Fortsätt till huvudinnehåll

Fynd hos Viveca Lärn

I veckan stod en annons i Lysekilsposten att Viveca Lärn skulle sälja och signera böcker vid Slussen på Orust under lördag och söndag. Då väderprognosen lovat regn tänkte jag att en liten utflykt vore trevligt. Jag plockade fram annonsen med vägbeskrivning och begav mig av. Rakt ut på landet. Jag som trott att det var på förlaget i Slussen blev smått överraskad när det visade sig vara hemma hos Viveca och att det inte bara såldes böcker utan även möbler och annat smått och gott. Förklaringen kom senare i GP, en ryggskada har gjort att hon måste sälja sitt älskade sommarhus. Trädgården har blivit en börda i stället för en glädjekälla.

Till min stora glädje gjorde jag två fynd. Jag minns än i dag hur mycket jag gillade Vad händer om man vänder på Paris med Tekla Tedin i huvudrollen. Och jag hittade den, med orginalomslag! Fantastiskt. Inte de moderna omslagen från nytrycket utan så som de såg ut när jag läste dem för 20 år sedan. Det fanns bara ett ex av varje, men det räckte ju för mig.

Jag är naturligtvis helt fel målgrupp för de här böckerna idag, men ändå kan jag inte låta bli att njuta av de första kapitlen med en gång. Igenkännandet skickar mysrysningar genom kroppen. Mitt minne när det kommer till barndomen är inte det bästa alla gånger, men en del saker sticker ut och när det gäller läsning måste just Vad händer om man vänder på paris ha gjort intryck på mig, för den minns jag än idag. Jag minns också att jag läste Astrix, Kittyböcker, Tvillingdeckarna och Godnatt mister Tom. En salig blandning, men det är precis så läsning ska vara. Blandad, varierad, underhållande och minnesvärd.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …