Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt spännande deckarprojekt

 Redaktören för den amerikanska deckartidskriften Strand Magazine bjöd in 26 av världens främsta deckarförfattare till ett once-in-a-lifetime projekt. Varje författare fick ganska lösa instruktioner om vad just "deras" kapitel skulle handla om. Resultatet blev No rest for the dead.

No rest for the dead handlar om Christopher Thomas, curator på San Franciscos konstmuseum, som mördas. Efter att under flera år ha stått ut med sin skitstövel till karl blir hans hustru genast misstänkt för brottet. Hon fälls och avrättas. Tio år senare går polisen Jon Nunn fortfarande och grubblar på fallet. Nu är han övertygad om att fel person dömts som skyldig. Han kallar samman alla personer som var inblandade i fallet för att en gång för alla försöka ta reda på sanningen.

Det låter som ett ganska ordinärt upplägg för en kriminalroman. Det nya är ju naturligtvis att så många framstående författare valt att skriva var sitt kapitel i ett gemensamt projekt. En av de deltagande författarna tyckte att det allra svåraste med projektet var att inte veta vad de andra skrivit i sina kapitel. Det gjorde personporträtten svåra.

Den inte helt okända (!) David Baldacci utlovar i sitt förord ett rafflande slut och menar att den som påstår sig ha kunnat gissa sig till slutet ljuger. Något som de första recensionerna intygar enligt artikeln i DN.

Deltagande författare:
David Baldacci (förord)

Jeff Abbott, Lori Armstrong, Sandra Brown, Thomas Cook, Jeffery Deaver, Diana Gabaldon, Tess Gerritsen, Andrew F. Gulli, Peter James, J A. Jance, Faye Kellerman, Raymond Khoury, John Lescroart, Jeff Lindsay, Gayle Lynds, Philip Margolin, Alexander McCall Smith, Michael Palmer, T Jefferson Parker, Matthew Pearl, Kathy Reichs, Marcus Sakey, Jonathan Santlofer, Lisa Scottoline, R L Stine och Marcia Talley

Kommentarer

  1. Ah a det låter ju ytterst intressant :) Älskar sånt här.

    SvaraRadera
  2. Jag är extremt nyfiken på den här boken och det lär inte dröja särskilt länge innan jag trotsar mitt köpförbud och beställer efter ett ex :-)

    SvaraRadera
  3. Ja, visst är det svårt att låta bli. Men jag ska hålla ut, i alla fall till efter semestern i augusti. Läshögarna tenderar att anfalla mig som det är. Ska bli spännande att läsa den första recensionen. Undrar vem som blir först?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …