Fortsätt till huvudinnehåll

1 - 3 böcker blir det

Så var det dags för en ny jerka. Denna gången undrar Annika hur många böcker man läser per vecka och i vilket format. Av svaren att döma verkar det som om de allra flesta läser ett par tre böcker i veckan och jag kan bara instämma. En "normal" vecka läser jag två till tre böcker, men det har naturligtvis väldigt mycket med tjocklek och arbetsbörda att göra. Får jag en riktigt tegelsten i händerna tar det av naturliga skäl längre tid att läsa den jämfört med en vanlig 300sidors roman.

Formatmässigt är jag inte så kinkig. Inbundet, pocket eller ljudböcker, det spelar absolut ingen roll. Är det en bok jag gillar jättemycket och tänker behålla i bokhyllan är det roligare och snyggare om den är inbunden, men för själva läsningen spelar det inte så stor roll. Men... Ska jag resa bort och behöver ta med mig ett antal böcker, tja, då är naturligtvis pocket att föredra. Den som sa att kunskap inte är tungt att bära har inte försökt packa en seglarsäck så lätt som möjligt!

När det gäller ljudböcker är läsaren superviktig. En halvbra bok kan bli ett litet fynd i händerna på en duktig uppläsare som tex Katarina Ewerlöv, men också förstöras av en sämre uppläsare.

Kommentarer

 1. En vecka utan en utläst bok är en misslyckad vecka. Eller i alla fall en väldigt stressig sådan. Jag mår inte bra när jag inte hinner läsa.

  SvaraRadera
 2. Ljudböcker har jag ännu inte prövat på, läsplattan är favorit just nu!

  SvaraRadera
 3. Jag håller med Linda men jag kan inte minnas att jag någonsin inte har lyckats läsa ens en endaste bok under en vecka. Det måste ha varit någon gång när jag har varit helt utslagen i feber eller något sådant.

  Annars ser jag alltid till att läsa närhelst jag kommer åt och varje kväll är obligatorisk.

  SvaraRadera
 4. Visst är kvällsläsningen obligatorisk! Jag kan inte minnas när jag senast gick och la mig utan att läsa åtminstone några rader.

  Jag är jättenyfiken på läsplattorna, men samtidigt väldigt osäker. Skulle vilja pröva och se vad jag gillar det, men de är väldigt dyra för att bara testa. Tänk om man avskyr att läsa så...

  SvaraRadera
 5. Jag var också skeptisk till läsplattorna först, men den inbitna bokochpryltoken inom mig vann och nu skulle jag inte ge bort min läsplatta! Pappersbok och läsplatta parallellt är det optimala för mig just nu i alla fall. Som kvällsläsning håller jag kvar pappersboken, Kindlen får följa med alla andra ställen.

  SvaraRadera
 6. Förutom min småfåniga skeptisism undrar jag hur man kommer fram till vilken typ av läsplatta man ska ha. Jag har läst en massa jämförelser men blir inte klokare av det. Hur kom du fram till din Kindle?

  SvaraRadera
 7. Jag är inte den som funderar till 100 innan jag bestämmer mig, men jag gjorde nog lite research. Främst var det andra bloggare (bokbabbel och böcker, böcker, böcker) som övertygade mig. PC för allas test var också informativt (googla läsplatta+ test). Sen måste man ju tänka igenom vad man vill med sin läsplatta. För mig var det nog Amazons enorma utbud som gjorde att jag till sist valde Kindle. I Pc för alla testet var det nästan bara det att formatet är bundet till Kindle som var negativt, annars fick den bra poäng i testerna. Det är oerhört smidigt att ladda ner böckerna- man kan göra det var som helst (i bussen, på stranden...), behövs ingen dator!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …