Fortsätt till huvudinnehåll
Valda verk av T.S. Spivet är en speciell bok av den norska amerikanen Reif Larsen. Den handlar om det tolvåriga underbarnet T.S. Spivet och hans fascination av att kartlägga och strukturera verkligheten runt sig.

Han är en fantastisk illustratör till vetenskapliga texter och redan flitigt anlitad. Så en dag blir han uppringd av en man från Smithsonian som vill ge det prestigefyllda Bairdpriset till honom, helt ovetande om att han bara är en liten pojk.

T.S. bor på en ranch tillsammans med en cowboy till pappa, ett popfreak till storasyster och en forskare till mamma. I den smått dysfunktionella familjen har man mycket lite kontakt sins emellan och när T.S. får priset och måste ta sig till Washington för att hämta det så gör han det, själv, utan att säga något till någon. Han bara rymmer. Hoppar på ett tåg i förbifarten och luffar tvärs över Amerika.

Det är en mycket speciell bok om en mycket speciell pojke. Jag är inte helt klar på vad jag egentligen tycker om den. Jag har svårt att relatera till pojken och hans genialitet som blir påfrestande i all sin lillgammalhet.

Men, jag älskar utseendet på (och i) boken. T.S. ägnar hela dagarna åt att bringa ordning i världen genom att rita kartor och skisser på hur saker och ting fungerar, allt från bältornas blodomlopp till ensamheten hos människorna i Chicago. Och kanske är det det som fascinerar mig. Boken är nämligen fylld av små kartor och krumelurer i marginalerna. Så gott som varenda sida har ett utdrag av något ur T.S. anteckningsböcker, och jag gillar det. Inte så mycket för vad de faktiskt föreställer som för tanken på att faktiskt bläddra igenom gamla böcker med tankar och funderingar. Det var också en av sakerna jag gillade i boken En doft av apelsin, mammans gamla klippbok med recept som speglar livet. Prydligt skrivna recept, recept på gamla servetter blandat med tidningsurklipp och minnne. I like!!!

I min smak var det här en bra, om än inte briljant, bok och jag gillade den. Tror jag...

Betyg: ***

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …