mest produktiva författarinnor. Från att ha börjat sin karriär på Daily News där hon skrev en skvallerspalt så byggde hon successivt upp en mindre bokfabrik där hon dikterade böckerna för sina sekreterare.

Man kan föra många och långa diskussioner om kvaliteten på böckerna, både intrig och språkmässigt, men ett odiskutabelt faktum är att de 723 romanerna översatts till 40 språk och sålts (och fortfarande säljer) i mer än 200 miljoner exemplar.

Men nu, nio år efter den gamla damens död ges en biografi om hennes främste konkurrent på området, Georgette Heyer, ut. I den förekommer flera brev som Ms Heyer skrev till sin litteräre agent där hon anklagar Cartland för att ha stulit såväl intriger som namn på karaktärer. Hon ville bestämt dra saken vidare juridiskt, något som dock verkar ha runnit ut i…

Elizabeth

Lesley Pearse är en engelsk romanförfattarinnan med flera böcker i bagaget. I Sverige har samtliga hennes böcker fått namn efter den kvinnliga huvudpersonen och således heter den här boken följaktligen Elizabeth.

Under 1800-talets senare del kämpar den blott femtonåriga Elizabeth och hennes bror för att överleva i Liverpool. Efter en harmonisk uppväxt slås plötsligt allt i spillror när den omtyckte fadern tar sitt liv och modern kort där efter föder ett litet flickebarn blir allt än värre.
Tack vare sin handlingskraft och en stor portion tur får Elizabeth jobb i en förmögen familj och de kan börja lägga undan lite pengar. Liksom många andra på den här tiden lockar det stora landet i väster och till slut beger sig bror och syster över Atlanten för att skapa sig ett bättre liv. Väl framme i New York upptäcker det att livet är långt ifrån en dans på rosor och tillsammans med två manliga vänner ger de sig ut på en resa som för dem till Philadelphia och via Kanada till den stora guldrushen…

Söndagslänken

Det är många med mig som mer än gärna går ner sig i deckarträsket och slukar den ena deckaren efter den andra. För alla er, och även er andra som kan tänka sig att läsa en deckare någon gång då och då, tipsar den här söndagslänken om bloggen Deckarhuset. Väl värt ett besök.

Böckerna bakom höstens filmer - en ny utmaning

Vilken var bäst? Boken eller filmen? Detta eviga spörsmål kan stötas och blötas i all oändlighet. Liksom frågan om man ska läsa boken först eller se filmen först.

Eftersom jag älskar film nästan lika mycket som böcker så drar jag härmed igång höstens utmaning. Att läsa böckerna som ligger till grund för filmen för att sedan en gång för alla kunna svara på frågan - vilken är bäst? Boken eller filmen? Jag har hittills bara läst en enda av de tio böckerna så det borde vara möjligt.

Någon som hakar på?


16/9 Jane Eyre - filmen baseras på, japp ni gissade rätt, boken med samma namn av Charlotte Brontë.

23/9 Niceville - baseras på boken med samma namn av Kathryn Stockett. Om staden Jackson i Mississippi och de rasmotsättningar som råder. Men också om invånarnas drömmar och hopp. Stark bok!
30/9 The tree musketeers - Trots den engelska titeln förstår ni alla att det är Dumas klassiska äventyrssaga det rör sig om. 21/10 Nalle Puh, Nya äventyr i sjumilaskogen. A A Milnes saga om den lilla b…

Glashuset

Det har dimpt ner en hel del böcker för unga vuxna i min brevlåda under våren och försommaren. Gemensamt för dem alla, eller i alla fall de flesta av dem, är temat. Böcker för unga vuxna har i alla tider haft en strulig/ bekymrad/ mobbad tonåring i huvudrollen så det är i sig inget nytt. Nej, den nya gemensamma nämnaren är... det övernaturliga. Vampyrer, änglar, varulvar, häxor, you name it. Litteraturen kryllar av dem och även jag tyckte det var spännande i början, men det kan som bekant bli för mycket även av det goda.

Nu har första delen av en ny serie av den amerikanska författarinnan Rachel Caine landat på våra bokhandelsdiskar. Glashuset handlar om den sextonåriga Claire som tack vare sin intelligens fått hoppa över några klasser i skolan och precis har flyttat till den lilla hålan Morganville för att plugga på college. Så långt är allt väl men snart hamnar hon i onåd hos skolans populära tjejer som utser henne till nästa moboffer. För att stå ut flyttar Claire in hos tre andra,…

Läsning när den är som bäst!

Sommar, sol, värma klippor och salta bad. Kan det bli bättre? Ja lite, om man dessutom har en god bok med sig.

Änglalik dubbelrecension

OBS! Spoilervarning. Om du inte läst böckerna och inte vill veta hur det går så sluta läs nu. Annars... välkommen att fortsätta.

Fallen ängel och Förlorad ängel är titlarna på de första böckerna i Becca Fitzpatriks serie om Nora och Patch. I den första boken faller Nora handlöst för den nya killen i skolan, den mystiske Patch med sitt lite hånfulla leende och ögon som verkar se rakt igenom henne. Snart dras hon in i händelser som hon inte kan kontrollera. Hon befinner sig mitt i en uråldrig kamp mellan onda och goda krafter, och det är inte helt enkelt att avgöra vem som står på vilken sida.

Änglar är utan tvekan de nya vampyrerna i böckernas värld. Fler och fler författare byter ut de vansinnigt snygga och sexiga vampyrerna mot, lika snygga och med lika mörka sidor, änglar. Gärna, som i den här boken, fallna änglar. Änglar som av olika anledningar slängts ut ur himlen och förlorat sina vingar. Det är precis vad som hänt Patch och för att återfå dem måste han döda en människa, och nat…

Celebert besök på Edinburgh Int. Book Festival

Världen är full av spännande bokfester och mässor och jag önskar jag kunde gå på dem alla, eller i alla fall några stycken. Den 13 - 29 augusti går Endinburgh International Book Festival av stapeln, och det verkar jättehärligt. Vill åka! Kan inte :-(

Men jag kan inte avhålla mig från att gå inte och kolla programmet. Surfa runt och sucka oh! och ah! över
mängden författare som deltar och vilka författare sedan! Kända namn som Denise Mina och Val McDermid samsas med, för mig, mindre kända namn. Spännande författare med skotsk anknytning lockar min fantast och så mitt upp i allt ihop syns svenska namn som Karin Altenberg och  Leif GW Persson. Roligt.

Jag har inte läst varken Karins eller Leifs böcker men efter att en recensent beskrivit Leifs ena bok men orden: "a philosophically charged tale worthy of Ingmar Bergman - but with lots more guns", så inser jag att man nog nästan borde. Dessutom har ju den senaste, Den döende detektiven, vunnit årets Glasnyckeln för bästa nordisk…

Dolda djup

Engelska deckare hör sommaren till. Så är det bara. Det är en tradition lika omöjlig att bryta som mindsommarsillen och julskinkan. När man som jag jobbar under årets varmaste och soligaste månad måste man lätta upp (?) stämningen lite med en ordentlig mordhistoria. I år var det Ann Cleeves bok Dolda djup som gjorde mig sällskap i bilen till och från arbetsplatsen.

Anna Maria Källs röst lotsade mig genom en ganska traditionell engelsk deckare. Ann Cleeves är mest känd för sina deckare som utspelas på Shetlandsöarna. Den här gången har hon dock flyttat tillbaka till fastlandet.

Historien börjar med att Julie Armstrong en sommarkväll hittar sin tonårsson död i badkaret omgiven av flytande blommor. Vad som från början ser ut som ett självmord konstateras snart vara mord, så klart. Det dröjer inte länge innan ytterligare en person, en ung lärarstudent, hittas död under liknande omständigheter. Förbryllande nog tycks det inte finnas några som helst kopplingar mellan de två, utom de blommor …

Detektiverna i P1

Tidigare i somras hittade jag en artikel i DN som berättade om ond bråd död i P1. Jag insåg att Detektiviterna i P1 var något man bara inte fick missa. Den 23 juli kl 15.00 var det premiär och vad gör jag? Missar programmet naturligtvis! Katastrof!

Ett besök på P1s hemsida veckan efter gjorde mig grymt nedstämd och lite sur. De hade inte lagt upp programmet på lyssnararkivet. Vilka idioter! De måste väl förstå att alla inte kan höra ett program i direktsändning?! Klockan 15.00 på lördag mitt i högsommaren, då har jag oftast annat för mig än att lyssna på radio. Men nu har de skärpt sig och de två hittills sända programmen (av totalt åtta) finns upplagt i arkivet. Nu har finns en länk för dig som, liksom jag, inte kan lyssna på programmen i direktsändning.

Programmet leds av Jessica Gedin och med sig i studion har hon två gäster som får lyssna på delar av en berättelse, något omgjord från orginalet, och utifrån det ska de gissa mördaren, författaren och orten. Ett slags Cluedo i radio…

Analfabet i Sverige

I senaste numret av Vi läser fanns en artikel om invandrarkvinnor i Sverige och deras kamp för att övervinna sin anafabetism. En stark artikel som gjorde mig både glad och ledsen på en och samma gång. Glad för att det finns människor/lärare som Louise Wamner som lägger ner själ och hjärta för att hjälpa andra att lära sig läsa. Ledsen för att deras jobb ska vara beroende av projektpengar i olika tidsbegränsade, läs korta, projekt som Livstycket i Tensta som artikeln handlar om.

För mig som "alltid" läst är det oerhört svårt att sätta sig in i hur det är att leva livet som analfabet. Att inte förstå all den information som dagligen översköljer oss. Att inte ens kunna läsa när man går och handlar, eller som en av kvinnorna i artikeln uttrycker det. "Jag fattar inte när det är rea." Det är svårt att förstå och jag lider med dem som i många fall varit i Sverige i arton år utan att kunna förstå och göra sig förstådda i det nya land där i princip allt kräver att du kan …