Fortsätt till huvudinnehåll

Inred lantligt

Som självutnämnd tidningsfantast med speciell f'äbless för inredning, matlagning och böcker så är det lite förvånande att bohyllan inte är fylld av kokböcker och inredningsböcker utan helt enkelt vanliga böcker. En och annan kokbok har smugit sig in, det ska erkännas med Pluras kokbok som en särskild favorit, men antalet inredningsböcker är lika med noll. Tills nu.

Inred lantligt på ditt eget sätt av Anna Örnberg är ett frosseri i egenhändigt fixad inredning. Små och stora tips samsas om vart annat, där tyngdpunkten ligger på det vita, det lite skamfilade i bästa shabby chic stil och det hemvävda. Här finns kapitel om återanvändning av böcker (en bokmals dröm), återbruk av fynd från militära överskottslager, olika målningstips, romantik och elegans och mycket mer.

Precis som i inredningstidningar så läser jag boken med ögon som letar idéer och känslor snarare än saker jag vill kopiera, och här finns en del jag inte skulle kunna tänka mig över huvud taget, men där emellan finns underbara guldkorn som gör att jag plockat fram den igen och igen för att bläddra, titta och fundera lite till. "Det där är en bra idé. Hur kan jag modifiera den för att få den att passa i min lägenhet?" Och det mina vänner är precis vad som gör det här till en inspirationskälla. Jag gillar det.

Har den inspirerat mig till att köpa fler inredningsböcker istället för tidningar? Nja, det tror jag inte, än så länge är ju tidningarna trots allt billigare än böckerna och man får alltså fler tidningar för samma pris. Dessutom river jag i tidningarna efter ett tag när korgen börjar svämma över. River och sparar de idéer jag gillar. Men det tar emot när det gäller böcker. Man river helt enkelt inte i böcker, så är det bara.

Betyg: ***
Antal sidor: 145

Förlag: Semic

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …