Fortsätt till huvudinnehåll

Nattvandraren

Nattvandraren av Andrew Taylor är en härlig utflykt i den viktorianska akademiska miljön Cambridge. Här finns alla de obligatoriska detaljerna för en riktigt bra roman i genren aka-porr, dvs böcker som utspelar sig i akademisk miljö, helst på internat och college. Här finns ett mystiskt slutet sällskap, Den Helige Andes klubb, ett par mystiska dödsfall och en massa hemligheter som döjls under ytan och hotar att förstöra livet för flera inblandade om de avslöjas.

Andrew Taylor har de senaste åren gjort sig känd som en av den engelska deckargenrens mångsidigaste författare vars böcker ofta innehåller en touch av det övernaturliga och lite läskiga. Jag har tidigare läst Det blödande hjärtat och gillat den jättemycket.

Den här historien handlar om John Holdsworth, en man som efter de tragiska dödsfallen av hans son och hustru nu befinner sig på ruinens brant. När han en dag får ett erbjudande av en rik änka att åka till Cambridge för att inventera deras bibliotek/ boksamling och samtidigt försöka reda ut vad som egentligen hänt hennes son som för tillfället hålls inspärrad på ett mentalsjukhus, i brist på bättre ord, så har han absolut inget att förlora. Att  förskottet dessutom gör att han äntligen kan betala för en gravsten till sin hustru och son gör beslutet ännu lättare.

Väl i Cambridge inser han snart att allt inte står rätt till. Den galna sonen är med största sannolikhet inte galen utan helt enkelt besatt av vanföreställningar och hjärnspöken. Men var kommer dessa hjärnspöken ifrån och på vad sätt hänger de samman med dödsfallet med kvinnan som drunknat i lärosätets damm? För att inte tala om den mystiska studentsammanslutningen med sina hemliga middagar och obscena riter. Andrew tecknar en bild av 1780-talets Cambridge som ett samhälle där intriger frodas och alla inser vikten av att bevara en hemlighet.

Taylors böcker är lätta att läsa, inte simpelt skrivna men engagerande och fängslande. Just Nattvandraren är kanske inte den bästa av dem, men god underhållning är det utan tvekan.

Betyg: ***
Antal sidor: 444

Bokförlag: Forum

Andra som läst Nattvandraren:
Bokhora
Stringhyllan
Bokform

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …