Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från september, 2009

En spännande dansk

Andelen danska författare är skrämmande låg i min bokhylla. Jag kan så här på rak arm bara plocka fram Peter Hoegs FrökenSmillas känsla för snö och Vi de drunknade av Carsten Jensen som enda tidigare danska läsupplevelse. Carsten älskade jag, Peter var jag mindre förtjust i. Nu har jag däremot umgåtts ett tag med Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard och det var en ganska angenäm bekantskap.

Skuggbiblioteket handlar om advokaten Jon Campelli som ärver ett antikvariat av sin far och med det även ett litterärt sällskap som har sin mötesplats i antikvariatet. Det visar sig att flera i sällskapet, sk lettorer, har mentala förmågor utöver det vanliga. De kan förstärka dina tankar och känslor när du, eller de, läser en text. De gör känslorna i romantiska berättelsern intensivare, deckare mer spännande, thrillers mer gastkramande osv.

När Jons far dör under mystiska omständigheter anar man att allt inte står rätt till. Snart uppdagas att en falang av "stygga lettorer" försöker påverk…

Bokmässan 2009

Besöket på årets bokmässa i Göteborg var en höjdare! Mor och dotter njöt i fulla drag av besöket och en heldag som avslutades med ett mycket uppskattat biobesök. Coco var en fantastisk film, bilden av henne innan hon blev Chanel fascinerade.

Väl hemkommen, med fötterna vilande i soffan var det dags att gå igenom dagens skörd. En massa reklam, information, bokfynd, julklappar och lite godis fyllde väskan.

Bokfynden innefattade Anathem av Neil Stephenson, Lögnen av Jaquline Winspear som talbok och en ungdomsfavorit; Juliane och jag av Inger Edelfeldt. Återkommer med recensioner.

Julklapparna var... Nej, det kan jag ju inte berätta ännu.

Ängelns lek

Jag tyckte väldigt bra om Carlos Ruiz Zafóns första bok Vindens skugga och hade riktigt höga förväntingar på hans andra bok, Ängelns lek. Tyvärr infriades de inte alls!

Boken är ingen uppföljare till den första utan en fristående historia, även om beröringspunkterna är många. Boken utspelas under tidigt 1900-tal i Barcelona. Den unga David Martín har stora författardrömmar och sluter kontrakt med en mystisk förläggare från Paris... Känns det igen? Oh ja, de bortglömda böckernas gravkammare finns naturligtvis med. Jag skulle vilja åka till Barcelona och besöka den...

Upplägget är lovande, men det suggestiva drivet från första boken saknas. Flera partier i boken känns alldeles för långa och det är lite för mycket av allt utom flyt i historien. Det går trögt och känns mest segt och ointressant.

Jag valde att läsa boken som talbok. Under drygt två veckor höll den mig sällskap till och från jobbet. Niklas Falk gör en bra uppläsning och ingen skugga på honom.

Betyg: **

Vilken besvikelse!

Jag har en längre tid haft Kärlekens arkitekt av Emilio Calderón på min önskelista. Så i somras kom den äntligen i posten. I pocket, vilket skulle visa sig vara tur. På beskrivningen lät boken perfekt, precis i min smak.

"Rom hösten 1937 två ungdomarna säljer i smyg en av den Spanska akademins dyrgripar och upptäcker en ännu större raritet: den mytomspunna Skaparens karta. Men många är på jakt efter kartan: Vatikanen, nazisterna och de allierade. Snart finner de sig indragna i ett storpolitiskt maktspel."

Jag kröp upp i soffan och såg fram emot spännande läsning. Vilken besvikelse! Jag kom knappt igenom en tredjedel av boken. Det är svårt att sätta fingret på vad exakt det är som gör boken ointressant, den bara är det. Fruktansvärt ointressant. Det var längesedan jag lämnade en bok utan att ha läst igenom den, men nu gör jag det. Tyvärr!

Betyg: * (för idén)