Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från april, 2011

Kunglig bröllopsyra!

Det har väl knappast kunnat undgå någon att det är kungligt bröllop i England idag. Inte för att jag bryr mig särskilt mycket förutom att det naturligtvis alltid är trevligt när två människor älskar varandra och att jag gärna hade varit i England på en liten pub just nu. Engelsmännen är duktiga på att fira.

Hur kopplar man då denna stora händelse till vår lilla bokvardag? Tja, man skulle ju kunna lista böcker som utspelar sig i England, men det är ju nästan ett Sisyfosarbete så det går bort. Kanske kunde man försöka samla böcker med bröllopsscener i, men jag kan just nu inte komma på så många. Bättre då att fokusera på kungar och drottningar.

Eftersom dagens happening beskrivs som ett sagobröllop så känns det naturligt att börja med Sagan om Belgarion av David Eddings, en samling böcker i fantasygenren om den unge bondpojken som mot sin vilja måste axla manteln som världens konung. Vid sin sida får han så småningom den smått egensinniga Xenedra som drottning. En bokserie jag läst någr…

Bokbloggsjerka - veckans fråga!

Nej, det handlar inte om Jerry Williams (det är han som dyker upp om du googlar jerka) utan den mer berömda hoppjerkan. Ni vet, han som hoppar runt från än det en till än det andra och inte riktigt kan bestämma sig. Så är det tänkt här också. Genom Bokbloggsjerkan och de kommentarer som förhoppningsvis skrivs till de olika inläggen kommer vi att upptäcka många nya bokbloggsfynd. Det är Annika som dragit igång jerkan.

Varje vecka kommer en ny fråga att besvara och diskutera och den här gången handlar det om vem man har runt sig som man kan diskutera böcker med. Själv har jag det nog ganska förspänt. Jag ingår i en mycket aktiv bokcirkel, de kära bokmalarna, som träffas si så där 4 gånger per termin, men sommarlov precis som i skolan, och pratar böcker och delar boktips med varandra. Det är inte så ofta vi läser samma bok och diskuterar men det händer.

Dessutom är jag uppvuxen i ett läsande hem och diskuterar ofta, mycket och gärna böcker med mina föräldrar. Särskilt nu när de lånar må…

I Astrid Lindgrens värld

Den 4 maj kl 18.00 kan den som vill komma till Bohusläns museum i Uddevalla och lyssna på Västerskolans musikklasser och deras program I Astrid Lindgrens värld. Ska försöka ta med de små smultronen dit och jag kan.

Det fick mig att börja fundera lite. Så gott som alla svenskar har någon gång i livet befunnit sig i just Astrid Lindgrens värld, vare sig det var när man själv var liten eller när man som vuxen fick barn och läste sagorna för sina barn. Så även jag. Vilka var då mina favoriter? Tja, jag minns att jag tyckte väldigt mycket om böckerna om Kalle Blomqvist och de om Rasmus, Pontus och Toker men även Allra käraste syster som min kompis hade. Innan det var Saltkråkan en stor favorit på tv liksom Emil (du och ja Alfred) medan Bullerbyn lästes. Oh ja just det ja, Kajsa Kavat som hjälpte mormor genom att sälja julkarameller på torget älskade jag.

Precis som alla andra barn fanns Pippi med i bilden, men jag minns inte att vi läste den men dagmamman hade Pippiskivor som vi spelade o…

Inred lantligt

Som självutnämnd tidningsfantast med speciell f'äbless för inredning, matlagning och böcker så är det lite förvånande att bohyllan inte är fylld av kokböcker och inredningsböcker utan helt enkelt vanliga böcker. En och annan kokbok har smugit sig in, det ska erkännas med Pluras kokbok som en särskild favorit, men antalet inredningsböcker är lika med noll. Tills nu.

Inred lantligt på ditt eget sätt av Anna Örnberg är ett frosseri i egenhändigt fixad inredning. Små och stora tips samsas om vart annat, där tyngdpunkten ligger på det vita, det lite skamfilade i bästa shabby chic stil och det hemvävda. Här finns kapitel om återanvändning av böcker (en bokmals dröm), återbruk av fynd från militära överskottslager, olika målningstips, romantik och elegans och mycket mer.

Precis som i inredningstidningar så läser jag boken med ögon som letar idéer och känslor snarare än saker jag vill kopiera, och här finns en del jag inte skulle kunna tänka mig över huvud taget, men där emellan finns und…

Oplanerad bloggtorka

Påskhelg och hela fyra dagar ledigt. Mina planer var stora, många blogginlägg med fokus på påsk och världsbokdagen. Resultatet? Noll och ingenting. Varför? Jag vet inte riktigt. Tiden liksom bara rann iväg och idag är det måndag och i morgon är det jobb igen. Hur gick det till? Dessutom har jag kämpat med den klassiker vi ska läsa till morgondagens Bokmal.

Det känns inte kul att erkänna det, men kämpat är precis rätt ord för min läsning av Mrs Dalloway av Virginia Woolf. Jag fick tipset att det skulle vara den bästa av hennes böcker att börja med och när vi bestämde oss för att läsa den i Bokmalen så blev jag glad. För det första gör det att mitt eget klassikermål för 2011 klaras med råge, men också för att jag länge funderat på att läsa något av denna författare som satt ett så stort avtryck i historien.

Att kalla den lättläst är att tänja sanningen väl långt. Nu läste jag en pocketupplaga vilket innebär hoptryckt och liten text samt lite luft runt om, allt faktorer som påverkar läs…

Trädgårdsdags

I var och varannan trädgård ser man nu flitiga små trädgårdsnissar som krattar, klipper och planterar. Våren kom snabbt och det börjar spricka ut små musöron både här och där. Vad kan väl då vara bättre än att plocka fram "trädgårdsböckerna" ur bokhyllan. Själv hittade jag följande fyra i min hylla:

Den glömda trädgården av Kate Morton. En släktsaga och en ensam flicka som anländer till Australien med båt från England.

Midnatt i ondskans och godhetens trädgård av John Brendt. En av de bästa böcker jag vet. Spänning och atmosfär.

Linnéa i målarens trädgård av Christina Björk. Åh vad jag gillade den när jag var liten. Underbart vacker!

Den hemliga trädgården av Fraces Hodgson Burnett. Har jag faktiskt inte läst, men alla säger att det är ett måste. Finns på listan.

Har du andra trädgårdsböcker i din hylla?

Lågor - ett bokprojekt om Uddevalla

Har du sysselsättningsproblem i påsk? Har du bra historier på lut som vill präntas ner på papper? Då kan du vara med i bokprojektet Lågor. Det är de fjorton kommunerna i FyrBoDalsområdet som dragit igång ett skrivprojekt för alla som vill vara med. Villkoret är att berättelsen eller berättaren ska ha anknytning till en av kommunerna, i mitt fall Uddevalla.
Kommer du från Uddevalla eller har en bra historia som utspelar sig i Uddevalla, skriv ner den och skicka in senast den 8 maj i digital form till kulturfritid@uddevalla.se (Ange ämne: Lågor). Uppge namn, adress och telefonnummer så kanske din text kommer att finnas med i den antologi på max 350 sidor som kommer att tryckas i pocketformat och ges ut på Bokmässan i höst.
Har du frågor eller vill ha mer information, ring Carl Casimir på 0522-69 65 40.

Det kom ett paket med posten...

I går när jag kom hem låg ett paket och väntade med posten...
... och jag kunde inte vänta utan öppnade det naturligtvis med en gång. Vad jag fann i? Det kan jag inte avslöja förrän den 9 maj, men så mycket kan jag säga att den beskrivs så här:

”Skamlöst, rysligt och fasansfullt underhållande. Caroline L Jensens ogenerade skräck får oss andra på fall”

Japp, jag gör ett nytt försök med skräckgenren. Skam den som ger sig. Naturligtvis återkommer jag med rapport så ni får veta mer.

Mysteriet på Père Lachaise

Om igen har jag läst en bok som utspelar sig i Frankrike. Jag undrar vad det kommer sig att så många böcker från detta land kommit i min väg just nu. Denna gång är det Mysteriet på Père Lachaise av Claude Izner som fångat mig. Izners böcker utspelar sig i Paris i slutet på 1800talet och det är bokhandlaren Victor Legris som mer eller mindre av en slump trasslar in sig i mystiska historier som måste lösas.

Detta är den andra boken i serien och precis som första boken är den ett underbart tidsdokument över en i mina ögon härlig tid när Paris fullkomligen sjuder av liv. Den här gången söker det unga hembiträdet Denise upp Legris och berättar en smått otrolig historia om sin matmor som försvann på kyrkogården Père Lachaise. Legris tar henne nog inte på allvar och lyssnar inte riktigt på vad hon berättar, något han får ångra när den unga flickan senare hittas mördad i Seine. Det visar sig att hennes matmor var Legris förra älskarinna och snart är han intrasslad i en otrolig historia med s…

Påskekrim

Sedan 1920talet har våra kära grannar i väst den synnerligen trevliga traditionen att ge sig upp till fjällstugan för att gå på tur och läsa deckare, så kallade påskekrim. För min del räcker det med deckarläsningen, fjällen får vara, i alla fall i år. Nu när våren äntligen har kommit vill jag vara kvar här på västkusten och njuta av solen. I alla fall, påskekrim genomsyrar hela helgen i Norge, böcker läses och Tvs tablå fylls deckare liksom radions. Mycket trevligt initiativ!

Så nu gäller det att dyka djupt i bokhögarna för att hitta spännande böcker att läsa. Själv har jag inte bestämt mig ännu för vad det blir, men här kommer en lista på spännande böcker som jag inte läst med tycker verkar intressanta. Har du läst någon av dem?

Dolda djup av Ann Cleeves - provläs
Istället för dig av Sofie Sarenbrandt
Alla själars natt av Deborah Harkness - provläs
Fraktur av Karin Slaughter - provläs
Adrenalin av Jeff Abbott
Fälla av Marko Leino - provläs
Inkräktaren av Håkan Östlund - provläs

Offerrit

Grundhistorien i Johannes KällströmsOfferrit har stor potential. Det lilla brukssamhället riskerar att gå en dyster framtid till mötes. Det lokala bruket varslar om nedläggning, något som naturligtvis får förödande konsekvenser för den lilla orten där i princip alla jobbar på just bruket. Svea, den lokala kommunpampen, är beredd att ta till alla medel för att rädda orten och sammankallar Gruppen. Gruppen består av sex personer som ska slå sina kloka huvuden ihop för att tillsammans hitta en lösning. Kanske till och med ortens berömde son, den världskände designern skulle vara intresserad av att hjälpa till. De kan öppna ett museum och göra orten till Europas nya modecentrum. Döm om allas förvåning när han går med på det. Enda villkoret är att de ska ta hand om honom och göra honom till viljes när han återvänder hem.

Nu borde varningsklockorna börja ringa hos medlemmarna i Gruppen. Men inte, de skriver glatt på en överrenskommelse och sedan börjar det hända saker... Utan att avslöja fö…

Söndagslänken

Den här veckan beger vi oss till våra kära grannar i väster och hälsar på Bokdama i Norge. Bokdama heter egentligen Anette Garpestad och jobbar på förlaget Cappelen/ Damm och bloggar om... surprise... böcker och läsning. Sin egen alltså, inte förlagets. En härlig blogg, på norska, som visar hur lika och ändå olika vi är trots att vi är grannar. Besök henne!

PS. det var i en intervju med henne jag lärde mig att hundöron (ni vet, som man viker i böcker) heter eselörer på norska och esel lär vara åsna.

Vårens ReadTreat - så gick det!

Idag är det exakt en vecka sedan ReadTreaten gick av stapeln och det känns lite sorgligt att tänka på att det faktiskt är många månader kvar tills vi får göra det igen. Det var så roligt, läslyxigt, intressant och givande att jag inte skulle haft något emot att göra det oftare. Men den som väntar på något gott... får vänta till 12 november när nästa ReadTreat går av stapeln.

Vi avslutade med en kort utvärdering av helgen och det var väldigt kul att kunna konstatera hur lyckat det blivit trots att det var första gången vi genomförde en sådan här aktivitet. Samtliga delar fick höga betyg. Det var så många intryck under helgen att det har varit svårt att sammanfatta allt med bara ett par rader här på Bokmalen. Men nu, när jag fått lite perspektiv på helgen ska jag göra ett försök.

Ett bokbytarbord fanns uppställt i lokalen dit vi tagit med oss böcker vi kände för att dela med oss av till andra. Det blev den inledande diskussionpunkten. Från första stund samlades vi där. Pratade om de ol…

Skräck - en besvärlig genre?!

Skräck är en genre som jag inte vet riktigt hur jag ska förhålla mig till. Det är inget jag läser särskilt ofta och jag minns fortfarande Koontzboken jag läste när "alla" andra också läste honom och som mest gjorde mig irriterad. Jag blir inte, och blev inte då heller, skrämd av slemmiga gröna saker som lever i kloakerna, bara irriterad över hur dumt och töntigt det känns. Men jag läste med förtjusning Flickan som älskade Tom Gordon av Stephen King, som ju är en av våra främsta skräckförfattare. Det obehag som spreds i kroppen när jag läste beskrivningarna av hur den lilla flickan kände sig förföljd och bevakad i skogen fungerade alldeles utmärkt. Skräckroman eller inte, läskigt var det i alla fall.

Efter viss påläsning kan jag konstatera att skräck, som så många andra, är en vid genre som spänner över ett stort fält. Allt från terror med blodiga och lemlästande historier, till horror med djuplodande psykologiska berättelser. Nyckeln verkar vara att den ska lämna dig med en …

Tomas fyller - hurra! hurra! hurra!

Poesi är inte riktigt min kopp te, som man säger, men någon gång snubblar även den här diktnovisen över ett eller annat guldkorn. När jag insåg att den ständigt Nobelprisaktuelle Tomas Tranströmer idag fyller 80 år passade jag på att söka efter några guldkorn som skulle få mig att förstå hans storhet. Och jag fann några. Kanske inte guldkorn i andras ögon, men de talade till mig, och det räcker långt i min värld.

Eldklotter

Under de dystra månaderna gnistrade mitt liv till
bara när jag älskade med dig
Som eldflugan tänds och slocknar, tänds och slocknar
-glimtvis kan man följa dess väg
i nattmörkret mellan olivträden
Under de dystra månaderna satt själen hopsjunken
och livlös
men kroppen gick raka vägen till dig
Natthimlen råmade.
Vi tjuvmjölkade kosmos och överlevde.

Svarta Vykort
Mitt i livet händer det att döden kommer och tar mått på människan.
Det besöket glöms och livet fortsätter.
Men kostymen sys i det tysta.

Så Tomas, här kommer födelsedagshyllningar från en poesinovis som ska försöka forts…

Författarsamtal med Maria Gustavsdotter

I eftermiddags ordnade Röda Rummet i Uddevalla en författarträff med Maria Gustavsdotter under rubriken "Glädjen att berätta en historia". Maria inledde med att försäkra oss om att detta inte skulle bli en kväll när vi skulle berätta roliga historier för varandra. ;-)

Trots det blev det en mycket trevlig kväll. Röda rummet är ett mysigt litet café med goda smörgåsar och kakor och Maria var jättebra! Jag har hört henne ett par gånger tidigare, men detta var nog det intressantaste jag hört av henne. Vi fick en inblick i processen från manus och refusering till omslagsdiskussioner, författarfoton och publicering. Mycket intressant. Sedan följde diskussioner om hur hon arbetar och om hennes olika böcker. Allt som allt, en mycket lyckad kväll.

Huset vid havets slut

Visst är det en vacker titel. Så suggestiv, så fantasieggande. Möjligen håller inte innhållet i boken fullt ut för vad min hjärna föreställer sig. Av någon anledning älskar jag titlar med hav i. Det låter så lockande, småfarligt och som sagt oerhört suggestivt. Elly Griffiths kriminalroman är den tredje om arkeologen Ruth Galloway och kommissarie Nelson. Jag har inte läst de andra två, något som absolut inte spelade någon roll för läsförståelsen.

I Huset vid havets slut har sex skelett hittats i en grotta efter ett mindre jordskred längs den karga Norfolkkusten. Elly och hennes team av arkeologer kallas till platsen eftersom det finns omständigheter som tyder på att det kan röra sig om gamla skelett. Ruth daterar kropparna till andra världskriget och successivt nystas en historia upp om ett gammalt brott som om den avslöjas riskerar att ta heder och ära av några av traktens forna krigshjältar. När så en tysk journalist på besök mördas inser Ruth och Nelson att det fortfarande finns mä…

Bokformatsskola

Som ett barn av sjuttiotalet så är jag småförtjust i pedagogiska program. Vem minns inte fem myror, kroppen och andra informativa och pedagogiska barnprogram. Nu har piratförlaget gett sig in i leken och försöker för oss vanliga dödliga att bringa ordning i den djungel som kallas bokformat. På ett väldigt pedagogiskt sätt förklarar de skillnaden mellan inbunda böcker, pocket, häftat, storpocket, klotband, kartonage och danska band. Se filmen här.


Gratis böcker ökade försäljningen!

Den allra första världsboknatten i England den femte mars blev en succé! En miljon böcker delades ut gratis under loppet av några timmar. 25 författare ställde upp med var sin titel och 20 000 frivilliga fick 48 ex av sin favoritförfattares titel att dela ut. Dessutom anordnades ett flertal stora och små bokarrangemang runt om i landet, bland annat samlades mer än 7 000 människor på Trafalgar Square i nattkylan för att höra författare läsa ur sina verk. Dessutom hade BBC temadag och sände bara program som på ena eller andra sättet var bokrelaterade. You Go BBC!
Kritikerna var naturligtvis många innan eventet gick av stapeln och jag kan höra dem: "det kommer aldrig att gå", "om vi delar ut böcker gratis kommer folk sluta köpa böcker" osv. Men, de blev motbevisade. Författarna vars böcker delades ut gratis minskade inte alls sin försäljning under den efterföljande veckan, tvärt om. Försäljningen ökade. David Nichols kunde skratta hela vägen till banken efter att ha ko…

Inga fler Kitty?

Ryktet säger att det inte blir några fler Kittyböcker. Enligt utsago ska Wahlströms ha meddelat att den sista Kittyboken kom ut 2010 och att nu är det slut. Det känns lite sorgligt, inte så mycket för att det 2012 hade varit 60 års jubileum vilket hade kunnat bli kul, utan mer för att hon är en så stor del av min uppväxt. Och jag är inte ensam. För lite mer än ett år sedan hade New York Times en artikel där flera stora amerikanska profiler, som Laura Bush, Hillary Clinton, Sonia Sotomayor och Diane Sawyer tydligt deklarerade att de var stora fan av den unga flickdetektiven Kitty Drew.

För mig var hon en viktig milstolpe på vägen in i läsningen. Jag minns att jag slukade dem. Sparade veckopengen för att kunna gå in på Hallmans (den lokala bokhandeln) och leta upp en ny Kittybok bland B. Wahlströms röda ryggar. Jag läste även de gröna ryggarna om Tvillingdetektiverna och andra, men de kom mer ur pappas gamla pojkrumsbibliotek än från bokhandeln.

Att min mamma var svensklärare och skolbib…

Nattvandraren

Nattvandraren av Andrew Taylor är en härlig utflykt i den viktorianska akademiska miljön Cambridge. Här finns alla de obligatoriska detaljerna för en riktigt bra roman i genren aka-porr, dvs böcker som utspelar sig i akademisk miljö, helst på internat och college. Här finns ett mystiskt slutet sällskap, Den Helige Andes klubb, ett par mystiska dödsfall och en massa hemligheter som döjls under ytan och hotar att förstöra livet för flera inblandade om de avslöjas.

Andrew Taylor har de senaste åren gjort sig känd som en av den engelska deckargenrens mångsidigaste författare vars böcker ofta innehåller en touch av det övernaturliga och lite läskiga. Jag har tidigare läst Det blödande hjärtat och gillat den jättemycket.

Den här historien handlar om John Holdsworth, en man som efter de tragiska dödsfallen av hans son och hustru nu befinner sig på ruinens brant. När han en dag får ett erbjudande av en rik änka att åka till Cambridge för att inventera deras bibliotek/ boksamling och samtidigt…

ReadTreat - slutrapport

Så var det till slut över. Det känns lite sorgligt. Helgen blev så lyckad! Gårdagskvällen på Ferdinands i Lysekil var delikat! Smörslungad kummel följt av knäckigt rabarberflarn, ja, det var lika gott som det låter. Efter en god natts sömn och frukost var det dags för organiserat bokprat runt vår bokcirkelbok En hondjävuls liv och lustar. Jag kommer att återkomma till den i ett senare inlägg, men vi kan väl lugnt säga att det var en bok som väckte känslor. Allt i från fniss, skratt, roade leenden till suckar och irritation är väl en bra sammanfattning av den. Det visade sig vara en bra bok att cirkla om eftersom man inte kan låta bli att tycka till om den.

När eftermiddagen väl var över och det var dags att styra kosan hemåt var det ett glatt gäng som lämnade Lysekil lastade med glada minnen och en läslyxig goodie bag, ett stort tack till våra generösa sponsorer, och en önskan om att göra om det. Vi bestämde på stående fot, eller sittande rumpa eller hur man nu säger, att helgen den 1…

ReadTreat - delrapport

Äntligen har ReadTreaten dragit igång. Efter veckor av pussel för att få allt att gå ihop och, det ska erkännas, en och annan fjäril i magen av oro för om det skulle bli lyckat eller inte kan jag nu glatt konstatera att so far so good. Det är gäng glada läsare som samlats och lyssnat till ett jätteintressant föredrag av naturfotograf Tom Svensson, ätit en god lunch och lärt oss lite mer om kaffe och te. Nu njuter vi av den lyxiga goodie bagen, en del ute i vårsolen andra i de sitt härligt personligt inredda rum på hotell Strandflickorna i Lysekil. Återsamling om ett par timmar för bubbelmingel innan middagen avnjuts. Härligt!

Astrid bara värd en tjuga?!

Idag presenterades våra nya sedlar. Samtliga sedlar och mynt utom tiokronan kommer att få nytt utseende. Dessutom kommer vi att få en ny sedel, en tvåhundrakronors sedel. I förhandsdiskutionerna har det hetaste tipset varit att Astrid Lindgren var den som skulle pryda den nya gröna sedeln, men icke, nej nej. Äran gick istället till Ingmar Bergman, vilket i inte är ett dåligt val, medan vår främsta barnboksförfattarinna får nöja sig med att pryda tjugosedeln. De nya pengarna kommer dock inte att fylla våra plånböcker förrän tidigast 2014 så än får vi dras med det gamla.

En hondjävuls liv och lustar

Som en förberedelse inför Bokmalens ReadTreat till helgen passade jag igår på att titta på En hondjävuls liv och lustar. Filmen baseras på Fay Weldons bok som vi ska bokcirkla om. Rollbesättningen är underbar med Roseanne Barr i rollen som den försmådda hemmafrun Ruth och en väldigt ung Meryl Streep som den undersköna romanförfattarinnan Mary Fisher.

Filmen är härligt rolig och jag skrattade många gånger och det mesta hade jag glömt, det är ju trots allt drygt 20 år sedan jag såg filmen senast. Filmen skiljer sig en del från boken, en hel del har helt enkelt inte tagits med och med tanken på att den här filmen spelades in för så länge sedan och att man då inte gjorde filmer längre än 1,5 timmar så är det förståeligt. Det är däremot väldigt viktigt att allt väsentligt finns med, och det gör det här. En del kul är borta, vissa detaljer är justerade, men i det stora hela saknas inget. Det enda som överhuvudtaget inte berörs är Ruths alla skönhetsoperationer för att se ut som Mary. De nä…

Medusas gåta

Medusas gåta av Dominique Sylvain är en annorlunda deckare. Inte för att den är unik i sin handling på något sätt. Utan sättet den är skriven på. Den är en modern deckare med stämningarna hos en klassisk Agatha Christie roman. På något underligt sätt ger boken en känsla av att vara både modern och klassisk på en och samma gång. Som om den hade kunnat utspela sig i vilket decenium som helst. Konstigt. Men bra!

Medusas gåta är den andra boken om den pensionerade kriminalinspektören Lola Jast och hennes amerikanska väninna, stripteasedansösen Ingrid. Boken utspelar sig i Paris och av en slump verkar det ha blivit många böcker som utspelar sig i Frankrike det här året. Undrar vad det kommer sig?

En dag blir Lola kontaktad av en av kvarterets frisörer, Lady Mba. Hennes fantastiske schamponerare Louis har försvunnit. Efter viss övertalning går Lola och Ingrid med på att se om de kan luska reda på vad som hänt honom. Det blir ett sökande som tar dem med till skumma nattklubbar, marinbibliot…

Tankeläsaren

Det var länge sedan jag läste fantasy nu. Det har varit svårt att hitta riktigt bra fantasy som inte känns allt för klichéfylld. Om jag tänker efter så är det nog inte sedan jag senast läste om Sagan om Belgarion av Eddings som jag riktigt njöd av hederlig fantasy. Jag älskar karaktärerna och dialogen dem emellan i Eddings böcker om Belgarion. De är underbara. Så när jag tog mig an Tankeläsaren av Kristin Cashore var det med viss skepsis, det ska erkännas. Men det är bara att inse, jag är en succer för sagor, och det är vad bra fantasy är, sagor som suger in en i sin verklighet och får en att glömma tid och rum.

Det vore inte helt sant att påstå att Tankeläsaren ligger i samma klass som Eddings och andra höjdare inom genren, men storyn är bra, miljöerna väl beskrivna och karaktärerna växer i takt med att jag läser. Det här är den första boken i en trilogi om den sextonåriga Katsa (jag vet, det stör mig lite att de alltid ska vara så unga, men det är inget som man gör så stor affär av…

Söndagslänken

Så var det söndag igen, vart tar veckorna vägen?, och dags för en ny söndagslänk. Efter att funderat ett tag insåg jag att en bokblogg som jag ofta kommer tillbaka till, antingen via länkar eller direktsök, är Enligt O.

Bloggen beskrivs som en spretig bokblogg med lärartouch. Jag vet inte jag, den känns inte mer spretig än de flesta andra bokbloggar. Min är likadan. Så länge det har med läsrelaterade ämnen att göra så går det mesta bra. Fundering: Kommer det att bli bokbloggarnas fall? Att så få är specialiserade? Tål att tänka på. Skulle det vara en fördel att smala av sig, göra sig mer exklusiv? Jag är osäker. Själv gillar jag att snubbla in på de mest oväntade frågor när jag läser bokbloggar.

På Enligt O blandas boktips med funderingar, olika listor och läsutmaningar. Väl värt både ett, två och flera besök.

Blå gryning - Provkapitel

Ann Cleves är en mycket bra deckarförfattare. Jag älskar hennes böcker från Shetlandsöarna. Mycket på grund av de fantastiska beskrivningarna av de karga, tuffa miljöerna. På något sätt får hon det många gånger tuffa livet på öarna att verka så tilltalande, samtidigt som hon bakar in riktigt spännande historier.
Nu finns den fjärde boken i serien, blå gryning, ute som pocket och ett provkapitel kan läsas här. Den här gången har polisen Jimmy Perez återvänt hem till Fair Isle, den minsta av öarna, för att presentera sin fästmö för föräldrarna. Naturligtvis går inte allt riktigt som planerat och när en kvinna hittas mördad i ett fågelobservatorium reagerar öborna med ilska och rädsla. Ett kärleksdrama verkar ligga bakom mordet, men det dröjer inte länge innan teorin slås i spillror av ytterligare ett brott. De kraftiga höststormarna isolerar ön från omvärlden och Jimmy måste lösa fallet snabbt, utan hjälp från fastlandet. En mördare kan finnas mitt ibland dem och han kan slå till igen.

Mycket läsning, inga recensioner

Den senaste tiden har jag läst flera spännande böcker, som jag inte berättat för er om. Det är inte så att jag håller dessa godingar för mig själv och väljer att inte dela med mig. Det har bara slumpat sig så att böckerna jag valt att läsa inte släppts ännu, men snart så. Vänta bara, snart kommer ni att få fler boktips än ni kanske vill ha. Jag ska försöka pytsa ut recensionerna med jämna mellanrum. Håll ut så länge.