Fortsätt till huvudinnehåll

Mitt i läsningen

Som vanligt befinner jag mig mitt i läsandet av inte en, inte två utan (minst) tre böcker på en gång och det är härligt och lite frustrerande på samma gång. Man får njuta av många olika historier på en gång, samtidigt som det tar längre tid att läsa färdig varje historia.

På badrummet (det låter mycket finare än toaletten eller hur ;-) ligger En liten smula underbar av Dawn French, denna underbara engelska komedienne. Den här historien handlar om en helt vanlig engelsk familj där vi får inblick i livet hos mamma Mo, snart femtio och psykolog. Dottern Dora som precis går ut skolan och ligger i ständig kamp med mamman och livet i största allmänhet. Den unga sonen Peter beter sig som om han var Oscar Wild reinkarnerad och faller handlöst för mammans manlige praktikant. Det är en härlig och dråplig historia som får mig att le åtskilliga gånger. På ett mycket skickligt sätt gestaltar Dawn French de olika personernas röster och inre tankar.

I bilstereon snurrar nu Umberto Ecos senaste roman, Begravningsplatsen i Prag och det är sannerligen ingen sympatisk huvudperson vi mött hittills. Han är vulgär, fördomsfull och har gett sig på alla från judar till tyskar, fransmän och italiernare. Dessutom ger han just nu, i slutet av första cdn, intryck av att vara schitzofren, allra minst. Eller??? Underligt verkar det i alla fall. Nåja, Björn Granath får göra mig sällskap ett tag till innan jag tycker till om skivan.

I sängen, soffan och alla andra ställen just nu slår jag följe med Erin Morgenstern i hennes underbara The Night Circus. Vilken bok. Jag kan inte släppa den. Den trollbinder och fascinerar. Den är så annorlunda. Så magisk. Jag vill veta hur det går, samtidigt som jag inte vill att boken ska ta slut. Ett litet dilemma det där. Och för första gången på evigheter så lägger jag märke till datum och årtal som inleder de olika kapitlen. Jag  vill ha koll, vill hänga med och ha fullt klart för mig när de olika händelserna äger rum. Jag kan inte minnas när det hände senast. Jag brukar inte bry mig om just den detaljen.

På köksbordet, till frukost och kvällsmat slår jag följe med John Grisham. Hans senaste bok handlar om en dödsdömd man och kampen för att få honom fri. Spännande än så länge. Återkommer med tankar runt samtliga böcker när de är slutlästa.


Kommentarer

 1. Jag har en liten award till dig och din blogg. Jag kikar ofta in hos dig och jag vill gärna rekommendera din blogg till andra.

  Här kan du hämta awarden:
  http://www.bokbrus.se/2011/10/jag-ar-sa-glad/

  mvh
  Pia på www.bokbrus.se

  SvaraRadera
 2. Jag är också rätt splittrad just nu, men mest för att jag har för lite lästid.

  SvaraRadera
 3. Tack snälla Pia utmärkelsen värmer verkligen. Nu får jag ett inte helt lätt arbete att försöka välja ut fem stycken härliga bloggar att skicka vidare till.

  Och tack själv för en fin blogg, jag brukar använda Bokbrus när jag behöver bra ljudbokstips.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …