Fortsätt till huvudinnehåll

Tuppen och havet

Ibland har jag svårt att avgöra om saker och ting kommer i skov för att de är inne just nu eller om de bara råkar hopa sig hos mig av en tillfällighet. För ett tag sedan var det vampyrer, på senare tid har det varit vampyrer och böcker som utspelar sig i Frankrike eller Barcelona. Men det som hållit i sig längst, rent tidsmässigt är nog ötrenden. Böcker som utspelar sig på öar. Det började, för min del, men Viveca Lärns böcker om Saltön. Vi har Viveca Steens böcker från Sandhamn och Johan Teorins böcker från Öland. Men mina favoriter är nog Ann Rosmans Marstrandsböcker. Det är något med öar, havet, det tuffa klimatet och hur det formar människorna som bor där som lockar mig.

Nu senast var det Sara Paborn och hennes bok Tuppen och havet som lockade. En bok om en äldre man som flyttat ut på en liten ö i skärgården med bara ett femtiotal invånare. Där planerar han att leva i lugn och ro och, av någon outgrundlig anledning, bygga en kåta på tomten. Men, han störs av den nyinflyttade grannens tupp. Varje morgon vid fyratiden börjar den vackra sydamerikanska tuppen gala och fortsätter tills det är helt ljust. Mannen blir helt galen och livet stannar upp.

När så hans dotter och hennes käreste flyttar ut till ön över sommaren engagerar mannen dem i en plan för att göra sig av med tuppen. Efter en hel del planerande kommer man fram till att det bästa vore att fånga den vita spökminken som huserar på ön och släppa in den till tuppen. Förhoppningsvis kommer han att döda tuppen.

Det här är Sara Paborns andra bok men den första jag läser. Och jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den. Historien är egentligen ganska dråplig och karaktärerna tydligt och målande beskrivna, men något saknas. Jag får ingen känsla för dem. De engagerar mig inte. Jag är ganska ointresserad av hur det ska gå för dem och framför allt hur det ska gå för tuppen. Käre far delade i mångt och mycket mina intryck av boken, men han tyckte även att den var lite väl skruvad.

Betyg: **
Antal sidor: 306

Förlag: Brombergs

Kommentarer

  1. Du har iallafall lyckats få mig så intresserad att jag vill läsa Tuppen och Havet :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …