Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från mars, 2011

Ny miss Marplefilm

För oss alla anglofiler och Agatha Christie-fans kommer det som en chock att få höra att Disney tänker ta allas vår Miss Marple till vita duken igen. Men inte så som vi är vana. Nej, nej, den underbara, gråhåriga lilla stickande damen som vi alla älskar så mycket hon finns inte mer. Nu blir det en upphottad och modern version med Jenifer Garner i huvudrollen.

Det verkar som om Disney satsar på en film med attityd eftersom Mark Frost kommer att skriva manus. Mark har bland annat skrivit manus till The Fantastic Four, men är nog mest känd för att tillsammans med David Lynch ha skapat Twin Peaks.

Bäva månde världen!

Andra röster om den nya filmen:
The Hollywood Reporter
Aftonbladet
DN

Dubbelt upp för Shaun Tan

Inom loppet av två månader har den 37-årige australiensiske illustratören Shaun Tan ny fått två tunga priser att pryda bokhyllan med. För en dryg månad sedan vann han en Oscar för bästa animerade kortfilm, The lost thing som Shaun jobbat med under tio års tid. I dagarna fick han dessutom det prestigefyllda Alma-priset för sin "nydanande och ömsinta bildvärld". Läs nomineringen här.

Alma-priset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur och ges ut till Astrid Lindrens minne. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och i en intervju förklarade Shaun att han noga skulle tänka över vad han skulle använda pengarna till, men eftersom han och hans fru saknar egen lägenhet så ligger väl det nära till hands kan man anta.
En värdig vinnare tycker jag som är mycket förtjust i den ordlösa och smått surrealistiska berättelsen Ankomsten som handlar om en ensam man som kommer till ett nytt land utan att kunna språket. Bilderna är starka och vackra men även tragiska och hem…

Arseniktornet

Anne B Ragde är nog mest känd för den breda publiken för Berlinerpopplarna. Boken som även blev tvserie. Nu finns även Arseniktornet översatt till svenska. Den här gången är det ett släktdrama som spinner över tre generationer i nittonhundratalets Danmark.

Den unga Amelie drömmer om ett liv i lyx och flärd och flyr mellankrigstidens trista vardag i det lilla fiskarsamhälle där hon är född. Hon blir varitedansös och spås en lysande framtid inom teatern innan hon blir gravid och måste avbryta karriären och gifta sig med den vardagliga och tråkiga porslinsmålaren Mogens. En man som enligt henne helt saknar framtidsutsikter.

Långt senare nås Amelies dotterdotter om mormoderns död och tillsammans med sin mor och lille son åker hon till Köpenhamn för att gå igenom mormoderns saker innan huset säljs. Genom Amelies dotters och dotterdotters återblickar lär vi känna den döda kvinnan och hur hon påverkat människorna runt omkring sig. Hennes död stärker banden mellan generationerna, men öppnar …

Tävling!

Massolit förlag har utlyst en ny tävling för alla som läst "Nirvanaprojektet" av Stefan Tegenfalk eller "Offerrit" av Johannes Källström. De 5 bästa, korta (max 100 ord), välformulerade och insatta motiveringarna till varför man ska läsa någon av de nämna böckerna vinner.
Vad vinner man då? Jo, en härlig weekendresa till London, med flyg och boende inkluderat. Väl där får vinnarna besöka författarnas egna favoritställen för skräck, spänning och rekreation samt njuta av försommaren i den myllrande storstaden!
Tävlingen pågår t.o.m. 15 maj, så passa på att vässa pennorna nu och skicka in er bästa motivering till forlaget@massolit.se.
Missa inte detta!

Diktarfursten

Tredje delen av Kathleen McGowans romansvit om Maria Magdalenas ättelinje har nu kommit fram till 1400-talet och renässansen. I Diktarfursten får vi som vanligt följa Maureen, Peter, Bérenger, Tammy och Roland i deras strävan att lära sig mer om Orden och Kärlekens väg. Maureen har blivit något av en världskändis sedan hon gav ut boken om Maria Magdalenas testamente. En inte odelat positivt upplevelse. Det finns krafter som vill stoppa Orden och dess strävan och därigenom hamnar Maureen i blickfånget.

Den här gången beger de sig alla till Florens för att undervisas av mästaren Destino, en undervisning där flera av renässansens stora konstnärer, familjen Medici och Libro Rosso spelar stor roll. Som motkraft till Maureens släktskap med Maria Magdalena och den uppgift hon anser sig ha att sprida Marias testamente över världen finns en fanatisk kvinna med profetiska gåvor och stigmata besvär. Heter det så? Är stigmata ett besvär, syndrom eller symptom? Ja, ja, denna fanatiska kvinna går …

Bakbokstips

I takt med att dagarna blir ljusare och varmare fylls jag av allt mer energi. Jag är en av de där människorna som älskar hösten när den kommer. Att det blir mörkare på kvällarna och man med gott samvete kan krypa upp i soffhörnet och tända levande ljus. Jag älskar även vintern och snön, trots att många runt omkring mig förbannar den och att man måste ploga/ skotta. Men jag älskar det. Men ärligt talat, i år har det varit en väldigt lång vinter och väldigt mycket snö. Precis som alla andra år tycker jag att halva januari, februari och mars kunde strykas från almanackan. De är bara trista och grå och jag blir lättretlig och småledsen.

När dagarna känns så där smågrå och trista livar det upp lite med vackra böcker. Och bilderna från Martha Stewarts nya bok Pies and tarts by Martha Stewart lockar ju onekligen till experiment i köket. Särskilt den, som det verkar, superenkla kokos och chokladpajen, kolla in provkapitlet här. Den ska jag testa, kanske när bokcirklen träffas nästa gång, då s…

Söndagslänken

Ljudböcker är guds gåva till pendlarna om ni frågar mig. Jag vet inte hur jag skulle klara av den fyrtio minuter långa resan till och från jobbet varje dag utan en god bok i stereon. Radioutbudet på morgonen och jag... tja vi är väl inte riktigt på samma våglängd. Det var därför helt underbart när jag snubblade på Bokbrus, en bokblogg helt fokuserad på att recensera ljudböcker. Kika in för ett besök.

Klimatsmart läsande

Om man som jag föredrar att äga sina böcker, att fylla bokhyllan med favoriterna, då är det svårt att samtidigt känna sig miljömedveten och klimatsmart. Det krävs inte så hemskt mycket arbete av de små grå för att inse att nytryckta böcker som transporteras ut i landets bokhandlar eller levereras direkt hem från internetbokhandeln till brevlådan kostar en hel del ur miljösynpunkt. Jag inser natuligtvis att det är klimatsmartare att låna böcker på biblioteket, även om jag måste transportera mig själv dig men ändå, eller att handla på antikvariat, men... det är inte riktigt min grej. Tyvärr.

Det är då extra roligt när man får höra om Bonnier pocket och Månpockets samarbete om klimatsmarta pocketböcker. Klimatsmart pocket är en miljövänligare pocketbok där pappret kommer från FSC-certifierade skogar. För att minska miljöpåverkan i form av långa transporter kommer böckerna att tryckas i svenska FSC-certifierade tryckerier. Totalt handlar det om 7 miljoner pocketböcker om året som i fortsä…

Vi läser - nytt nummer ute nu

Vi läser är en av få bok- och läsningsrelaterade tidningar i Sverige. Nr 2 finns ute i handeln nu och innehåller bland annat en intervju med Björn Ranelid, han finns överallt just nu känns det som, en hyllning till Tomas Tranströmmer, en jättebra samtalsintervju med Jonas Gardell och Johanna Tydell, en mängd boktips och mycket mer. Som vanligt är det ett intressant och varierat utbud i artiklarna.

Ännu har jag bara bläddrat igenom numret och läst ett par inslag, men helgen lovar härlig läsning i solen på balkongen. Våren har kommit!

Det yttersta argumentet

Jag älskar fantasy! Vem kan egentligen motstå en riktigt bra saga? Inte jag i alla fall. Jag älskar genren och det faktum att genren nästan uteslutande ger ut bokserier om minst tre böcker. Precis samma skäl som gör mig småtrött på krimgenren. Ologiskt? Ja kanske men ändå. När det gäller krimserier är ju varje bok fristående men med samma huvudpersoner. Fantasyserier är däremot en lång historia som fortsätter i bok efter bok. Kan det bli bättre?

Nu har första boken i Joe Abercrombies nya serie kommit ut på svenska. Det yttersta argumentet är enligt uppgift en riktig noir-fantasy, utan hjältar eller ädelmod. Med hårdkokt realism, svart humor och oförglömliga karaktärer förnyar Joe Abercrombie fantasygenren och fångar sina läsare.

Det låter lovande. Jag ska genast sätta mig och läsa det provkapitel som finns att läsa på http://www.smakprov.se/. Tyvärr måste det läsas på skärmen och kan inte printas ut och tas med till sängen, en liten nackdel, men det får gå ändå.

Ensamma hjärtan och herrelösa hundar

Att åka till och från jobbet varje dag blir mycket lättare med en god bok i cdspelaren. Ensamma hjärtan och herrelösa hundar av Lucy Dillon är en härlig feel-good roman som man helst inte vill ska ta slut.

Historien börjar med att Rachel ärver sin gamla mosters gård med tillhörande hundpensionat ute på landet. Som den Londontjej hon är så har hon ingen större lust att begrava sig mitt ute i ingenstans och gillar inte hundhår på de tjusiga designerjeansen. Egentligen vill hon sälja allt med en gång och bli av med det, men i samma veva som hon åker för att se till arvet bryter hon upp med sin pojkvän sedan tio år tillbaka och har ingen annan stans att ta vägen. Hon blir kvar, men intalar sig själv att det bara är tills allt ordnat upp sig, hon gillar ju varken landet eller hundar.

Tillsammans med Rachel lär vi känna det buttre men ändå så attraktive veterinären George. Vi möter Zoe, frånskild tvåbarns mor som försöker få vardagen att gå ihop och som inte alls blir glad när barnens far…

Jean M Auel i Babel

Minns ni böckerna om Ayla och Grottbjörnens folk? När jag gick på högstadiet var det en av de populäraste bokserierna i biblioteket, nästan omöjlig att få låna. Alla ville läsa den. Nu drygt tjugo år senare ska serien fullbordas och den 29 mars släpps den avslutande delen De målade grottornas land i Jean M. Auels mäktiga bokserie om cromagnongkvinnan Ayla och hennes levnadsöde över hela världen. Men redan ikväll kan du träffa författaren i litteraturprogrammet Babel på SVT2 klockan 20.00. Missa inte det!

Det är ju så länge sedan sist, tror ni man behöver läsa de andra igen för att komma in i handlingen?

Baksidestexten låter ju lovande i alla fall:
"Ayla försöker finna en balans mellan sina uppgifter som nybliven mamma till Jonayla och sin utbildnng till andlig ledare och helare. Tillsammans med Jondalar och Zelandoni ger hon sig ut på en lång resa kantad av faror för att besöka andra grottor inom Zelandonii. När Ayla till sist blir kallad för att bli en riktig Zelandoni kräver S…

Intervju med Sophie Kinsella

För några år sedan fick jag tag på den knallrosa pocketbok som blev mitt första möte med chick-littgenren. Det var Sophie KinsellasEn shopaholics bekännelser. Den var hyfsat underhållande, men kan knappast räknas till mina favoritböcker och sedan dess har jag läst andra betydligt bättre böcker inom samma genre.

När så hallmattan härom dagen pryddes av ett rykande färskt nummer av YourLife så gjorde jag som vanligt, slet av plasten och bläddrade fram till boksektionen. Ärligt talat skulle jag kunna köpa tidningen bara för boksidorna. De är suveräna, intressanta intervjuer, bra boktips och framför allt utförliga och många sidor. I like!

Den första artikeln handlade om just ovan nämnda Sophie Kinsella eller Madeleine Wickham som hon egentligen heter och hennes författarskap. Jätteintressant! Jag hade till exempel ingen aning om att hon började som finansjournalist, stämmer lite illa med min bild av en chick-littförfattare. :-) Det är dessutom alltid intressant att få veta hur olika förf…

James Bond möter Jason Bourne möter Da Vinci-koden...

Tro det eller ej, men just så beskrivs Scott Marianis bok The Mozart Conspiracy. Låter kanske lite väl mycket, men det gäller att ha i åtanke att det är en amerikansk marknadsstrategi som kanske, kanske inte funkar. Själv gillade jag ju Da Vinci-koden och kunde därför inte motstå det provkapitel som erbjöds. Det här avsnittet gick dessutom att skriv ut för att ta med sig och läsa i sängen. Sånt ger stora guldstjärnor i min bok!

Enligt beskrivningen ska boken handla om Ben Hope, tidigare SAS officer och hans flickvän, den världsberömda operasångerskan Leigh. Tillsammans försöker de utreda Leighs bror Olivers mystiska död, och finner sig snart tydliga kopplingar till mordet på Mozart. Nu inleds en jakt på liv och död som tar dem från Oxford till Wien och Venedig.

Detta ska, om jag förstått det hela rätt, vara en av flera böcker i en serie om Ben Hope. Och det verkar vara en bok för mig. Underhållningslitteratur med fart i. Provkapitlet båda i alla fall gott. Ska lägga in den på min öns…

Läskondis - rapport

Igår gick första Läskondiset på Norgårdens bibliotek i Uddevalla av stapeln. Supertrevligt! Och mycket folk kom. Kvällen började med kaffe och hembakt kaka, mums, precis som på ett riktigt kondis. Därefter höll de två bibliotikarierna bokprat med korta boktips på följande böcker:

Utan ett ord av Linwood Barclay - en psykologisk spänningsroman
På sannolika skäl - Gianrico Carofiglio - av antimaffia åklagaren, en deckare även filmad för TV
Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay - roman, har biopremiär snart, recension kommer
Kärleken till Frank av Nancy Horan - en dokumentärroman om arkitekten Frank Lloyd Wright
Niceville av Kathryn Stockett - ett tidsdokument över 60-talets USA
Död i gryningen av Deon Meyer - fd polis i Sydafrika blir motvilligt privatdetektiv
Dottern, Hustrun, Änkan av Maria Gustavsdotter - historiska romaner som utspelar sig i Kalmar

Därefter tog Stefan Bergendal vid och berättade om mina gamla barndomskvarter, Herrestad, i Uddevalla från istid till 1800-tal. Intressant …

Robotpojken

Jag erkänner, jag missade helt att det var världspoesidagen i måndags. Tyvärr tillhör jag dem som, med få undantag, inte kan läsa posei. Jag älskar ett halvt ark papper av Strindberg, om det nu räknas, och Tim Burtons Robotpojken är gudomlig. Så mitt bidrag, om än några dagar för sent, kommer här:

Robotpojken


Herr och fru Smith tyckte bra om varann
de var glada, normala, och hustru och man.

En dag kom ett brev med ett glädjande svar
fru Smith ska bli mor så herr Smith blir ju far!

Men tomtebolyckan blev det inte som de ville
istället för en bäbi kom en robotkille.

Han var inte varm och mjuk, utan alldeles kall
och hela hans lekamen var gjord av metall.

Han var täckt av små antenner i överflöd
och låg mest där och glodde som vore han död.

Den enda gång han verkade bli riktigt glad
var när han blev kopplad till ett eluttag.

Herr Smith skrek åt doktorn: "Vad fan, är du dum?
vem vill ha ett barn av aluminium?"

"Bli inte förskräckt nu", sa doktorn så blitt
"men barn…

Hetta

Bokpanelen i eftermiddagsprogrammet GoKväll i Svt pratade i höstas om Ian McewansHetta på ett sätt som gjorde att jag kände att den här boken, den borde man läsa. Rolig, spännande och ett bra inlägg i klimatdebatten. Så tolkade jag det som sas. Självklart passade jag på att önska mig boken av jultomten. Med facit i hand är jag glad att jag fick en annan bok istället.

Jag har precis lyssnat färdigt på ljudboken inläst av Reine Brynolfsson och visst, ibland är det roligt, någon gång känns det som en insatt diskution i klimatdebatten, men särskilt spännande är det inte. De centrala frågorna, klimatfrågan med energiförsörjningsproblematiken och den insnöade gubbigheten inom forskarvärlden borde kunna utgöra grundplåtarna för en suverän roman, särskilt när den är kryddad med en stor portion sarkasm. Men för mig håller det inte.

Boken handlar om den store forskaren Michael Beard. För flera år sedan fick han, rättvist eller inte, nobelpriset i fysik och har sedan dess levt på sina gamla meri…

Nyinstiftat bloggpris

 Det är alltid roligt när det man gör uppskattas av andra och jag tycker naturligtvis det är extra kul när bokbloggar uppmärksammas. Därför applåderar jag Forma Books för det nyinstiftade bokbloggspriset:

Forma Books Blog Award! 
Priset är årligen återkommande och ges till den bokblogg som på bästa sätt uppmärksammar litteraturen och skapar ett alldeles eget rum för den bokintresserade att vistas i. Prisutdelningen sker i Forma Books monter på Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg. Prissumman består av 25.000:- samt en digital logga – ”Årets bokblogg 2011”. Du kan nominera fram till den 15 maj. Efter nomineringstidens slut sammanträder en jury som utser tre kandidater till priset. Därefter vidtar en allmän omröstning där tävlingen avgörs.

Visst är det ett bra initiativ. Nu gäller det bara att hålla tummarna för tillräckligt många nomineringar, men det är väl som alltid svårt att slåss mot de stora drakarna :-)

Mer än ögat ser

Det är något visst med en riktigt bra saga, en skröna som drar en in i handlingen utan att man har möjlighet att värja sig. Det är så fantasygenren i många fall fungerar för mig. Jag har absolut inga problem med de fantastiska inslagen så länge själva sagan, själva handlingen fungerar. De senaste åren har fantasygenren varit fylld av böcker där huvudpersonerna är starka självständiga tjejer och där handlingen är förlagd till en miljö väldigt nära vår egen. Till skillnad från traditionell fantasy med killar i huvudrollerna och i en miljö snarlik den medeltida.

Mer än ögat ser av Melissa Marr är en ungdomsbok med den synska Aislinn i huvudrollen. Men Aislinn, kallad Ash, ser inte de döda, hon ser alver, feer och annat oknytt. För mig en ny vinkling av genren, som förlaget väljer att kalla paranormal romance. Det är oerhört lätt att dra paralleller till Twilightsagan av Stephenie Meyer, men det är tyvärr till Marrs nackdel. Mer än ögat ser är inte alls lika bra och likheterna är så många …

The Kings Speech

Vilken film! Jag förstår verkligen varför Colin Firth fick oscar för bästa manliga huvudroll. En enorm prestation, jag är djupt imponerad. Att spela en man som tar sin plikt på ett så stort allvar och lägger ner ett sånt enormt arbete på att överkomma sin svåra stamning kan inte vara lätt och Colin gör det med bravur. Det skar i hjärtat när man led med den blivande kungen. Och Jeffrey Rush ska vi inte glömma. Han är en otroligt duktig skådespelare och rollen som kungens talpedagog passar honom som handen i handsken.

Har du ännu inte sett The Kings Speech, gå och se den! Nu!

Söndagslänken

Det finns otroligt många spännande och intressanta bokbloggar där ute som är värda att uppmärksamma. En sådan är Boktimmen som i mina ögon är lite annorlunda. Läser och recenserar lite annorlunda böcker än många andra. Stort fokus på fantasy och historiska romaner, en blogg i min smak.

Tryckfelsnisse

Ja den där tryckfelsnisse, det är en stygg en! Jag irriterar mig ofta på hur han smyger sig in i de mest olämpliga sammanhang. Men ibland kan det blir ganska roligt också. Som i går när jag läste om den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Japan på Aftonbladets hemsida. Tyvärr hann de plocka bort rubriken innan jag tog en skärmdump för att visa er, men så här stod det:

[Japanerna] Vattenbombar ren i panik.

Va! Finns det renar i Japan? Och varför var den stackaren i panik? Och är det inte ojust att sätta in vattenkanoner mot ett stackars försvarslöst djur?

I själva texten stod det naturligtvis rätt: "Japanerna vattenbombar i ren panik." Det tog som sagt inte många minuter innan de tog bort rubriken, men jag hann att se den och fick mig ett gott skratt mitt i allt det sorgliga.

St Patricks Day

Grattis alla irländare och Sláinte! Idag är det St Patricks Day och hur firar vi ickeirländare det på bästa sätt. Tja, en god whiskey, en öl eller en bra bok är några förslag. Efter en liten inventering kunde jag glatt konstatera att jag faktiskt kände till fler irländska författare än det först verkade som.
Det är lätt att tro att irländsk litteratur mest handlar om nödår och lidande, och det finns naturligtvis, Roddy Doyles bok The Commitments som också blivit en väldigt bra film är ett utmärkt exempel på det. Chick-lit genren är väl representerad av Marian Keyes digra produktion och Maeve Binchys mysiga romaner hamnar lätt i feel-good facket i min bokhylla. Mer spännande är kanske deckarförfattarna Tana French och den produktive John Connolly. Inom fantasygenren är Eoin ColfersArtemis Fowl ett välkänt nytillskott medan CS Lewis (som faktiskt föddes i Belfast) Narniaböcker har älskats av flera generationer. Och när vi nu ändå är inne på den fantastiska litteraturen så ligger skräckg…

En hondjävuls liv och lustar

Bokcirkelbok på vårens ReadTreat är En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon. Denna åttiotalsklassiker kommer nu i nyutgåva. Uppenbarligen gjorde den stor succé när den kom, och sågs då som ett inlägg i den feministiska debatten, själv var jag 11 år gammal och missade den naturligtvis helt och hållet. Jag har däremot sett filmen med Roseanne Barr och Meryl Streep i huvudrollerna. En fantastiskt rolig film, så det var med ganska stor förväntan jag började läsa.

Boken handlar om den alldagliga och klumpiga Ruth. Hon är gift, har två barn, hund, katt och en vacker villa. Livet verkar perfekt fram till den dag maken lämnar henne för skira romantiska författarinnan Mary Fisher. Livet slås i spillror och Ruth bestämmer sig för att hämnas. Hon bränner ner huset och dumpar de två barnen samt hund och katt hos maken och älskarinnan. I boken heter maken Bobbo! det kan väl inte en vuxen karl heta! Det är ju namnet på en hund eller ett tecknat troll. I filmen heter han Bob, jag undrar om han ve…

Läskondis på Norgården

Läskondis - vilket underbart ord! Jag ser framför mig ett litet café där inredningen går i 50-tals stil. En jukebox i hörnet spelar musik på låg nivå, disken är full av tigerkakor, jitterbuggar och annat gott. Längs väggarna står bokhyllor fyllda med böcker och du kan sitta där och läsa och läsa och läsa utan att någon kör iväg dig för att du bara beställt en kopp te och en kaka. Underbart!

Men, i verkligenheten är det ett koncept som det lokala skol-/ folkbiblioteket i mina gamla kvarter hemma i Uddevalla ordnar. På Norgården fungerar biblioteket som skolbibliotek på dagtid och som ett vanligt bibliotek för oss vanliga dödliga övrig tid.

I vår ordnar Norgårdens skolbibliotek Läskondis vid följande tre tillfällen:

Stefan Bergendahl berättar om Herrestad (mina gamla hemtrakter). Tisdag 22 mars kl 18.00 Lina Antonsson pratar om olika målningstekniker. Utställning av Linas akryl- och akvarellmålningar. Onsdag 13 april kl.18.00 Bibliotekspersonalen ger boktips från våra grannländer. Tisdag…

Låna eller äga - det är frågan

När man surfar runt bland alla fina bokbloggar på nätet så inser man att svenska folket måste vara väldigt flitiga biblioteksbesökare. De lokala biblioteken höjs till skyarna och skammens rodnad lyser på många kinder när de berättar om lån som gått över tiden och böcker som måste lämnas tillbaka.

Det är då jag inser att jag inte satt min fot på det lokala biblioteket sedan jag gick ut gymnasiet och det är bara att erkänna, det är länge sedan! Nu är det mina kinder som färgas rosa av skam. Vi har ett fint bibliotek och idén och institutionen (kan man säga så) är fantastisk, men... Jag gillar att äga böcker, så enkelt är det. När jag läst en bra bok vill jag ställa in den i bokhyllan för att kunna plocka fram den vid ett senare tillfälle. I ärlighetens namn läser jag väl inte om böcker särskilt ofta, det kommer ju hela tiden så många nya intressanta titlar. Men jag vill ha möjligheten, och det händer någon gång då och då.

Jag önskar det fanns något annat sätt jag kunde stödja mitt lokal…

Söndagslänken

Söndag igen. Det har varit en minst sagt omtumlande helg med influensa (stackars mig!), längdskidor och skidskytte (hurra!) och en fruktansvärd jordbävningskatastrof i Japan. Mina tankar går naturligtvis till alla de drabbade och en våg av otillräknelighet sveper genom mig. Vad kan man göra för att hjälpa? Ingenting känns det som... Det är bara att vänta och se just nu, vi lär väl få veta vad vi kan göra, om vi kan göra något.

Jag funderar lite på vilka japanska författare jag känner till och inser att de inte är så många, Oe som fick nobelpriset är ju ett namn jag minns och Murakami har man ju knappast kunnat undgå att höra talas om, men ingen av dem har jag läst även om jag tänkte följa P1 bokcirkel som börjar den 21 mars i vår och läsa Fågeln som vrider upp världen.

Dagens söndagslänk har ingenting med ovanstående att göra utan är i all sin enkelhet en rekommendation till en mycket bra bokblogg. Den blogg som var den första jag fastnade för och som jag följt i några år nu. Bokhora…

ReadTreat-cirkel

Nu ska alla deltagare på vårens ReadTreat ha fått bokcirkelboken hem. Det blir En hondjävuls liv och lustar av Fay Weldon som kommer att diskuteras. Det är Massolit förlag som ger ut en nyutgåva av boken som kom ut första gången 1983.

Själv har jag aldrig läst den, men däremot sett filmen från 1984 med Roseanne Barr och Meryl Streep i huvudrollerna. En underbar film. Det är ett tag sedan jag såg den nu, men jag minns att jag tyckte om den och skrattade gott flera gånger. Rosanne gör rollen som den hämdlystna försmådda frun med bravur. Jag ser mycket fram emot våra diskutioner runt Ruths (den försmådda hustrun) reaktioner och aktioner för att hämnas på sin man och hans nya kärlek, den vackra Mary.

I samband med nyutgivningen av En hondjävul passar Massolit på att ge ut Fay Weldons självbiografiska Auto da Fay. Den nu åttioåriga damen har genom åren visat upp en vass penna och sällan vikt undan för känsliga ämnen. Ska bli kul att läsa den i samma veva.


Massolit har en spännande utgivning…

Från det femtonde distriktet

Att läsa novellsamlingar är speciellt. Man kan inte bara plocka upp en bok och läsa den från pärm till pärm. Man måste vila i de olika historierna, ta en paus mellan dem och landa. Mavis Gallants novellsamling från det femtonde distriktet är fylld av starka historier. Historier så omfångsrika att det känns som man läst en hel roman efter bara trettio sidor.

Samtliga historier i boken handlar om människor i ett Europa i förändring. Vi möter polska flyktingar i Paris, en tolvårig italienska som arbetar som nanny åt en engelsk familj i Italien, krigsfångar som försöker anpassa sig till livet efter kriget, en mamma i ungern som skriver brev till sonen som emigrerat till Glasgow och många fler. Det är starka berättelser om vilskan själar i efterkrigstidens Europa. Boken utspelar sig i Italien, Frankrike, Ungern och Tyskland. Till synes helt skilda länder, men med liknande människoöden. Vilsna människor är lika vilsna överallt, bara på lite olika sätt.

Historierna i femtode distriktet är s…

Okända väsen

Någonstans läste jag baksidestexten till Tracy ChevaliersOkända väsen i höstas och tyckte att det lät som en intressant bok. Enligt utsago skulle den baseras på en sann historia och handla om två kvinnor i 1800-talets England som tillhörde föregångarna bland fossilletarna trots att de på grund av sitt kön inte kunde bli en del avde etablerade vetenskapliga kretsarna. När jag väl fick boken i min hand kunde jag bokstavligt talat inte släppa den ifrån mig. De båda kvinnornas liv fascinerade och trots den smutsiga och vetenskapliga delen av texten (att leta fossil var både smutsigt, kallt och inte helt ofarligt visar det sig) så är texten spännande. Jag sträckläste den.

Boken handlar om Mary Annings, en ung flicka i Lyme Regis som hjälper till att försörja sin familj genom att leta fossil, kurioser som hon kallar dem, på stranden, putsa dem och sälja dem till samlare och turister. I denna avkrok slår sig de tre ogifta systrarna Philpot sig ner. Den ena gör succe inom stadens socitet, den…

Bokmalen - årets andra träff

Igår träffades bokmalen för andra gången i år för att cirkla böcker, äta gott och prata. Två av tjejerna var nyss hemkomna från Afrika och hade många spännande historier om lejon, leoparder, elefanter och burkräkor att berätta. Dessutom hade de båda en oförskämt vacker brun färg i ansiktet. Vi var inte ett dugg avundsjuka... (någon som tror mig?)

I alla fall så serverade Gunilla goda pajer och gott vin och kvällen blev som vanligt riktigt trevlig. Vi bytte böcker med varandra och nästa cirkelbok Mrs Dalloway av Virginia Wolf delades ut. Dessutom pratade vi om följande böcker:

Skendöd av Tess G
Smaken av Muriel Barbery
Miss Mary Bennetts självständighet av Colleen McCullugh
Höstoffer av Mons Kallentoft
Okända väsen av Tracy Chevalier
Rov av Sharon J Bolton
Finn din energikod av Sanna Ehdin
Nattvandraren av Andrew Taylor
Hope av Lesley Pearese
Vintervålnader av Kate Mosse
Systrarna på Liseberg av Emely E Nonnen
Arcadia Falls av Carol Goodman
Öppen grav av Kjell Eriksson

En salig blandni…

Flaskpost från P

Det är någonting med ordet flaskpost som får det att klicka till i mig. Det är så lockande, doften av äventyr omger ordet och tankarna svävar bort mot sjörövare och att vara strandsatt på en öde ö. Vilket jag, det måste tilläggas, inser inte alls är så kul i verkligheten, men i diktens värld...

Så  bara titeln gjorde mig positivt inställd till Flaskpost från P av Jussi Adler-Olsen. Att karln dessutom är dansk gör inte saken sämre. Just nu ligger danskarna högt på min lista. Många bra författare och skådespelare har sett dagens ljus i vårt södra grannland. Så förväntningarna var höga när jag tog mig an denna kriminalroman som dessutom fick Glasnyckeln som Skandinaviens bästa kriminlaroman 2010.

På ytan är det här en vanlig deckare. Vi möter kriminalinspektör Carl Mörck som gjort sig mer eller mindre omöjlig på jobbet och skuffats ner i källaren som ansvarig för avdelning Q, en avdelning som arbetar med gamla olösta fall, sk cold cases. Till sin hjälp har han sin assistent Assad, en mus…

Söndagslänken - del 3

Dags för ytterligare en söndagslänk. Den här gången är det den, ganska, nystartade internetbokhandeln Fritz  Ståhl som är i fokus. För mig är det en ny bekantskap och jag har ägnat några timmar åt att surfa runt på sidan. Jag gillar layouten och sidan är lättnavigerad. Dessutom har de en alldeles egen struktur med ett nytänkande i avdelningarna. Här finns en bokbuffé, böcker per ämne, bokpanelen tipsar mm. Dessutom känns de ovanligt sympatiska eftersom en del av intäkterna går till projekt i Honduras som hjälper barn i fattiga slumområden att lära sig läsa. Behjärtansvärt!

Jag tillhör dem som köper 98% av mina böcker i internetbokhandlar, ofta beroende på att jag fått tips på böcker som helt enkelt inte finns i min lokala bokhandel, men även av ekonomiska skäl, priserna skiljer sig ofta ganska mycket åt. När det gäller Fritz  Ståhl har jag ännu inte hunnit handla hos dem och kan därför inte uttala mig om saker som prisbild (har inte jämfört med mina vanliga källor ännu), leveranstider…

Smycket - en liten pärla!

Med febersåsig hjärna har jag svårt att fokusera riktigt på det skrivna ordet, tack och lov för talböcker säger jag bara. De är min räddning, inte bara i bilen till och från jobbet, utan även då i sjuksängen.

Smycketav Guy de Maupassant är en underbar lite novell som jag måste säga att jag inte minns om man fick läsa i skolan, men det borde man ha gjort. Vilken liten pärla! Den handlar om den vackra men fattiga Mathilde som tycker sig vara skapt för ett helt annat liv än det hon lever. Hon vill gå på fina fester, klä sig vackert och uppvaktas av rika herrar. Nu är det inte hennes lott i livet utan hon gifter sig med en enkel notarie. Livet ter sig ovanligt trist och tråkigt. Så en dag har maken, för att göra sin hustru glad, lyckats komma över en inbjudan till en stor fest. Men hon blir inte glad, hon har ju inget att ta på sig, och inga smycken... Hur som haver, en snäll väninna lånar ut ett diamanthalsband och de går på festen som visar sig bli precis så underbar som Mathilde förestä…

Cap Esterel

Tema för årets Bokmässa i Göteborg är tyskspråkig litteratur. Till min skam upptäckte jag vid en genomgång att jag inte kunde komma på en enda tysk författare eller ens en bok som utspelade sig i Tyskland. Alltså, bortsett från de obligatoriska klassikerna man var tvungen att ta sig an i skolan.

Men nu har jag läst Cap Esterel av Tanja Langer, ett av Tysklands nya stjärnskott på författarhimlen och en del i den litterära strömning som kallats Fräuleinwunder, en grupp kvinnliga författare som slagit igenom stort.

Cap Esterel handlar om tre personer, Michael - en ung arkitekt som unnar sig några veckor på franska Rivieran, Elisabeth - som var Michaels stora kärlek samt Hélèn som är på semester med sina två barn. Man får växelvis följa deras öden och sakta klarnar bilden av hur de hänger ihop, nästan. Alltså, det här är ingen lätt bok. Jag är ännu inte säker på att jag förstått allt.

Det är en tunn liten bok, men mycket innehållsrik. I korta kapitel, ibland bara några rader långa, framt…

Jag vägrar dö nyfiken...

... är en riktigt bra titel. Jag gillar den jättemycket och har gått och sneglat på Babbens bok hela hösten utan att handla den. Försökte få bokcirkeln att läsa den, men alla andra hade redan läst och gillat den. Suck! När jag så fick chansen att lyssna på Babbens inläsning av sin egen bok passade jag på. Och det är jag glad för. Den är riktigt bra och i min värld ännu bättre som ljudbok. Babben har en underbar röst som med sin lite djupa altton är härlig att lyssna på.

Jag vägrar dö nyfiken är inga memoarer, vilket jag tror mig ha läst någonstans. Men den är mer utlämnande och naken än många andra böcker jag läst. På sitt oefterhärmerliga sätt berättar Babben de mest personliga saker, i och för sig alltid med en glimt i ögat som tar lite udden av det, men ändå. Hon är så utlämnande både när det gäller sin hälsa, sin vikt, sin skiljsmässa, dotterns problem i skolan, sina brister som förälder och samtidigt oerhört inspirerande när det gäller att ta tag i just dessa frågor och jag känner…

Vintervålnader

Vintervålnader av Kate Mosse är en liten bok, bara 219 sidor, med stor text. En fin liten bok som är lättläst både grafiskt och innehållsmässigt. Kate har ett språk som skapar tydliga bilder och som engagerar.

Boken utspelar sig under åren strax efter första världskriget, Freddies storebror George försvann under kriget vilket Freddie haft svårt att acceptera. Något som till stor del beror på föräldrarnas totala ointresse för sin kvarvarande son. Efter år av mental kolaps ger han sig ut på en resa i Frankrike där han mitt i smällkalla vintern kör av vägen och förstör bilen. I väntan på bärgning tar han in på ett pensionat i en liten by. Det visar sig vara en stor fest i byn samma kväll och Freddie bjuds in. På festen möter han den vackra Fabrisse som genast slår an en sträng i hans sargade hjärta och de får omedelbar kontakt. Morgonen därpå vill han träffa henne igen men ingen i byn verkar veta vem hon är, och inte hade de sett honom heller på festen.

Det är en bok om sorg, men också o…