Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från juni, 2010

Den glömda trädgården

Den glömda trädgården är en släktroman, krönika känns som en lite för stort ord, som utspelar sig under 1900-talet i såväl Australien som England.

I början av 1900-talet göms en liten flicka på ett fartyg på väg från England till Australien. Hon göms ombord av en kvinna som flickan kallar Sagoberätterskan och som sedan inte kommer tillbaka. Väl i Australien förbarmar sig ett par över den lilla flickan, kallar henne Nell och gör henne till sin. Hon växer upp som en del i en stor och lycklig familj.
Men i tjugoårsålder får Nell reda på att hon är ett hittebarn och att de enda ledtrådarna till vem hon egentligen är finns i den vita koffert hon hade med sig när de fann henne på kajen. Nell blir så fixerad vid att ta reda på vem hon är att hon bryter med sin familj.
Åren går, Nell gifter sig och får barn och ett barnbarn. När Nell en dag dör får barnbarnet Cassandra reda på att hon ärvt en liten stuga i England. En stuga som mormodern köpt på 70-talet när hon var i England för att spåra sitt…

Annorlunda Harris

Joanne Harris bok Gentlemän och spelare är annorlunda. Annorlunda uppbyggd och framför allt väldigt annorlunda jämfört med Joannes andra böcker.

Jag har med stor förtjusning och behållning läst Chokolat (naturligtvis), Karamellskorna, En doft av apelsin (som jag inte var så förtjust i), Underströmmar (som jag gillade mycket) och Kärlekens dårar (även den en favorit). Joannes böcker följer alla ett tydligt mönster; de utspelar sig oftast i Frankrike, huvudpersonen är en kvinna, inslagen av övernaturlighet och okulthet är tydliga och många har vardagshäxor och tarotkort som favorit. Men den här boken är annorlunda.
Gentlemän och spelare utspelar sig på en internatskola för pojkar i England och, det är lika bra att säga det med en gång, det finns inte minsta antydan till övernaturlighet eller okulta inslag. Inga häxor eller tarotkort här inte.
Vi lär känna huvudpersonen som en tolvåring vars pappa jobbar som vaktmästare på den fina internatskolan men som inte har råd att sätta sitt eget bar…