Fortsätt till huvudinnehåll

Syster Varg

Så här i sommartider får man hjälpas åt lite grann, och idag har vi hjälp av Jarl och Gunilla som läst Syster Varg av Annette Skåhlberg med illustrationer av Katarina Dahlqvist. Det här är en bok som enligt baksidestexten vänder sig till barn som är 8-12 år. Det handlar om Sandra som är med sin familj i skogen för att plocka bär. Plötsligt har hennes tvillingsyster Thea försvunnit och hur mycket de än söker kan de inte hitta henne.


En dag sex år senare knackar polisen på hemma hos Thea. De har funnit henne springande naken i skogen. Eftersom de är så lika så trodde polisen att det var Sandra. De var mycket irriterade på föräldrarna som lät henne springa runt ensam, naken i skogen. När de ska lämna över henne sparkas, klöses och bits hon.

Men familjen förstår att det var Thea som kommit hem, men att hon kände inte igen dem utan snarare var rädd för dem. Hon gnällde, morrade och ylade. Sandras morbror är psykolog och kommer för att hjälpa dem. Hela familjen försökte anpassa sig så att Thea ska känna sig trygg. Alla flyttar in i Sandras rum. Där sover de, äter de och härmade vargar så gott de kan.

Sandra och hennes kompis Klara tycker synd om Thea och tar med sig henne till skogen och vargarna. Aldrig kunde de drömma om det som sedan skulle hända...

Boken är mycket spännande och välskriven och man vill verkligen få veta vad som kommer att hända. Temat är gammalt men har här lagts in i modern tid. Dessutom tas aspekten med vargjakt upp.I boken visas att kärlek, förståelse och tålamod kan förändra en människa. Det är en mycket stark bok som väcker många känslor. Vi tror att ålder 8-12 år är fel. Den passar nog bättre på mellanstadiet – d v s från 11 år.

Betyg: ***3+

Bokförlag: Sagolikt förlag

Kommentarer

  1. Har läst denna : ) och bokpratat om den för åk 6. Så ni är inne på rätt spår vad gäller ålder.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …