Fortsätt till huvudinnehåll

Inlägg

Visar inlägg från april, 2009

Dan Brown släpper nytt!

Äntligen! Kan man ju med gott samvete utropa nu. Häromdagen läste jag den glada nyheten att Dan Brown släpper sin nya bok The Lost Symbol, förvisso inte förrän den 15 september, men i alla fall.

För alla oss som gillade Änglar och demoner eller Da Vincikoden så är ytterligare en bok med Robert Langdon i huvudrollen något att se fram emot. Att det sedan tar fem år för Mr Brown att skriva en bok är något man får leva med.

Inställd Bokmal

Söndagen ägnades åt intensivt läsande av Myrrha. Jag var ju tvungen att bli klar till måndagens Bokmal. Jag klarade det, men det satt långt inne.

Laddad med argument för varför historien inte föll mig i smaken begav jag mig av mot Bokmalen, som tyvärr blev kvällen inställd på grund av sjukdom. Kära värdinna, jag hoppas din make tillfrisknar snart!

Det hade varit så intressant att höra vad de andra tyckte om boken. Att mamma haft svårt för den vet jag ju, men de andra kanske älskade den. Det är ju sånt man aldrig vet.

Själv hade jag svårt för smutsen och skiten. Att Hanna förnedrade och smutsade ner sig så för hans skull och att han "tvingade" henne att göra det. Jaja, jag vet, jag har läst recensionerna om berättelser med S/M tema. Jag har hört argumenten för det och att frågan är vem som är herre och vem som är slag. Men jag tyckte det blev totalt ointressant.

Det fanns ett par kapitel som funkade för mig, men resten störde mig. Enda anledningen till att jag läste slut boken va…

Barnboktips

Ni nah ni nah ni nah nah.... Dagens boktips! Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius.

Oh vad jag saknar "Dagens boktips". Detta underbara barnprogram som gick på SVT när jag var liten. Fantastiska boktips delades ut av Bengt (hette han så?) i sin regnbågssoffa. Det var en alldeles speciell känsla över det programmet. Jag önskar det fanns ett sånt program idag, för mig.

I brist på bättre är jag här mitt eget "Dagens boktips". Jag har läst så mycket positivt om Jakob Wegelius bok att jag bara inte kan låta bli att rekommendera den. Ett besök på bokus.se visade att deras fantastiska tjänst med provkapitel fanns på den här boken. Jag öppnade filen och läste de första tio sidorna... och var frälst. Bilderna är fantastiska och berättelsen verkar lovande. Jag måste nog ta med det äldsta smultronet till bokhandeln och se om jag kan locka henne till köp.

Läsknep

Jag har kommit på det! Enda sättet för mig att komma igenom Myrrha är att belöna mig själv. När jag kryper ner i sängen på kvällen (det är då jag oftast har tid att läsa) läser jag en bit i Myrrha och "belönar" mig sedan med att få läsa en bit i en bra bok.

Just nu är det Vindens skugga av den spanske författaren Carlos Ruiz Zafón. En härlig roman som utspelar sig i Barcelona i början av förra seklet. Återkommer med recension.

Sortera i bokhyllan

Jag är är en trogen läsare av bokhora.se och har tidigare under året följt inläggen om olika sätt att sortera sin bokhylla. Man kan sortera i bokstavsordning, genreordning och inbundet/ pocket. Nytt för mig var färgsorteringen.

I korthet går det ut på att sortera böckerna efter färg på ryggen och helt strunta i genre, bokstavsordning etc. Se bilden på en av bokhorornas bokhylla.

Tanken är lite svindlande. Hur ska man hitta? Så kan man väl inte göra... Bara blanda allt.... Men ändå lockar det lite. Jag tillhör inte dem som är så noga med sorteringen från början. Böckerna hamnar helt enkelt där de får plats, dvs efter höjd och tjocklek. Visst händer det att jag får ett ryck och försöker sortera i bokstavsordning efter författare (känns mest naturligt för mig). Men det brukar inte hålla länge. Nya böcker stoppas in där de får plats.

Nu har jag inte alls lika många böcker som bokhororna. En flytt och diverse utrensningar har lett till få böcker i hyllan, men det börjar ta sig igen. Kanske s…

I finanskrisens spår

Läste precis en intressant artikel i dagens New York Times som konstaterade att finanskrisen spär på människors behov av att fly verkligheten en stund. I krisens spår har den totala bokförsäljningen i USA stagnerat utom på ett område. Det gäller romaner med lyckligt slut. Även SF och fantasy kategorierna verkar ligga bra till hos bokslukarna.

Som exempel kan nämnas att Harlequin Enterprises under fjärde kvartalet förra året ökade sin försäljning med otroliga 32% jämfört med tidigare år. Stora kedjor som Barns & Noble räknar däremot med en minskad försäljning på mellan 4-6% i år.

Kan det vara så att vi i finanskrisens spår behöver fly verkligheten en stund och väljer att göra det med böcker som får oss att må bra, dvs har ett lyckligt slut? I artikeln pratas det också om det faktum att människor som läser ovan nämnda kategorier är trogna läsare. De håller sig gärna till en författare eller serie och följer dem i det närmaste slaviskt. Och framför allt, de köper böcker och väljer hell…

Det tar emot!

Alltså, idag är det bara 24 dagar kvar till nästa bokmal. Det är naturligtvis jättekul, om det inte vore för boken vi läser.

Jag tycker det är toppen att vi läser en och samma bok igen. Min tanke med Bokmalen var från början att vi skulle läsa samma bok och diskutera den. Tyvärr har det inte riktigt blivit så. Vi är i så olika fas i livet med jobb, ledighet, pensioner och inte minst intressen och läshastighet. Istället har Bokmalen blivit ett forum för social samvaro och utbyte av boktips, vilket också är jättekul.

Jag såg verkligen fram emot att läsa samma bok och få diskutera den, men valet av Myrrha var verkligen helt fel för mig. Det tar emot att ta upp den och läsa. Jag tycker den är ganska frånstötande och motbjudande. Hittills är det enda positiva att den bygger på brev och dagboksanteckningar från riktiga personer, även om de är skruvade.

Men, men, jag ska ta mig igenom boken till Bokmalen. Vad vi sedan ska diskutera är för mig en gåta.