Fortsätt till huvudinnehåll

Vårens ReadTreat - så gick det!

Idag är det exakt en vecka sedan ReadTreaten gick av stapeln och det känns lite sorgligt att tänka på att det faktiskt är många månader kvar tills vi får göra det igen. Det var så roligt, läslyxigt, intressant och givande att jag inte skulle haft något emot att göra det oftare. Men den som väntar på något gott... får vänta till 12 november när nästa ReadTreat går av stapeln.

Vi avslutade med en kort utvärdering av helgen och det var väldigt kul att kunna konstatera hur lyckat det blivit trots att det var första gången vi genomförde en sådan här aktivitet. Samtliga delar fick höga betyg. Det var så många intryck under helgen att det har varit svårt att sammanfatta allt med bara ett par rader här på Bokmalen. Men nu, när jag fått lite perspektiv på helgen ska jag göra ett försök.

Ett bokbytarbord fanns uppställt i lokalen dit vi tagit med oss böcker vi kände för att dela med oss av till andra. Det blev den inledande diskussionpunkten. Från första stund samlades vi där. Pratade om de olika böckerna, kände på dem, läste baksidor, tipsade varandra och stoppade ner nyfunna skatter i våra väskor. När helgen var över låg ett tiotal böcker kvar som alla läst eller ingen kände för att bära med sig hem igen. Dem skänkte vi till hotellbiblioteket. Eller rättare sagt, vår bokgåva såg till att hotellet påbörjade ett litet bibliotek till sina gäster.

Tom Svensson, en av sveriges främsta naturfotografer, kom och berättade om hur det går till när man skapar en fotobok. Det var mycket intressant att höra honom berätta om sin resa till Brasiliens regnskogar för att som första person utanför bevarandeprojektet lyckas få bilder av den sällsynta svarthövdade lejontamarinen. En bedårande söt, trettio centimeter lång apa. Vi häpnade över vedermödorna han utstått för att sedan ha bilder med sig hem som ledde fram till boken. Mycket uppskattat!

Efter lunch kom Jennie Bengtsson och hennes sex veckor gamla dotter från Kahls kaffe som skänkt te och praliner till oss alla och berättade om kaffe, te och choklad. Det var väldigt intressant och vi lärde oss mycket.

När Jennie gått var det dags att checka in på rummen, men innan dess delades den generösa och läslyxiga goodie bagen ut med bokbidrag från Bazar förlag, Massolit förlag, Gilla böcker och Brombergs förlag, tidningarna Vi läser och Good News Magazine rymdes också i bagen som Studiefrämjandet skänkt till oss. Det är ingen underdrift att påstå att det var en samling fågelholkar som tog emot de välfyllda goodie bagarna. Det var tappade hakor laget runt över den fantastiska generositeten och sedan dök alla ner i sina bagar för att botanisera. Vi kunde snabbt konstatera att det var idel nyheter för oss. Ingen hade läst någon av de fådda böckerna. Kul!

Vi hade tur med våren som passade på att göra sitt inträde den här helgen. Vi tillbringade flera timmar med att sitta ute i den härliga solen och bara läsa och lyssna på böcker. Både medtagna, bokbordsbytta och böcker ur goodie bagen avnjöts.

Framåt kvällen återsamlades vi för mingel med bubbel och tilltugg innan en kort promanad förde oss till Ferdinands där vi avnjöt en fantastisk middag med smörslungad kummel följt av knäckigt rabarbertflarn med mascarponeglass. Mums! Mätta och belåtna kröp vi ner i våra sängar för ytterligare läsning innan det var dags att släcka lampan och sova sött.

Efter frukost var det många som passade på att ta en promenad innan det var dags för bokcirkeln. Av de spridda kommentarer jag hört innan förstod jag att det inte skulle bli någon enkel grupp att styra upp diskussionerna i, pratglada och engagerade är vi ju alla men jag gjorde ett tappert försk i inledningen och vi gick laget runt för att summera känslan runt boken, En hondjävuls liv och lustar, med en mening var. Det var väldigt spridda reaktioner. En av damerna hade slutat läsa efter drygt sextio sidor, så irriterad blev hon på språket i boken. Annar spreds omdömena från rolig, irriterande, helt galen, inlägg i feministdebatten till overklig. Jag tror inte två av oss tyckte samma sak, men diskussionen blev livlig och intressant och spände från språket (boken var lättläst), till Ruths avsaknad av moderskänslor (hon lämnade ju bara sina barn och återsåg dem aldrig igen), till spekulationer hur debattläget varit när den först kom ut (det var svårt att se den som ett självklart inlägg i den feministiska debatten och kom den ut i en tid när skönhetsoperationer var nytt?). Just avsnitten om skönhetsoperationerna tyckte nog de flesta kändes väldigt onödiga, de tillförde liksom inget till själva grundhistorien om önskan om hämnd, som vi nog alla förstod.

Efter ytterligare en god lunch och lite tid i vårsolen avslutade vi helgen med en utvärdering som till min glädje gav idel lovord och en önskan om att göra om det igen. Och på stående fot, eller snarare sittande rumpa, bestämde vi oss för att nästa ReadTreat skulle gå av stapeln den 12-13 november. Vill du vara med? Skicka ett mejl eller en kommentar här på Bokmalen.nu så återkommer jag med information.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …