Fortsätt till huvudinnehåll

PD James tar sig an Jane Austen

Det är dags att glädja alla PD Jamesfans där ute. Den 91-åriga damen är still going strong och kommer ut med en ny bok lagom till jul. Den här gången har hon tagit sig an en Jane Austen klassiker, författarens egen favorit Stolthet och fördom. Efter att i flera år funderat på vad som hände sedan, efter Elizabeth och Darcys bröllop har hon ägnat de två senaste åren åt att skriva en fortsättning.

"Jag kunde helt enkelt inte låta bli", säger Ms James. "Det var underbart att få kombinera mina två passioner, mord och Jane Austen. Men jag kommer aldrig mer att göra om det." Det var uppenbarligen ett gediget arbete som krävdes för att få alla fakta och tidstypiska detaljer rätt.

Death Comes to Pemberlay som den nya boken heter inleds, som sig bör när det är Ms James vi talar om, med ett mord. Det är oktober 1803 och släkt och vänner har samlats hos Elizabeth och Darsy för den årliga höstbalen när en vagn i full karriär kör in på gården. Ut stormar Lyda Bennet Wickham, Elizabeths syster förtvivlat ropande att hennes make dödats. Man ger sig genast av för att undersöka vad som kan ha hänt. Enligt Ms James själv utspelar sig nu en klassisk detektivhistoria där vi får följa alla karaktärerna under utredningens gång.

Boken kommer ut i England i november. Lagom för tomten att plocka upp och lägga i julklappssäcken. För vad kan vara en bättre julklapp än en kombination av PD James och Jane Austen? Hörde du det tomten?

Läs mer:
Washington Post
The Globe and Mail

Kommentarer

 1. Tack för tipset, låter väldigt spännande!

  SvaraRadera
 2. Det här låter ju bara för bra för att vara sant. Underbart!

  SvaraRadera
 3. Ja visst låter det lite för bra för att vara sant. Men det är det. Sant alltså. Och som sagt, käre tomten....

  SvaraRadera
 4. "Böcker som samtalar. Intertextualitet, dialog, covers och kärlek" heter en bok som jag nyss gav ut på BTJ förlag. Där finns många exempel på författare som diktat vidare på Jane Austens protagonister, men denna godbit missade jag. ASCH!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …