Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2009

Bokmal

Gårdagens bokmal var jättetrevlig! En liten men naggande god skara träffades, åt härlig fisksoppa och pratade böcker och boktips. Jag fick med mig två spännande böcker hem. Dels Mord.net av Buthler & Öhrlund men även Den innersta kretsen av Viveca Sten. Det var riktigt svårt att välja vilken jag skulle läsa först. Det blev Mord.net.


Själv lånade jag ut båda mina Lärarinnan i Villetteav Ingrid Hedström och Skuggbibilioteket av Mikkel Birkegaard. Det händer inte varje gång att någon vill låna mina böcker. Kul!

Nu är det exakt 6 veckor kvar till nästa bokmal. Gissa om jag läser för att ha många bra tips med mig.

Egyptisk spänning

I helgen avslutade jag Nick Drakes Nefertiti dödsboken som handlar om den unge kriminalkomissarien (om det nu hette så i det forna Egypten) Rahotep som blir kallad av farao Akhenaton. När farao kallar så lyder man. Det visar sig att den sköna drottningen Nefertiti försvunnit och Rahotep får i uppdrag att hitta henne, han har tio dagar på sig. Misslyckas han så avrättas han. En morot som heter duga!

Boken utspelar sig i brytningen mellan det gamla Egyten med sina gudar och traditioner och det nya som Akhenaton försökte införa. Så vitt jag förstår så är berättelsen till viss del historiskt förankrad och därutöver en ganska klassisk deckare. En försvunnen drottning, några mord, massor av hot och så förstås tidspressen, det är ett perfekt upplägg för en spännande bok.

Tyvärr håller det inte riktigt. Det är en ganska okej deckare, men inte så mycket mer. Den lyckas aldrig riktigt engagera.

Betyg: **

Djävulsbibeln

Det finns många myter om djävulsbibeln, världens största handskrift. Dess väg från ett böhmiskt kloster på 1200-talet till Kungliga biblioteket i Stockholm där den finns idag är fylld av historier, myter och sägner. Enligt legenden är den skriven av djävulen själv och än idag saknas tre sidor.

Djävulsbibeln av Richard Dübell utspelar sig i slutet av 1500-talet och handlar om den stora boken och dess påverkan på framför allt kristenheten och människors kamp för att antingen förstöra den eller använda den för att få total makt. Här finns galna munkar, blodbad, alkemister, tokiga kejsare och stor kärlek i en salig röra.

Och en röra är det. Författaren hoppar mellan de olika delhistorierna och det som hade potential att bli en riktigt spännande historisk roman blir småförvirrat och oengagerat. Jag följer karaktärerna utan att egentligen bry mig om vad som händer dem. Att flera av dem är historiskt verkliga karaktärer spelar ingen roll. Det känns inte verkligt.

Att översättningen dessutom gör…