Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från september, 2010

Venetianska vendettor

Venedig verkar vara en fantastisk plats, men farlig. I Donna LeonsMätiga vänner drabbas staden av ond bråd död och stackars Brunetti får lägga pannan i djupa veck. Den här gången verkar morden vara drogrelaterade och chefens son ser ut att vara insyltad.
Dessutom får Brunetti besök av stadsplaneringskontoret som hävdar att hans lägenhet inte finns. Eftersom det saknas bygglov på lägenheten finns den inte i några register och är därför olaglig och måste troligen rivas. Allt kan säkert lösas, som så ofta i Venedig, med en käck liten muta till någon. Men det vill Brunetti inte höra talas om. Rätt ska vara rätt! Han har bott i lägenheten i 20 år, klart att den finns!
Donna Leons böcker om kommisarie Brunetti är ett säkert kort. De är alltid läsvärda. Mysiga, spännande och med härliga matbeskrivningar som gör en hungrig medan man läser. Just den här tillhör väl inte de bästa men är helt ok och ger en bra inblick i den, i mina ögon, absurda italienska byråkratin och muttraditionen.
Betyg: ***En klassiker

Ja, det får man väl ändå kalla Tre män i en båt av Jerome K. Jerome. Det är en av de där böckerna man läser om i litteraturhistorien, förmodligen förekom ett utdrag i Dikt & Tanke, men som inte gjort något intryck på mig. Jag kände till titeln och författaren, som jag antagligen pluggat in till något prov, men inte särskilt mycket mer.

Så snubblade jag över den som talbok till ett fyndpris och tänkte att det var dags att utmana mig själv lite. Jag är dålig på att läsa klassiker.
Döm om min förvåning när jag upptäckte att den faktiskt är ganska rolig, eller snarare dråplig.
Historien handlar om tre unga män och en hund som bestämmer sig för att ge sig ut på en två veckor lång roddtur på Themsen, efter att ha ratat en segling längs kusten med motiveringen att sjösjuka låg för dem allihop. Något som inte är särskilt förvånande när man betänker att de tre hypkondrikerna lider av precis allt, utom skurknän.
Vi får i denna korta, bara 4 cdskivor lång, berättelse den ena dråpliga situation…

Stolthet och fördom - en fortsättning

Jag tillhör inte dem som hänförs av Jane Austens fantastiska historien, i bokform vill säga - som film är de ofta alldeles underbara. Jag älskar kostymdrama! Därför har jag heller inte läst någon av böckerna förutom det som var obligatoriskt på gymnasiet.

När det gäller Stolthet och Fördom så sägs ju den vara den ultimata kärlekshistorien och relationen mellan Elisabeth och Mr Darcy är ju legendarisk. Så när jag plockade hem Miss Mary Bennetts självständigthet av Colleen McCullough så såg jag fram emot en bra bok. Här skulle man ju få veta hur det sedan gick för de fyra flickorna Bennett (om igen, jag har ju sett filmen i olika tappningar så själva historien kan jag).
Men jag blev ganska besviken. Jane är lyckligt gift med en uppsjö barn, Kitty gör succé i London, Lydias stora intresse för karlar har gett henne ett mycket tvivelaktigt rykte och Mary har i sjutton års tid vart sällskapsdam åt sin mor.
Mary är varken intresserad av karlar eller äktenskap utan inspirerad av signaturen Arg…

Mordmys i Marstrand

Jag vet att jag använt begreppet mordmys tidigare, men jag tycker det är en så bra beskrivning på den här typen av böcker. Härliga feel-good romaner som cirklar runt ett brott. Och att Ann Rosmans nya Själakistan utspelar sig på Marstrand gör inte saken sämre. Sedan sommarens promenad runt ön har jag lärt känna den lite bättre och känne oftast igen mig i boken. Kul!

Det här är andra boken om polisen Karin Adler och hennes kollegor Folke och Robert. Jag tyckte om den första boken, men här har Ann verkligen hittat rätt. Del två är ännu bättre. Känns renare och tydligare, tightare i både handling och språk.

Den här gången är det två parallella historier som rullas upp. Dels om en liten pojke som växer upp i en familj som totalt ignorerar honom och låter honom växa upp inlåst i en liten källare, men också om det mord som begås på Marstrand en sensommardag. Liket av en kvinna i medeltida kläder och utan huvud påträffas vid den gamla offerstenen inte långt från fästningen. Samtidigt hittas e…

Glas och aska

Äntligen har jag gått med i årets Låna & Läs hos Bokia. Ett fantastiskt koncept och i år var det flera böcker jag tyckte var intressanta.
Första boken ut var Glas och aska av Ann Syréhn Tomasevic. En bok som spänner över större delen av 1900-talet och flera länder och två kontinenter. En bok som vann i längden.
Jag är som bekant inte så mycket för relationsromaner och hade lite motigt att komma in i den här. Man får följa huvudpersonen Lili från 1880-talet till hennes död drygt hundra år senare. Lili kommer från en välbärgad familj i Elssass och kastas som så många andra under det turbulenta 1900-talets första hälft in i fattigdom och svåra umbäranden till nyrikedom och ett liv i USA.
Vi gör nedslag i Lilis värld genom hela boken och ledsagas av den svenska journalisten Amandas kartläggning av Lilis liv. Lili är en ovanlig kvinna som får vara med om mycket både under sina tre äktenskap, men även i de spår som två världskrig och en ordentlig börskrasch sätter.
Trots att det var motig…

Villa Bonita

Sommarens strandhugg har erbjudit härligt frossande i små butiker med texten "alla böcker 25 kr" och liknande. I like! Fyndade både julklappar (massor) kakböcker, kokböcker och mysiga sommardeckare. Och ett mindre lyckat "fynd"...

Flera av damerna i Bokmalen har talat sig varma för Karin Brunk Holmqvists böcker. Rosa elefanter, potensgivarna och sirliga gentlemän sökes, för att nämna några.
När jag så sprang på Villa Bonita som ljudbok för den fascila summan av 59 kr tänkte jag att lyckan var gjord, men ack så jag bedrog mig.
Bokens upplägg verkar lovande. De två före detta bästa väninnorna Bonita och Doris träffas igen i femtioårsåldern (min bedömning). Bonita bor hemma och tar hand om sin senila mamma på heltid. Doris har precis skilt sig och flyttar tillbaka till föräldrarhemmet efter mammans död. Hon tar jobb på ett företag som hyr ut lägenheter för en natt eller två. Något är inte som det ska med företaget och Doris får med Bonita på en resa till Göteborg för a…