Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från augusti, 2009

Venetianskt mordmys

Ett konstigt ord kan tyckas, mordmys, men det är det bästa jag kan komma på för att beskriva Donna Leons bok Dödligt arv. Jag gillar Mrs Leons böcker om den venetianske polisen Brunetti och hans kollegor. Lika mycket för själva historien som för beskrivningarna av Venedig och den fantastiska mat Brunettis fru Paola bjuder på. Det vattnas riktigt i munnen. Det är nog enda gången jag ser fram emot en eventuell kokbok baserad på böckerna, annars tycker jag det är ett ganska fånigt och krystat trick för att sälja fler böcker.

I dödligt arv blir Brunetti kontaktad av en av Paolas studenter som vill veta om det teoretiskt är möjligt att frikänna någon som blev dömd för 50 år sedan och som nu är död. Brunetti blir så klart nyfiken och när den unga studentskan hittas mördad blir nyfikenheten till en besatthet. Vad är det egentligen som försigår?

Jag gillar som sagt böckerna om Brunetti. Det är avkopplande lagom spännande litteratur som jag gärna sveps med i en stund. Tyvärr har väl de senaste i…

Ökad bokförsäljning

Läste i dagens tidning att bokförsäljningen har ökat med 30% under juli månad. (Jag måste erkänna att jag bidragit med flera nya inköp.) Något som branschen tror beror på det mulna och regniga vädret i kombination med ett ökat antal turister, både inhemska och utländska. Heja det dåliga vädret!

Hetast är deckare, men det kan ju knappast vara en överraskning. Deckare + sommar= sant! Bäst går det för Lars Kepler, Roslund & Hellström, Jungstedt, Vibeke Holst och Stieg Larsson. Även Stephanie Meyers Twilightserie för unga vuxna går bra. Vampyrer och romantik, vem kan stå emot?

Den enda aktör som inte ökat sin försäljning är Akademibokhandeln. De tror själva att det beror på att folk "äter" pocketböcker. Försäljningen av inbudna böcker går helt enkelt inte bra. Jag kan förstå det. Böcker som jag bara läser för underhållningens skull inhandlas i pocket medan inbundet är vikt åt favoritförfattarna eller väldigt spännande nyheter som ännu inte hunnit ut i pocket.

Kul är det i alla …

Sommaren är slut

Så var sommaren över för den här gången och hösten är (snart) här. Igår hade vi höstens första bokmal. Tack för en trevlig kväll tjejer! Vi hade alla läst Kära syster och diskuterade den. För andra gången på alla dessa år var vi överrens. Vi tyckte alla att boken var bra men att slutet inte riktigt höll.

Dessutom fylldes kvällen av boktips på alltifrån deckare och fantasy till härlig myslitteratur. Tyvärr rann tiden iväg och jag hann inte dela med mig av mina lästips men dem får jag spara till nästa gång, fast då har jag förhoppningsvis hunnit med några nya.

Här kommer i alla fall en lista av några av sommarens lästa böcker:

Den tionde gåvan av Jane Johnson
En bok vars baksidestext lovade mer än den höll. Helt ok men ganska oinspirerande läsning. Betyg: **

Living dead in Dallas av Charlaine Harris
Andra boken i serien om människorna och vampyrerna i BonTemps. Böckerna är dessutom grunden till Tvserien True Blood där bl a Alexander Skarsgård är med. Bra böcker, bra serie. Stor litteratur? Ne…

Kära syster

Bokmalens nästa gemensamma läsprojekt är Tawni O'Dells Kära syster. En bok där handlingen utspelar sig i ett litet amerikanskt gruvsamhälle med vanliga människor, varken rika, vackra eller framgångsrika. Här bor bokens huvudperson Shae-Lynn, en före detta polis som numera arbetar som taxichaufför.

Till det lilla samhället kommer en dag en halvskum advokat, en desperat kvinna och en rysk (?) maffioso. Alla är de på jakt efter Shae-Lynns lillasyster som varit försvunnen och förmodad död i drygt tjugo år.

Personerna i boken är tydligt beskrivna, både till utseende och karaktärsdrag. Förenklingen gränsar ibland nästan till karikatyrer och ändå känns de trovärdiga. Vanliga människor som försöker få vardagen att gå ihop och som har färgats av sin inte helt problemfria uppväxt. Som vi alla med andra ord.

Jag gillade boken, i alla fall fram till de två sista kapitlen. Jag tyckte inte den höll hela vägen ut. Allt löste sig lite för bra, det blev lite för sockersött för min smak. Plötsligt för…