Fortsätt till huvudinnehåll

Gratis böcker ökade försäljningen!

Den allra första världsboknatten i England den femte mars blev en succé! En miljon böcker delades ut gratis under loppet av några timmar. 25 författare ställde upp med var sin titel och 20 000 frivilliga fick 48 ex av sin favoritförfattares titel att dela ut. Dessutom anordnades ett flertal stora och små bokarrangemang runt om i landet, bland annat samlades mer än 7 000 människor på Trafalgar Square i nattkylan för att höra författare läsa ur sina verk. Dessutom hade BBC temadag och sände bara program som på ena eller andra sättet var bokrelaterade. You Go BBC!

Kritikerna var naturligtvis många innan eventet gick av stapeln och jag kan höra dem: "det kommer aldrig att gå", "om vi delar ut böcker gratis kommer folk sluta köpa böcker" osv. Men, de blev motbevisade. Författarna vars böcker delades ut gratis minskade inte alls sin försäljning under den efterföljande veckan, tvärt om. Försäljningen ökade. David Nichols kunde skratta hela vägen till banken efter att ha konstaterat att hans bok One Day som delades ut gratis fördubblade (!) sin försäljning veckan efter World Book Night.

Världsboknatten är en vuxen version av den traditionella världsbokdag som riktar sig till barn och ungdomar. I den ideella stiftelsen World Book Night ingår representanter från de stora bokrelaterade företag och organisationerna i England. Stiftelsen föddes för ett år sedan och årets arrangemang är det första i sitt slag. Nästa år har WBN flyttat till den 23 april som är den dag UNESCO instiftat som internationella världsbokdagen. Och då satsar man ännu större, tio miljoner böcker planeras att delas ut och en gemensam satsning för de länder som vill vara med planeras. Hoppas Sverige hakar på, det vore fantastiskt! Jag är med! Tala om för mig vad jag kan göra, jag finns här!

Svensk bokhandel har skrivit om eventet.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …