Fortsätt till huvudinnehåll

Bergens väktare - den store Djinghis Khan

Här kommer den, 2010 års första bokrecension. Julklappsboken var den tredje och sista delen i Conn Igguldens serie om Djinghis Khan, Bergens väktare, tack pappa. Djinghis Khan är en historisk person som jag i stort sett inte vet några detaljer om, förutom namnet och det skräckinjagande ryktet om en hänsynslös erövrare. I övrigt ingenting. Böckerna har definitivt avhjälpt den bristen.

Conn Iggulden är, om jag förstått rätt, oerhört noggrann i sin forskning innan han skriver sina böcker och det märks. Såväl böckerna om Julius Caesar, som jag inte läst, och denna trilogi om Djinghis har rykte om sig att vara mycket historiskt korrekta, förutom att de är intressant och spännande skrivna.

I den tredje och sista boken har Djinghis etablerat sig som en stor krigare och ledare för det mongoliska folket. Efter flera lyckade erövringar i Jins rike blir han provocerad att vända åt sydväst mot Buchara och Samarkand för att hämnas avrättningarna av sina utsända diplomater. Väl där ställs han mot en värdig motståndare som så när lyckas överlista mongolerna. Han blir kvar i området i flera år innan det är dags att vända åter.

Trilogin består av böckerna Stäppens krigare, Bågens mästare och den sista Bergens väktare. I de tre böckerna får man följa mannen från födsel till död och se hur han utvecklas som människa och ledare och får de splittrade mongoliska stammarna att enas under en och samma nation.

Det är ett intressant och spännande porträtt av en oerhört karismatisk människa. Böckerna är välskrivna och översättningen bra. Så när som på en sak. I den tredje och sista boken är det oerhört många korrekturfel. Var och varannan sida innehåller rejäla korrekturfel, inte stavfel utan saknade ord och böjningsfel. Det är oerhört irriterande och drar ner betyget rejält.

Betyg: ***-

Förlag: Albert Bonniers
Antal sidor: 455

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

E-bok eller pappersbok, det är frågan

Ljudbok eller inte ljudbok, är en annan fråga. Kommer pappersboken att försvinna en tredje.

Stora frågor för en del, små och fullständigt oväsentliga frågor för andra. Bokmässan i Göteborg har i år flera seminarier i ämnet. Som bokbloggare är det väl närmast att betrakta som tjänstefel att inte tycka till, helst klokt och initierat. Men ärligt talat har jag inga stora, initierade, välgrundade åsikter i frågan, bara några små funderingar. 
För det första tror jag inte att pappersboken kommer att försvinna och definitivt inte inom någon form av överskådlig framtid. Däremot tror jag att formaten kommer att leva parallellt under en väldigt lång tid. Och jag tror dessutom att det är väldigt viktig att ta hänsyn till olika genre i diskussionerna. Fackböcker och framför allt läroböcker har en helt annan framtid inom e-boksvärlden än vanlig skönlitteratur. Det har med sättet att läsa och syftet med läsningen att göra. Redan när jag gick i skolan var läroböckerna felaktiga och korrigerades av…

Om svårigheten att hitta rätt bokhylla

Precis som namnet antyder så innehåller mina bokhyllor just - böcker. Möjligen kan man hitta foton eller liknande ovanpå, men samtliga hyllor är fyllda, ja många gånger överfyllda med - böcker. Böcker som varken är sorterade i bokstavsordning, efter färg, genre eller något annat fyndigt system. De är instoppade där det finns plats. Punkt.

Men kan någon förklara vad jag ska göra med all plats som uppstår bakom böckerna? Om man som jag ställer böckerna med ryggen vid hyllkanten så skapas ett utrymme där bakom som mest bara samlar damm och tjänar som ett perfekt kattgömställe. 
Så för att minimera städbehovet, städning är inte min favoritsyssla och jag hittar gärna genvägar för att underlätta denna trista syssla, började jag leta bokhylla. First stop IKEA.
En vanlig pocketbok är som regel 18 cm hög och 11 cm bred, en inbunden bok drygt 22 cm hög och 16 cm bred (empirisk forskning genom mätning av böckerna i bokhyllan medelst tumstock). Det perfekta djupet på en bokhylla vore därför 18 cm, a…

Truut presenterar sig

Behöver Sverige en butter, desillusionerad, fördomsfull poliskommissarie till?
Ja det anser i alla fall Dag Öhrlund som precis släppt Där inga ögon ser, första boken i en serie om kommissarie Ewert Osvald Truut, och jag är benägen att hålla med honom.

Ja, deckargenren är full av många på pappret likadana poliser, men Truut skiljer sig lite från de andra, han känns varmare, mänskligare på något sätt och han har ett stort hjärta, även om han gör vad han kan för att dölja det för sina kollegor.

Efter en lite oturlig incident i jobbet har han en tid varit förvisad till Skåne men är nu tillbaka i Stockholm där han tillsammans med två kollegor sätts att utreda så kallade cold cases, gamla brott som förblivit olösta. Deras första uppdrag blir att ta reda på vad som egentligen hände den där dagen för så många år sedan när en ung pojke våldtogs och mördades. Vem är egentligen skyldig och varför ljuger alla?

Dag Öhrlund är mest känd för sina böcker om psykopaten Silfverbielke, älskad och hatad av …