Fortsätt till huvudinnehåll

The Night Circus

Det här måste vara det svåraste inlägg jag skrivit på länge. The Night Circus av Erin Morgenstern är så fantastiskt bra att jag är rädd att försöra min och kanske er läsupplevelse genom att försöka sätta ord på mina tankar och känslor runt boken. Det är en så annorlunda bok. Magisk.

Under slutet av 1800-talet blir Le Cirque des Rêves, drömmarnas cirkus, en internationell succé. En svart och vit cirkus, öppen från solnedgång till soluppgång, som lockar och förför dem som besöker den. Och i händelsernas centrum finns de unga magikerna, Celia - illusionistens dotter, och Marco - trollkarlens lärling. På sina mästares befallning snärjs de in i en tävling där de tvingas mäta sina krafter och fantasins gränser. En tävling som bara kan sluta på ett sätt...

Historien kan låta enkel, men det är så långt från sanningen man kan komma. Ms Morgenstern är en fantastisk författare och med sina ord väver hon ett nät som suger in en i handlingen. Hennes vackra språk målar bilder som får mig att vilja vara med. Jag vill vara där. Vara en av dem.

"The circus arrives without warning.
No announcements precede it, no paper notices on downtown posts and billboards, no mentions or advertisements in local newpapers. It is simply there, when yesterday it was not."

I amerikanska medier beskrivs boken som en blandning av Harry Potters magiska berättelser och Twilightsagans förbjudna kärlekshistoria och de är rörande överrens om att The Night Circus kommer att bli en succé och jag är benägen att hålla med. Det är därför inte konstigt att filmbolagen just nu slåss om rättigheterna till manuset. Tanken på att den här underbara boken ska bli film skrämmer mig. Och lockar på en gång. Det är fantastisk historia och bildspråket så vackert, men det krävs rejält känsliga händer för att inte förstöra historien när den ska appliceras på filmduken. Jag bävar, och lockas.

Det här är Erin Morgensterns debutbok och jag lovar att jag kommer att se till att vara först i kön när nästa bok kommer ut. Hon beskriver själv sin nya bok som inspirerad av film noir med anslag av Alice i Underlandet. Magisk på samma sätt som The Night Circus men med art decoinslag förlagd till 1930-50-talet. Jag längtar!

The Night Circus kommer ut på svenska i mars/april på Norstedts förlag.


Betyg: *****
Antal sidor: 387

Förlag: Harvill Secker

Läs mer:
Good Reads
CNN
Bokmalens tidigare inlägg
Provkapitel

Kommentarer

 1. Underbart att så många säger att den är bra för jag va just på biblioteket och lånade den så jag kan inte vänta tills jag kan börja läsa den! :)

  SvaraRadera
 2. Lyckliga du som har den läsupplevelsen kvar. Jag är lite avundsjuk.

  SvaraRadera
 3. Den verkar ju hur bra som helst!

  SvaraRadera
 4. Åh, jag har suttit och googlat The Night Circus för att läsa allt fint som finns om den. Läste ut den igår och kan inte riktigt släppa den. Skrev en mycket lyrisk recension av den på bloggen. Lite lustigt att du också skriver att du ville vara där. Jag hade hela tiden känslan av att vilja flytta dit, leva där.

  Mvh
  Överdrivet lyrisk bokmal.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …