Fortsätt till huvudinnehåll

Skagen!

Nyss hemkommen efter ett par underbara dagar på segelbåt i Skagen i Danmark måste jag säga att det är lite konstigt att denna fantastiska ort med dess miljö och dramatiska historia inte inspirerat fler författare.

Att det speciella ljuset gjorde en grupp konstnärer trollbundna i slutet av 1800-talet och resulterade i en mängd fantastiska målningar är väl allmänt känt. Själv är jag mycket förtjust i Hipp hipp, St Hansbålet och den underbara målningen av P.S.Kroyer som porträtterar hans hustru som sitter i trädgården och läser.

Och som sagt, Skagens fantastiska miljö och historia borde kunna inspirera till dramatiska och spännande berättelser. Men på rak arm kunde jag bara dra mig till minnes en enda bok där någon del utspelas just här och det är Henning Mankells Mannen som log, där Kurt Wallander vankar längs stranden i Skagen. En sökning på nätet visade dock på ytterligare två romaner med Skagenanknytning; Där två hav möts av Marie-Louise Jensen och Sundborn eller dagar av ljus av Philipe Delerm.


Där två hav möts handlar om Marianne som lovar sin mor på hennes dödsbädd att ge sig av från hemmet i den Engelska industristaden för att bege sig till Danmark och Skagen för att leta efter sin far, fiskaren med det gyllene håret, Lars Christensen.Resan blir lång och farlig och det är med hjärtat i halsgropen som Marianne går ombord på fiskebåten som ska ta henne rakt in i det okända.

Sundborn eller dagar av ljus utspelar sig i slutet av 1800-talet. Kring målaren Carl Larsson och hans hustru Karin har en krets av skandinaviska konstnärer samlats, lockade av det berömda ljuset. De franska impressionisterna har nyligen upptäckt trakten. Nu är August Strindberg där med sin familj, Søren Krøyer, Christian Krohg... Dagarna är fyllda av fest och arbete. För den unge Ulrik Tercier representerar nordborna själva livsglädjen, passionen. När gruppen bryter upp från Grez-sur-Loing följer han med till Skagen i Danmark - och till Sundborn, Carl Larssons vackra hem i Dalarna.


Båda böckerna är nyheter för mig men har hamnat på önskelistan.

Kommentarer

  1. En av mina favorittavlor! Hade en inramad plansch i min första lägenhet, men maken är inget skagenfan, så nu finns den inte uppe. Någon gång när jag får ett bibliotek ska den upp igen. Drömma kan man alltid!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …