Fortsätt till huvudinnehåll

Mystiska Milla

Mystiska Milla och jordgubbsgiftet är den fjärde boken om det lilla spöket Millas öden och äventyr. Den här gången beger hon sig till Spanien tillsammans med sin farbror Torres Damast som i sin ungdom var tjurfäktarskynke. De flyger efter textilfabrikör Mysac som tagit med sig familjen och hunden Grymma Gräll till Spanien där han hoppas få sälja en stor order tjurfäktarskynken.

Väl framme går Milla på konstmuseeum och får möta storheter som Dali och Picasso. När det sedan är dags för den stora tjurfäktningen ser Milla till att få en stund ensam med tjuren Fedo som är väldigt konfunderad över den lilla trasan som kommer och stör honom. Något liknande har han aldrig sett tidigare. Milla försöker förklara för Fedo hur farlig den här dagen kommer att vara för honom men han verkar inte förstå. När det är dags för den stora tjurfäktningen blir det en upplevelse de sent kommer att glömma och allt beror naturligtvis på Milla.

Författarna behöver ingen närmare presentation. Det är den inte helt okända norska duon Unni Lindell och Fredrik Skavlan som än en gång slått sina påsar ihop och skapat ett nytt äventyr om Milla och hennes spökkompisar. Unni måste vara en av Norges mest produktiva författare med drygt fyrtio utgivna böcker. Mest känd är hon nog som krimminalförfattare även om hon gett ut flera barn och ungdomsböcker. Att Skavlan från början är illustratör är knappast lika känt som att han är en av dagens bäst betalda programledare. Teckningarna i Mystiska Milla är enkla, rena och lite naiva i sin framtoning, men jag gillar dem. Och Milla är så söt med de små tofsarna på sitt lakanshuvud.

Det här är som ni säkert förstår egentligen inte en bok för vuxna utan en bok för barn mellan 6-9 år, men jag älskade den. Det är en härlig historia med läckra teckningar. Och utan att vara alltför pedagogiskt övertydlig lär den ut en hel del om Spanien och det får mig att längta tillbaka. Inte till själva tjurfäktningarna som naturligtvis är ett fruktansvärt djurplågeri, men Spanien är så mycket mer än det och det tycker jag Unni får fram på ett bra sätt. Det är en liten skatt som kommer att pryda sin plats i bokhyllan och plockas fram när man vill njuta av historien, tillsammans med ett litet smultron eller alldeles alldeles på egen hand.

Betyg: ****
Antal sidor: 162

Förlag: Piratförlaget

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …