Fortsätt till huvudinnehåll

Det röda trädet

Igår kom Shaun Tans nya bok Det röda trädet ut. Precis som den tidigare Ankomsten är det en underbar bok med fantastiska illustrationer. Till skillnad från Ankomsten så innehåller Det röda trädet ord, men de är sparsamt använda och tjänar mest som ett stöd för bilden, inte tvärt om.

Vid en första anblick så är bilderna väldigt direkta och självklara och med något undantag väldigt avskalade, men när jag börjar att titta på bilden så framträder detaljer som gick ögat förbi den första gången. Ju mer jag tittar, desto mer ser jag!

Vad handlar då detta lilla mästerverk om? Tja, det är i det närmaste omöjligt att beskriva men jag ska göra ett försök till en kort resumé.

Hela boken börjar med den lilla flickan som vaknar av att det faller svarta löv från sovrumstaket. Löv som hotar att dränka henne. "Ibland vaknar man utan att ha något att se fram emot..." När hon sedan går ut är världen främmande, skrämmande och förbryllande. Men, precis när det verkar som om allt hopp är borta så... Men nej, inga spoilers här inte. Det får ni finna ut på egen hand.

Det här är en liten bok om stora känslor. Känslor som inte alltid går att sätta ord på. Och Tan försöker påminna oss om att trots att svåra och stora känslor är oundvikliga i livet så finns det alltid en strimma hopp. Det gäller bara att finna den.

Jag älskade den här boken och har redan läst den fem gånger. Kan bara inte låta bli att bläddra i den där den lockande ligger på soffbordet. Jag slår upp en sida på måfå och sjunker in i bildens detaljer. Fantastiskt!

Betyg: ****
Antal sidor: 36

Förlag: Kabusa

Andra som läst Det röda trädet:
Bohusläningen

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …