Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från november, 2010

Vi rör oss i fina kretsar tjejer!

Det känns lite roligt att vi rör oss i belönade litterära kretsar, eller i alla fall väljer att läsa sådana böcker.

Senaste Bokmalen tipsades vi om Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman, en bok som fick Augustpriset för bästa fackbok. Och en av böckerna i vår nya läsecirkel är skriven av Deon Meyer som i helgen prisades av Svenska Deckar akademin som bästa utländska deckarförfattare, förvisso med en nyare bok än den vi valt, men vår har varit nominerad tidigare.

Kul va!

Ny Bokmal

Åh vilken härlig kväll det var igår! En jättetrevlig Bokmal hos Birgitta med jättegoda Byfjordens fisksoppa, många boktips och utdelning av läsecirkelböcker. Det kunde knappast bli bättre.

Här kommer boktipsen:
Pepparkakshuset av Karin Gerhardsson - Si så där bra med oväntat slut. Läsvärd.
Niceville av Kathryn Stockett - Bra!!
Rättvisans mörket av Donna Leon - pågående men hittills spännande.
Minnen av Torgny Lindgren - mycket bra med ett underbart språk.
Vickys Vintage Butik av Isabell Wolff - ej läst klart.
Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman - Bra biografi, svår början, spännande med Europas historia.
Den sista konkubinen av Lesley Downer - Mycket bra, lite tradig på mitten, bra bild av japanska kulturen.
Blodläge av Johan Theorin - Bok nr 3, mycket bra, duktig på karaktärsgestaltning.
Rosornas arv av Leila Meacham - pågående, men bra hittills.
Blå gryning av Ann Cleeves - Bok 4? mycekt bra men ett stort minus för slutet.
Karin Månsdotter av Maria Gustavsdotter - Trevlig läsning, kul och …

Magasinmaniac!

Japp, det är jag det. Ett fullständigt tidningsfreak. Jag älskar läckra tidningar och magasin. Både att läsa och att bläddra i och inspireras av. Kan liksom inte låta bli. De viskar till mig där i tidningshyllan i affären: "Köp hem mig". Och om sanningen ska fram så har jag svårare att låta bli den hyllan än godishyllan. Det är inte ofta jag går hem från affären utan en ny tidning (eller att i alla fall ha bläddrat i dem i affären). Ibland har jag lyckats avstå och då blir jag lite stolt över mig själv som är så ståndaktig, men oftast beror det på att det helt enkelt inte finns någon kvar som jag vill ha. För jag är lite kinkig med utbudet. Det duger inte med vanliga veckoblaskor eller skvallertidningar. Dem kan frisören och tandläkaren få köpa. Nej, jag vill ha kunskap eller lyx.

Som tur är finns det vissa tidningar som vi kan "köpa till oss", dvs pappa och jag. Han läser gärna Knasen och Historietidningen, så där kommer jag undan med att vi ju delar på dem. (Om ja…

Julfritt

Jag vet! En omöjlig tanke för oss som tycker julen är mysig. Men boken... Åh, den är underbar! Julfritt av John Grisham är en härlig liten pärla. Första gången jag läste den var i en av Bokmalens samlade läsningar, alltså när vi läser samma bok och diskuterar den efteråt. Sedan dess har jag läst den i jultid varje år, även om jag tjuvstartade lite i år, men det var så fint härom veckan med flera centimeter vit snö. att jag inte kunde låta bli.

Det ska erkännas att jag var lite skeptisk första gången. Jag hade aldrig läst en bok av Grisham, även om pappa och lilla syster gillar honom, men jag har sett flera av filmatiseringarna, tex juryn, firman, pelikanfallet. Men beslutet var unisont. Vi skulle läsa Julfritt. Och vilken tur det var som sagt.
Boken handlar om paret Krank i USA. När deras enda dotter i december ger sig av till Peru för ett års volontärarbete och därmed kommer att missa hela julen så bestämmer sig Luther och Nora Krank för att hoppa över julen det här året och i stället …

Jo tyvärr...

... Strindbergs stjärna är verkligen inte särskilt bra. Det känns som ett riktigt dåligt plagiat av Dan Browns böcker. Men med den skillnaden att det som känns helt ok i Mr Browns böcker faller platt här. Det är för konstigt, för otroligt och för... mycket liksom.

Jag måste nog tyvärr medge att jag inte kommer att lyssna färdigt på historien, i alla fall inte just nu. Tråkigt, men så är det.

Som ett brev på posten...

Härom dagen damp det ner en avi i brevlådan. Jag hade ett paket att hämta på posten. Vad i hela friden? Jag hade ju inte beställt någonting, eller...

Jo, det hade jag ju, men inte till mig. Utan till oss. Damerna i Bokmalen. Sju stycken pocketböcker i olika genrer som ska läsas över julen för att recenseras på nästa års första träff. Och nu ligger de där, på soffbordet hemma i lägenheten och läskar mig. Viskar till mig: "läs mig, läs mig". Det riktigt rycker i fingrarna att börja bläddra, men inte då. Jag ska klara av att låta bli. Inte ens "min" bok ska jag tjuvöppna. Tror jag... Nej, nej! Jag ska inte. Åh vad det känns långt till nästa träff.

Är den verkligen så dålig?

Jag har riktigt svårt att bestämma mig för vad jag tycker om Strindbergs stjärna av Jan Wallentin. Läste den totala sågningen på bokhora.se exakt en dag innan mitt eget ex damp ner i brevlådan, så förväntningarna var riktigt låga när jag satte cd i bilstereon och började lyssna.

Att det inte är något litterärt mästerverk vi pratar om är helt klart, men kan det ändå vara en bok värd att läsa/ lyssna på? Jag vet inte. Jag håller som bäst på och har lite svårt att bestämma mig. Min stora invändning är för tillfället att det känns väldigt mycket som en sämre kopia på DaVinci koden. Jag är inte helt hundra på om det beror på historien som sådan eller på det faktum att den fantastiske Johan Rabaeus läser en så snarlik bok som Dan Browns.

Vi får se vad slutomdömet blir. Jag fortsätter att lyssna. (Tur att man har en bit att köra till och från jobbet varje dag.)