Fortsätt till huvudinnehåll

Julia

Den största kärlekssagan av dem alla, den om Romeo och Julia ligger till grund för danska Anne Fortiers roman Julia. Skickligt väver författaren samman nutid med händelser som utspelas i 1300-talets Siena.

När moster Rose dör delas arvet på ett till synes orättvist sätt mellan tvillingsystrarna Julia och Janice. Den vackra, populära och världsvana Janice ärver huset och alla tillgångar medan den tillbakadragna och lite alldagliga Julia bara ärver ett brev. Men det är naturligtvis inte vilket brev som helst utan ett brev som för henne ut på en resa till Siena i Italien. Det blir en resa fylld av faror och äventyr. I Siena stöter Julia på ledtråd efter ledtråd som leder henne allt närmare svaret på gåtan: Är hon verkligen släkt med unga Giulietta vars tragiska kärlekshistoria ligger till grund för en av världens mest kända tragedier?

Julia är en spännande romantisk saga som på ett skickligt sätt för samman medeltid och nutid med dofterna av den italienska kulturen som en extra krydda. Det känns inte särskilt riskfyllt att påstå att det här är en bok som kommer att sälja i miljoner exemplar

Jag gillade den här boken men när den "elaka" tvillingsystern plötsligt dyker upp i Siena och de två, som tidigare varit som hund och katt, plötsligt är bästa vänner och söta systrar som ställer upp för varandra i vått och torrt skorrar det illa inom mig. Jag får inte ihop det riktigt, men det är verkligen ingen stor sak att hänga upp sig på. Det här är en bladvändare från första till sista sidan.

Betyg: ****
Antal sidor: 485

Förlag: Albert Bonnier

Andr asom köst boken:
Breakfast book club
Boktokig

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …