Fortsätt till huvudinnehåll

Röde Orm blir film

Äntligen!

När är det mer passande att likt en rosa Gert Fylking få ropa ut ett glatt och lättat äntligen än när man får beskedet att Röde orm, sju år och åtta bedrövelser, ska bli film. Det avslöjades på en pressträff i Cannes igår.

Det är mer än fyrtio år sedan Frans G Bengtssons klassiska roman Röde Orm senast gick upp på filmdukarna. Då, 1964, hette den The Long Ships och hade Richard Widmark och Sidney Poitier i rollistan. Många år senare planerade Hasse Alfredsson att göra en tv-serie med Stellan Skarsgård i huvudrollen, men projektet gick i stå när man inte kom överrens med det amerikanska bolag som äger rättigheterna. Men nu har Fladen Film och Columbia Pictures enats.

Både Sjöfarare i Västerled och Hemma och i Österled ska filmatiseras. Än så länge är varken manus, regisör, skådespelare eller för den delen budgeten klar, men det lär bli en produktion av sällan skådat mått. Förhoppningen är att kunna dra igång inspelningen 2013 och ja, vikingarna ska prata svenska. Det kommer att bli en film fylld av äventyr, drama, kärlek och humor, precis som böckerna försäkrar de båda producenterna Patrik Ryborn och Joakim Hansson.

Jag minns att man var tvungen, det kändes så då, att läsa delar av Röde Orm i skolan, men detaljerna är lite suddiga i kanten. Kanske dags att fräscha upp minnet och läsa den i sommar. Den finns ju såväl som bok, talbok och seriealbum, men det är kanske dags för förlagen att förbereda nytryck på både svenska och andra språk.

Andra som skrivit om nyheten:
GP
SVD
Sydsvenskan
Aftonbladet

Kommentarer

  1. Vad galet, exakt denna bok höll jag i handen i morse, har flyttat en massa hyllor på bibblan och flyttat serierna, däribland Röde Orm-serien och skyltar nu med denna...Mkt mysko...

    SvaraRadera
  2. Skumt! Sånt kan ibland få mig att undra...

    Tänk vilka häftiga temagrejer ni kan köra i skolbibblan när filmen sedan kommer ut. Röde orm som talbok, som seriealbum, som bok. Det måste ju finnas något för alla. Och jag gissar, även om detta inte riktigt är mitt område, att det finns en mängd spännande böcker inom samma område som barnen skulle kunna haka på.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …