Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juli, 2011

Hur du tränar din drake

En härlig ljudbok att lyssna på i bilen under semestern. Det är en bra beskrivning av Hur du tränar din drake av Cressida Cowell. Vi njöt av Robert Gustavssons uppläsning med alla de olika rösterna och dialekterna och skrattade gott åt den ena ljudeffekten efter den andra. I det här fallet tillförde Robert helt klart ytterligare en dimension till historien.

Hur du tränar din drake är en kort barn/ungdomsbok, bara fyra cdskivor lång, om den unga vikingen Hicke Hiskelig Halvulk III. Som alla unga vikingar så är han och de andra tioåriga pojkarna i byn tvugna att genomgå ett mandomsprov. Hos de håriga hulliganerna innebär det att man måste fånga sin egen drake och sedan träna den för att på Tors dag torsdagen klara det slutliga provet som visar att man har pli och kontroll på sin drake.

Hicke är varken stor eller tuff och definitivt inte en hjälte, egenskaper som är nödvändiga för vikingar och draktränare. Men han är hövdingens son och måste därför ta till andra knep för att lyckas. Han ä…

Förrädarna

David Baldaccis tredje bok om Kamelklubben, Förrädarna, och dess medlemmar tar vid där Samlarna slutar. En en gång får vi möta Caleb, Milton och Rueben. Jerry Bagger jagar fortfarande Annabelle för att få tillbaka de fyrtio miljoner hon lurat honom på, men den här gången kommer han riktigt nära. Så nära att Oliver lovar skydda Annabelle. Men det går inte riktigt som Oliver tänkt sig. På ett mycket sofistikerat sätt får några av hans tidigare kollegor sätta livet till och nu verkar det vara Olivers tur. Något som gör det svårt för honom att hålla sitt löfte till Annabelle. Istället får han gamle vän secret service agenten Alex Ford rycka in.

Böckerna om Kamelklubben är alla uppbyggda enligt samma mall, men det är en mall som funkar. Det är spännande historier och Baldacci är något av en mästare på konspirationsteorier om vad som utspelar sig i maktens korridorer i USA. Förrädarna är bättre än Samlarna och nästa lika bra som den första boken, Kamelklubben. Det är en snabb thriller med s…

Underfors

Man tycker att man har koll, eller i alla fall ganska bra koll, och så upptäcker man att något gått en fullständigt förbi. Plötsligt känner man sig inte så kaxig längre. Säkert nyttigt och definitivt lärorikt.

Så var det för mig idag när jag ögnade igenom kulturdelen i DN och fick syn på artikeln om den finska Maria Turtschaninoff. Missförstå mig inte nu, det är inte så att jag påstår mig ha koll, inte ens lite koll, på bokflödet hos våra grannar i öster. Mina kunskaper rörande finska författare är generande låg. Lika med noll faktiskt. Så här på rak arm kommer jag bara på Tove Jansson, som är en lysande författare, och Zackarias Topelius. Han var väl finsk... Eller...?
Maria är en helt ny bekantskap för mig och hon skriver ungdomsromaner inom genren urban fantasy, alltså berättelser om övernaturliga saker i våra storstäder, en genre jag borde ha koll på, men det är bara att inse... Jag har inte koll!

Marias nya bok heter Underfors och beskriver Helsingfors under värld, bokstavligt tal…

Origami - pyssel i sommarvärmen

Jag tycker om att ha någonting för händerna. En bok funkar finfint, men nål och tråd går inte av för hackor de heller, men papperspyssel är en nyhet. Minns att man vek och flätade små hjärtekorgar till granen när man var liten och att "Julbrevet" något år innehöll en kyrka man skulle vika ihop (gissar att det var mamma som gjorde det), men i övrigt.... Ingenting. Så Norio Torimoto och Yukiko Dukes bok Origami var en kul utmaning att ta sig an.

Sagt och gjort. Jag engagerade övriga familjen och så satte vi igång. För mig var det viktigt att vi var flera som provade och försökte förstå oss på denna instruktionsbok, för det är precis vad det är. Förutom de informativa och intressanta avsnitten om origami och dess historia så är det en instruktionsbok om hur man viker olika figurer. En del lätta, andra .... not so much! Vi läste, funderade, bet oss i läppen, kliade oss i huvudet och svor ibland, men till slut hade vi lyckats ganska bra ändå. Och, vi hade haft ganska kul medan vi …

Partners in crime fiction - deckarförfattare tycker till

I helgen har flera av världens stora deckarförfattare samlats på den årliga Harrogate Crime Writing Festival. I samband med det bad The Guardian några av dem att vilken som är deras favoritkaraktärer. Intressant läsning! Extra kul var det att läsa Lee Childs kommentar tycker jag.

"My favourite crime series character? Instant temptation to name someone obscure, to prove I read more than you. Second temptation is to go full-on erudite, maybe asking whether someone from some 12th-century ballad isn't really the finest ever . . . as if to say, hey, I might make my living selling paperbacks out of the drugstore rack, but really I'm a very serious person.


Third temptation is to pick someone from way back who created or defined the genre. But the problem with characters from way back is that they're from, well, way back. Like the Model T Ford. It created and defined the automobile market. You want to drive one to work tomorrow? No, I thought not. You want something that built …

Mina tankar går till Norge!

Idag är en mörk dag i vårt grannland. Det som hänt är fruktansvärt! 91 döda i nuläget! Som det ser ut nu är terrorattacken inte ett verk av religiösa fantatiker utan en ensam högerextrem norrman. All form av fantatisk och extremism är skrämmande, hemskt och farligt och måste bekämpas på alla sätt.

Fira fruntimmersveckan!

Hej tjejer! Ni har väl blivit ordentligt firade nu när det varit fruntimmersvecka och allting. Om man ska tro veckotidningarna ska det frossas i läckra bakverk och i receptavdelningarna överträffar den ena tårtan den andra i färg form och innehåll.

"Fruntimmersveckan", fnyser ni, "det är väl inget att fira." Och att kalla någon för fruntimmer är nästan lika hemskt som kärring (ja, ja, ni karlar kan säga vad ni vill, det låter inte kärleksfullt och jag känner ingen dam, tjej eller tant som gillar att bli kallad det). Men nu råkar det vara så att jag har namnsdag i just denna veckan, i morgon söndag faktiskt, liksom min mamma och mormor uppe hos änglarna. Grattis på oss!

Letade för skojs skull i minnet efter böcker jag läst och i vars titel något av namnen i fruntimmersveckan fanns med, hit räknas alltså inte författarna. Sorgligt resultat! Jag kom bara på en enda och bestämde mig för att göra en sökning, med nästan lika dåligt resultat, även om jag blev påmind om nå…

ReadTreat hösten 2011

Nu är det spikat. Höstens ReadTreat, den 12-13 november, kommer att hållas på Prästgårdens Pensionat i Mollösund. Ett fantastiskt fint ställe med härlig atmosfär. Missa inte det!

A touch of dead

Ibland är det skönt att byta genre helt och hållet i läsningen. Efter ett antal veckor med i huvudsak deckare på svenska kände jag att nu var det dags. En helomvändning krävdes. Vilken tur då att läshögen innehöll ett säkert kort; A touch of dead av Charlaine Harris. Japp kära vänner. Sookie Stackhouse och vampyrer för hela slanten på engelska. Och hjärnan mådde så bra!

Ingen kan ju med bästa vilja i världen beskriva Charlaine Harris böcker som stor litteratur, men jag älskar böckerna om Sookie och hennes vänner. Jag plockar fram dem och kryper upp i soffhörnet med känslan av att återstifta bekantskapen med en gammal vän. Jag låter historien skölja över mig och bara flyter med. Det är så härligt!

A touch of dead skiljer sig lite från de andra böckerna i serien. Det är nämligen en novellsamling. Små korta historier om saker som hänt emellan de andra historierna. Om man som jag läst alla de övriga så har man inga som helst problem att följa med i novellerna. Har man bara läst ett par av …

Flimmer - ett syskonsamarbete

För första gången har syskonen Even och Anne Holt skrivit en bok tillsammans. Det är boken Flimmer som blivit deras gemensamma alster. Där har de utnyttjat sina respektive specialiteter, Anne som författare och Even som hjärtspecialist, för att skapa en modern thriller med tankeväckande intrig.

Den världsberömda hjärtläkaren Sara Zuckermann räddar dagligen människor till livet genom att operera in så kallade hjärtstartare, pacemakers, på dem. Men så efter ett par sådana rutinoperationer dör plötsligt patienterna och en grym historia nystas upp där någon verkar ha planterat in ett datavirus i hjärtstartarna. Ett virus som får de små apparaterna att löpa amok och döda istället för att rädda liv. Vem kan vara så grym? Och varför? Är det någon som vill åt det tillverkande företaget, eller sjukhuset eller är attacken till och med riktad mot Sara själv? Det blir en kamp mot tiden för att lösa gåtan.

Det är en väldigt modern och faktaspäckad thriller. Bitvis blir den lite väl teknisk med besk…

Champagneführern

Elegant crime, psykologisk thriller, pusseldeckare, spionroman... Listan på underkategorier inom kriminallitteraturen kan göras nästan hur lång som helst, och nu får vi stifta bekantskap med ytterligare en. Det är författaren Kåre Halldén som skapat en egen genre för sin deckardebut, wine crime.

I Champagneführern råkar Harald Poppe, en svensk vinturist på gruppresa i champagnedistriktet, snubbla över en det ena liket efter det andra. Det enda de döda verkar ha gemensam är just Harald och polisen börjar snart misstänka honom. Men sanningen är att brottens historia går mycket längre tillbaka i tiden en de få dagar Harald varit i Frankrike. Nej, historien börjar redan under andra världskriget när området var ockuperat av tyskarna.

Det här är en typisk sommardeckare. Lättläst och lagom spännande, ingen komplicerad intrig utan berättat rakt av. Kopplingen mellan dåtid och nutid görs på ett bra sätt och känns varken störande eller krystat vilket det ofta blir. Jag gillade dessutom hur för…

From Lark Rise to Candleford

Okej, jag erkänner: I'm a succer för engelska kostymdramer. Gärna viktorianska. Och jag älskar From Lark Rise to Candleford. Den underbara historien om Laura Timmins och hennes familj och vänner i de två närliggande byarna/ samhällena Lark Rise och Candleford. Lauras familj lever i det mindre och fattigare Lark Rise och när Laura får arbete på posten hos släktingen Dorcas i det finare och rikare Candleford ställs hon inför rejäla kulturkrockar.

Jag älskar att följa människorna i de olika byarna och hur deras liv ofrånkomligen vävs samman. Karaktärerna är underbara: postfröken Dorcas som bara inte kan låta bli att lägga i sig i andras liv, den religiösa och pryda brevbäraren, de två systrarna Pratt med sitt skrädderi, Lauras pappa som är en fantastiskt duktig stenhuggare; den fumlige och i princip odugliga unga husan hos Dorcas, orginalet Twister, den kloka gumman... Ja, ni förstår.

SVT sänder nu (söndagar kl 21.00 i 1:an) den tredje säsongen av hittills fyra och fler verkar vara p…

Söndagslänken

Calliope books är inte bara en mycket läsvärd och innehållsrik bokblogg, den är väldigt fin också. Missa inte den!

Den stulna Romneytavlan

Det är något visst med gamla hederliga engelska deckare a la Mrs Christie. Pusseldeckare i tidig 1900-tals miljö som är fylld av engelska gentlemen och rara gamla damer. Till och med skurkarna har något typiskt engelskt över sig.

När jag så fick den lilla novellen Den stulna Romneytavlan av Edgar Wallace som en minitalbok i mina händer insåg jag genast att det här skulle bli en speciell dag på väg till jobbet. Och visst är det så. Det är så engelskt att jag ryser lite av välbehag.

I den här boken får vi möta den engelska polisens allra bäste detektiv, Peter Daws. Han har aldrig misslyckats med att lösa en gåta och få skurken inom lås och bom. Men den här gången sätts han på ett extra knivigt fall. Gäckande Jane, sådana namn funkar bara i den här typen av böcker, har en längre tid just gäckat polisen med sina fräcka stölder. Kommer Peter att kunna sätta dit henne?

Edgar Wallace var något av novellernas mästare och hade sin storhetstid på 1920-talet, men jag tycker det funkar även idag. …

Att namnge en karaktär

Det är en konst det här med att ge namn åt en karaktär. Fel namn kan nästan förstöra hela historien. Minns bara hur oerhört irriterad jag var över att maken i En hondjävuls liv och lustar kallades för Bobbo. Ingen, och jag menar INGEN, vuxen karl heter Bobbo! Det gav honom varken substans eller personlighet.

Thomas Eriksson är en ny författare i de svenska deckarhyllorna. Den 8 augusti gör han debut med sin bok Bländverk. Eftersom boken ännu inte finns har jag av förklarliga skäl inte läst den, men det var mycket intressant att läsa Thomas funderingar kring vad han skulle kalla sin huvudperson. Läs Varför heter han Alex King?

Själv är jag inte så säker. Alex King, Alex King. Det ligger inte riktigt naturligt i min mun, men det kan nog bero på att jag inte vet något om honom ännu. Ska bli lite extra spännande att läsa nu när jag fått en inblick i hus Alex fick sitt namn.

Saxat från hemsidan:
Bländverk är en hårdkokt, elegant spänningsroman med nerverna på utsidan. Sorlet från femhundra d…

Cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet

Min sjuåriga systerdotter har tillsammans med mormor och mig läst cirkusdeckarna och medeltidsmysteriet av Dan Höjer. Eftersom hennes stora bokfavorit i bokväg just nu är Lasse Maja så tänkte jag att cirkusdeckarna skulle passa. Men, det initiala mottagandet var lite svalt. Det var mycket text och svartvita bilder. Bra tyckte jag men Elin rynkade på näsan. Trots det började vi och efter ett par sidor var hon fast. Det var spännande.

Det känns som om det finns ganska gott om 11-åriga detektiver i barnlitteraturen och den här gången är det tvillingarna Kaspar och Katinka som har huvudrollen. Kaspar och Katinka är de största stjärnorna hos Cirkus Pommery. De gör konster och både barn och vuxna tycker de är jätteduktiga. Dessutom gillar  de spännande mysterier. Den här gången reser cirkusen till Visby där har slottsnyckeln av guld försvinner från museet när tvillingarna är där. Kaspar och Katinka börjar genast leta efter den.

De ser en mycket mystisk munk och följer efter honom i slottets…

Nästan hemma - en riktig pärla!

Nästan hemma av Jean Kwok är en underbar bok som handlar om den unga kinesiska flickan Kimberly och hennes mamma som får hjälp av mammans syster att ta sig från Hong Kong till Amerika. Förhoppningen är att de ska få ett bättre liv, men när det anländer till det nya landet är det inte bara det främmande språket och den obegripliga kulturen som skrämmer och sätter käppar i hjulet för dem. De måste tjäna ihop tillräckligt med pengar för att kunna betala av skulden till mostern som har hjälpt dem till Amerika. Det får det göra genom att slava i mosterns klädfabrik. Direkt efter skolan skyndar Kimberly till fabriken för att hjälpa sin mamma hinna med jobbet. Barnarbete är naturligtvis olagligt i USA och Kimberly måste hålla den delen av sitt liv hemlig.
Kimberlys berättarröst är mycket lågmäld men samtidigt oerhört trovärdig. Det känns äkta. Vilket antagligen beror på att Jean Kwok själv kom till USA från Hong Kong som barn och själv har upplevt mycket av det som Kimberly får uppleva i bok…

I natt är du död

Viveca Stens senaste bok om Thomas och Nora handlar naturligtvis om ond bråd död och även den här gången spelar Sandhamn en roll, även om den är liten. Vi kommer in i handlingen när studenten Marcus Nielsen hittas död i sitt hem. Till en början verkar det vara ett uppenbart självmord, men i takt med att fler dödsfall rapporteras nystas en historia upp som har rötter i sjuttiotalet.

För ett tag sedan skrev jag om saker jag har svårt att läsa. Uppenbar mobbing och översittarfasoner tillhör den kategorin. Tyranner som gillar att trycka ner folk får mig bara att bli arg och må illa. I den här boken varvas dagsaktuella kapitel med utdrag från en dagbok. En av killarna som gör lumpen som kustjägare på sjuttiotalet som skriver om den hårda utbildningen och vad deras äckel till sergeant utsätter dem för. Jag blir så illa berörd av att lyssna på Katarina Ewerlövs uppläsning att jag flera gånger överväger att sluta. Kan det verkligen vara värt det? Men det är det.

I natt är du död skiljer sig e…

Svenska deckare är bättre!

Det är inte jag som säger detta utan Martin Shaw. I en intervju i Aftonbladet menar han att de svenska deckarserierna är mycket bättre än de engelska. Mer orädda och lite mer take it och leave it än vad de engelska är. Detta efter att ha sett Milleniumtrilogin. Det är ju alltid trevligt när andra tycker de har något att lära av oss, eller hur?
Martin Shaw är kanske mest känd för sin gestaltning av Kommissarie Gently som kommer att ersätta Morden i Midsommer nu under sommaren. Själv tyckte jag nog bäst om honom i Judge Deed som gick på tv för ett tag sedan.

Vill ha!

Kära tomten!

Jag vet att det bara är sommar och långt kvar till ju men jag tänkte lätta lite på din stress i år och vara ute i god tid. I julklapp önskar jag mig Juliette Raabes fantastiskt vackra bok Bibliothecque du chat illustré. Jag lovar att göra mitt bästa för att vara en snäll flicka resten av året.

Psst... är det någon av er där ute som vet var man får tag på ett ex, var snäll och tipsa tomten.

Dömd för livet

Det verkar vara något som drar kriminalförfattare till öar. Mord och öar verkar vara en frestande kombination. Västkustens egen Ann Rosman förlägger sina mord till Marstrand, Viveca Steen har en förkärlek för Sandhamn, Camilla Läckberg har varit ute på ett par av öarna i skärgården... Listan kan göras lång och under semestern stiftade jag bekantskap med ytterligare en författare som ser till att folk dör våldsamt på Marstrand.

Mats AhlstedtsDömd för livet är en liten bok om en man som i tjugo år suttit oskyldigt dömd för mordet på en ung sjutton årig flicka. Nu har han släppts ur fängelset och bestämmer sig för att på egen hand reda ut vad som egentligen hände den där dagen när flickan han sällskapade med bragdes om livet. Det dröjer inte länge förrän han misstänks för ytterligare mord och misshandel och mitt i allt dyker en ung kvinna upp som kanske skulle kunna vara hans dotter.

Det här är en mycket lättläst roman. En typisk stranddeckare. I stort sett hela handlingen förs framåt i d…

Söndagslänken - bokbloggande tjejer

Bloggvärlden är full av fantastiska bokbloggar skrivna av unga tjejer. Nu är jag ingen stor konsument av ungdomslitteratur, men njuter ändå av dessa många gånger välskrivna och insatta bloggar. You go girls!

Här kommer länkar till några av dem, det finns många fler där ute:
Bokclara
Tonårsboken
Tvillingarnas bokbuffé
Bokmatilda
Amelies boktips

PS. Var är alla läsande pojkar/ unga män eller män rent generellt? Jag vet att de finns och är betydligt fler än man skulle kunna tro av medias rapportering. Men varför bokbloggar ni inte? Eller har jag bara inte hittat er?

Fynd hos Viveca Lärn

I veckan stod en annons i Lysekilsposten att Viveca Lärn skulle sälja och signera böcker vid Slussen på Orust under lördag och söndag. Då väderprognosen lovat regn tänkte jag att en liten utflykt vore trevligt. Jag plockade fram annonsen med vägbeskrivning och begav mig av. Rakt ut på landet. Jag som trott att det var på förlaget i Slussen blev smått överraskad när det visade sig vara hemma hos Viveca och att det inte bara såldes böcker utan även möbler och annat smått och gott. Förklaringen kom senare i GP, en ryggskada har gjort att hon måste sälja sitt älskade sommarhus. Trädgården har blivit en börda i stället för en glädjekälla.

Till min stora glädje gjorde jag två fynd. Jag minns än i dag hur mycket jag gillade Vad händer om man vänder på Paris med Tekla Tedin i huvudrollen. Och jag hittade den, med orginalomslag! Fantastiskt. Inte de moderna omslagen från nytrycket utan så som de såg ut när jag läste dem för 20 år sedan. Det fanns bara ett ex av varje, men det räckte ju för mig.

Nytt spännande deckarprojekt

Redaktören för den amerikanska deckartidskriften Strand Magazine bjöd in 26 av världens främsta deckarförfattare till ett once-in-a-lifetime projekt. Varje författare fick ganska lösa instruktioner om vad just "deras" kapitel skulle handla om. Resultatet blev No rest for the dead.

No rest for the dead handlar om Christopher Thomas, curator på San Franciscos konstmuseum, som mördas. Efter att under flera år ha stått ut med sin skitstövel till karl blir hans hustru genast misstänkt för brottet. Hon fälls och avrättas. Tio år senare går polisen Jon Nunn fortfarande och grubblar på fallet. Nu är han övertygad om att fel person dömts som skyldig. Han kallar samman alla personer som var inblandade i fallet för att en gång för alla försöka ta reda på sanningen.

Det låter som ett ganska ordinärt upplägg för en kriminalroman. Det nya är ju naturligtvis att så många framstående författare valt att skriva var sitt kapitel i ett gemensamt projekt. En av de deltagande författarna tyckte …

Black Swan Rising

En av mina favoritförfattare Carol Goodman har slagit sina litterära påsar ihop med den äkta maken Lee Slonimsky. En inte helt okänd poet som även arbetar som börsmäklare. Fantastisk yrkeskombination! Tillsammans har de skrivit Black Swan Rising under pseudonymen Lee Carroll.

Det är inom genren urban fantasy de placerat historien om den unga smyckedesignern Garet James och hennes åldrige fader. Tillsammans driver de ett konstgalleri och när boken börjar har Garet precis fått veta att de lån fadern tagit för att kunna köpa in några Pissarotavlor kommer att krävas in inom kort. Finanskrisen brer ut sig i USA och det påverkar som sagt även Garet. Som om ett förestående konkurshot inte vore nog så väcks de en natt av tre tjuvar som brutit sig in i galleriet och stulit tavlorna. Under inbrottet blir fadern även skjuten i bröstet och hamnar på sjukhus.

Mitt i detta kaos får Garet i uppdrag av en urmakare att öppna en mycket gammal silverask. Något som inte är gjort i en handvändning efters…

En nördig bransch

Precis som alla andra branscher är bokbranschen eller kanske snarare förlagsbranschen fylld av nörderi och fackuttryck som de insatta svänger sig med. För ett tag sedan sa en agent (eller var det journalisten som skrev texten) att nya förlag borde se till att släppa så många böcker som möjligt första året. Det tog hus i helsike för i den branschen "släpper man inte böcker". Nej, man ger ut titlar. Så det så!

Jag tycker många gånger att nörderi är ganska roligt och extra kul är det när någon sätter ner tummen på exakt de där insnöade fackuttrycken som alla i branschen, vilken det nu vara månde, använder sig av. Jag har flera gånger själv råkat ut för att någon påpekat saker jag säger, ofta i ren slentrian. Fikonspråk är lite fånigt, men många gånger väldigt roligt.

I en artikel på Svensk Bokhandel försöker Johanna Westlund kartlägga en de av de specifika glosor som används just i bokbranschen, eller heter det kanske titelbranschen ;-)

Francys evangelium

"Lisbet Salander möter Gudfadern" menar Bibliotekstjänst. Ja kanske det, men jag tycker nog att det är en stor portion Sopranos i det här manuset. Amanda Lind är den pseudonym Johanna Nilsson använder när hon nu ger sig in i den hårdkokta spänningsromaner. I Francys evangelium möter vi Stockholms okrönta drottning, den småneurotiska maffiabossen Francy. Ända sedan barnsben har hon uppfostrats till att överta faderns kriminella imperium.

Francy är inte bara maffiaboss, hon är även mamma och precis som andra småbarnsföräldrar kämpar hon för att få de två rollerna att gå ihop. Det går som ni säkert förstår inte så bra. Att vara maffiaboss är inte direkt ett 9-5 jobb och det följer med en del negativa bieffekter; konstanta hotbilder, livvakter, obehagliga presenter som lämnas vid ytterdörren och liknande. För att komma tillrätta med sig själv och sin vardag går Francy hos en psykolog. (Ja, Sopranoskopplingen är solklar).

Allt verkar gå bra tills en dag när den mystiske Zack plö…

Upprorsänlgar

Upprorsänglar av Libba Bray är den andra delen i trilogin om Gemma Doyle och hennes vänner. Jag har inte läst del ett, Ögat över månskäran, men hade inga problem att hoppa rakt in i boken. Det är en viktoriansk historia om sextonåriga Gemma som så här i juletid har väldigt blandade känslor inför att lämna internatskolan för att åka och träffa familjen.

I den första delen har Gemma och hennes vänner fått förmågan att ta sig in i de magiska Rikena. Det är den plats där alla magiska varelser bor och som är en så väsentlig del i den engelska fairy-tale traditionen. Men något står inte rätt till i Rikena. Magin har släppts fri för vem som helst att använda och kaos råder. Det är nu upp till Gemma att återställa ordningen och åter binda magin. Till sin hjälp har hon det mystiska sällskapet Rikshana vars uppgift är att beskydda henne. Eller? En katt och råtta lek tar sin början och det visar sig snart vara omöjligt att lita på någon. Kan hon ens lita på sig själv och sina sinnen?

Det är den …

Begärets nio växter

Begärets nio växter av Margot Berwin ber verkligen inte om ursäkt för sin existens. Det är full rulle från första början och Berwin har skippat alla säkerhetsnät i sin debutroman om den stressade storstadskvinnan Lila Nova som på de mest fantastiska vägar hamnar mitt i en vild växtjakt i Mexicos djungler. Inte en tum viker författaren från sin plan och det är modigt. Det håller inte riktigt, men modigt är det.

Efter att ha konstaterat att lägenheten är lika tom och livlös som hennes liv just nu går Lila ut på torget och köper en papegojblomma. Med sig hem får hon också ett häfte om exotiska blommor. Det är startskottet till historien om hur Lila via ett besök i en tvättomat som inte bara innehåller tvättmaskiner utan även en mängd exotiska och mytomspunna växter hamnar mitt i en vild jakt på inte bara begärets nio växter utan även en mystisk och eventuellt utdöd kärleksblomma.

Bitvis är det faktiskt ganska underhållande och myten om de nio växterna är en bra tanke. Men det blir lite m…

I'm back!

Saknat mig? Hoppas det, för jag har saknat er. Efter två underbara veckor på segelbåt i Danmark är jag tillbaka i soffan med datorn i knät. Och hur underbart härligt det än har varit med semester så har jag saknat bloggandet och att läsa alla härliga bokbloggar som finns där ute. Men nu är jag tillbaka och anteckningsboken är laddad med tankar om de böcker jag läst under semestern och en massa andra kreativa (hoppas jag) idéer som jag hoppas kunna realisera här på bloggen under sommaren. Om de går i lås så kommer bland annat höstens ReadTreat att bli ännu bättre än vårens. Håll tummarna och kika in här då och då för uppdateringar av programmet.

Jag gjorde vad jag kunde för att överleva den f r u k t a n s v ä r t långa färjeresan Grenå-Varberg i en alldeles för överfylld båt idag och det var inte lätt ska jag säga. För mycket folk, för få sittplatser, irritation och trötta och skrikiga barn skapar inte direkt förutsättningar för någon större läsro, men jag försökte i alla fall att slå…