Fortsätt till huvudinnehåll

Tändstickskungen

Varje finanskris sägs ha sin egen skurk och en av de störste är svensk. När Financial Times 2009 rankade alla tiders största svindlare så hamnade Ivar Kreuger från kalmar på tredje plats. Inte mycket att hänga i granen kanske men så är det.

Idag är det mamma som gästbloggar efter att ha läst Tändstickskungen Ivar Kreuger av Frank Partnoy. Mamma är liksom Ivar född och uppvuxen i Kalmar och kände väl att det skulle göra boken lite extra intressant. Ivar var ju en driftig karl och år 1930 tillverkade hans fabriker tre fjärdedelar av alla tändstickor i världen, han umgicks med presidenter och filmstjärnor, han hade överlistat Wall Street kraschen -29 och han verkade oövervinnerlig. Men när bubblan två år senare sprack så utlöstes Kreugerkraschen, en global kris utan dess like. Miljoner människor världen över förlorade sina besparingar och arbeten.

I boken får vi följa denne excentriske men mycket karismatiske man Ivar Kreuger, från födelsen 1880 till det mytomspunna självmordet, ett skott i hjärtat, i Paris 52 år senare.


Enligt mamma är det en spännande historia som berättas om de sista tio åren av Ivar Kreugers fantastiska liv. Framväxten av alla företag inom Kreugers imperium beskrivs inte men väl den näst intill otroliga erövringen och påverkan av världsekonomin som den lilla svenska säkerhetständstickan fick. Historien fängslar till läsning.

Det var mest av nyfikenhet mamma lånade boken om Kreuger. Hans liv är så mycket mer spännande och omskrivet än många andras, men efter fem kapitel var hon nära att lägga av men nyfikenheten tog överhand och summan av kardemumman är att hon är glad att hon läste slut den.

Boken är välskriven men inte helt lättläst trots den intressanta historien.
 
Betyg: **+
Antal sidor: 335
 
Förlag: Albert Bonnier

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …